|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Oliver Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 29, 2005 3:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Citiram: |
Če je življenska doba I2C-ja 1 mio vpisov, potem nimam razlage zakaj ga uniči po 50, 100 ali xxx vpisih, kajti eden je vzdržal le dva izpada napajanja, kar je trajalo le dobro minuto in le eden je "preživel" 1 uro. |
Tega sicer ne razumem – iz napisanega sklepam, da je izpustil dušo? Programsko ga po moji presoji ni mogoče uničit… Uničila bi ga edino lahko prenapetost na vodilu ali na napajanju.
|
Seveda se ga da programsko uničit. Že Igor je omenil, da imajo ti EEPROMi omejeno število vpisov. To število je sicer kar veliko, še zdaleč pa ne tako veliko, da se ga v končnem času ne da doseči. Igor je npr. izračunal, da se milijon vpisov, kar je tipično število vpisov preden taki EEPROMi "spustijo dušo",pri sekundnem vpisu samo 277 ur, kar je manj kot 2 tedna! Če torej rabimo vpisovanje vsako sekundo, potem EEPROM pri taki zadevi ne pride v poštev, ampak uporabimo npr. RAM z baterijo. V takem primeru, je torej napaka že v načrtovanju. Lahko pa je načrt čisto v redu, kot v tem primeru, torej vpis vsako sekundo, ampak samo ob spuščanju rolete. To bi pomenilo npr. 10 spustov rolete dnevno po 10s, pa bi to zadoščalo za 10000 dni, kar je več kakor 25 let. Vendar je možno, da je v programu napaka, ki povzroča, da se EEPROM stalno prepisuje. Če npr.(pomotoma) vpišemo novo vrednost vsake 5ms, lahko EEPROM odleti že v nekaj minutah. To napako bi jaz probal odkriti takole: na začetek podprograma za vpis vrednosti v EEPROM bi dodal kodo, ki bi za 0.5s vklopila neko testno LEDico. Če bi ta ledica lepo utripala ob (samo) spuščanju, potem verjetno tu ni napake, če pa bi stalno gorela ali utripala z zelo kratkimi pavzami, pa bi sklepal, da se podprogram za vpis nenačrtovano velikokrat (pogostokrat) proži. Če te napake ni, potem tudi jaz ne vem zakaj bi EEPROM odletaval in bi vsekakor uporabil Silvotovo idejo o preizkusu EEPROMa v programatorju.
LP, Oliver |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2005 4:58 pm Naslov sporočila: at + I2c +BASCDOM |
|
|
Že dolgo nismo bili na tej strani !
Nima kdo enakih problemov kot jaz !?
Rešil sem problem, ki smo ga opisovali zgoraj, torej vpisovanje v eeprom je normalno ! Ker se je program pokazal nenatančen (za kar je namenjen) sem podatek razdelil na višjo vrednost (iz tipa BYTE v tip INTEGER)
Sedaj sem ugotovil, da mi vpisuje eeprom samo do velikosti podatka največ 255,
želel bi pa vpisati čimvišjo vrednost saj stem dosežem večjo natančnost
Poznavalce problema prosim za nasvet, zakaj ne vpisuje višjih vrednosti in možna rešitev problema
Hvala za sodelovanje!
stursc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Pon Maj 16, 2005 5:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hoj
Res ne razumem zakaj ljudje sprasujejo na vec forumih hkrati ?
Saj je dovolj, da napises na enem. Vec ali manj vsi obiskujemo vse forume.
No da ne bom se enkrat pisal sem ti ze odgovoril na svet elektronike forumu. _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Oliver Član

Pridružen-a: Sre 27 Okt 2004 13:36 Prispevkov: 39 Aktiv.: 0.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 12:30 am Naslov sporočila: Re: at + I2c +BASCDOM |
|
|
stursc je napisal/a: |
Že dolgo nismo bili na tej strani !
Rešil sem problem, ki smo ga opisovali zgoraj, torej vpisovanje v eeprom je normalno ! |
Ali bi lahko opisal, kako si rešil problem, oziroma kaj je bilo narobe?
Morda boš tako komu izmed nas prihranil ubadanje z isto napako.
LP, Oliver |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 6:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako sem rešil problem ?
Uporabil sem Silvo-nov predlog tipanja napetosti na pinu in tako dosegel le en vpis podatka ob izpadu napajanja.
Do sedaj dela še prvi eeprom. Po tem očitno lahko sklepam, da je prejšnje EE-je uničilo število vpisov, saj sem ugotovil tudi "napako" v programumu, ki je dopuščala vpisovanje EE-ja po nepotrebnem.
Torej Uc in EE napajam preko diode in elektrolita 1000uF (na testu se je pokazal že 470uF dovolj velik) ,ki omogoči napajanje v času potrebnem za vpis.
Na kontrolni pin pa je preko diode dovedena napajalna napetost in 4K7 proti masi.
IF Pxx = 0 Then
Gosub WEE
Toliko !
LP, stursc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni