www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

"Zeleno" napajanje male krame

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 1:52 pm    Naslov sporočila:  "Zeleno" napajanje male krame Odgovori s citatom

Menjava ponudnika dostopa je sprožila tudi vprašanje ureditve elektronske krame, ki je na stalnem napajanju. Gre za kup "donglov" in malih napajalnikov. K temu na sliki bi moral prišteti še TV komunikatorje s svojimi "dongli", pa mogoče še kaj drugega. Razmišljam o varianti gradnje neke vrste univerzalnega napajalnika s čimboljšim izkoristkom in z zadostnim številom nastavljivih izhodov, kamor bi priključil vso opremo in odstranil tole šaro.

Zanima me, če je kdo že razmišljal v to smer, saj sem nekako prepričan, da je v večini primerov situacija glede tegale precej podobna.

napajanje.JPG
 Opis:
Zmešnjava
 Velikost datoteke:  737.71 KB
 Pogledana:  9 krat

napajanje.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 3:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ideja ni slaba...Tudi jaz imam problem s tem kablovjem v svoji delavnici.... Rolling Eyes
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po eni strani... Ko bi ta napajalnik crknil, bi padla v nezavest cela hiša, posamezen napajalnik pa se lahko hitreje najde/sposodi/improvizira...

Po drugi pa, bi lahko zadeva imela integriran UPS, torej bi odpadlo kar nekaj porabe za delovanje obstoječega, v kolikor obstaja.

Prečekirat pa bi bilo treba potenciale naprav, se pravi ali imajo vse maso/minus/nulo na pravem mestu.

Osebno bi rabil vsaj dva taka napajalnika, ker imam 2 taka konkretna "sračja gnezda" ter par enojnih "odjemnih mest" in dvomim, da se bom kdaj podal v kaj takega.

Verjamem pa, da ima marsikdo to združeno na enem mestu in takemu bi se gotovo splačalo razmišljat v tej smeri.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem razmišljal o tem: Tako kot imamo sedaj po hiši 230 V inštalacijo, bi lahko napeljali še nizkonapetostno, 24V, 12V, 5V, s svojevrstnimi priključki, kamor bi lahko vtikovali te majhne napravice, ki delujejo na taki napetosti.
Je pa res problem, ker je potem vse odvisno od zanesljivosti samega napajalnika. Razen če je teh več in skrbijo vsak za svojo vejo...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
silvo_v
Član
Član

Pridružen-a: Pon 11 Jul 2005 22:00
Aktiv.: 0.62
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
Jaz sem razmišljal o tem: Tako kot imamo sedaj po hiši 230 V inštalacijo, bi lahko napeljali še nizkonapetostno, 24V, 12V, 5V, s svojevrstnimi priključki, kamor bi lahko vtikovali te majhne napravice, ki delujejo na taki napetosti.
Je pa res problem, ker je potem vse odvisno od zanesljivosti samega napajalnika. Razen če je teh več in skrbijo vsak za svojo vejo...

Tudi jaz sem že razmišljal o tem. S tem bi zmanjšal tudi porabo električne energije, saj vsak tak napajalnik že neobremenjen prispeva od cca 1,5 W dalje.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsak ta mali napajalnik predstavlja tudi galvansko ločitev, pa čeprav bolj slabo. Galvanska ločitev je v večini primerov nujna, zato nekakšno skupno napajanje ne pride v poštev, ni pa nujno.

Pri T-2 modemu je priložen stikalni napajalnik 5V 2A ali nekaj takega, žal pa ni primeren za uporabo v kombinaciji prenapetostne zaščite na liniji in/ali LAN ker potem zadeva ne deluje, saj je omenjen napajalnik premalo galvansko ločen... zato je nujno uporabiti ločilni transformator ali pa narediti svoj napajalnik s transformatorjem in ostalo šaro, ker pa bo verjetno linearne sorte, bo njegova poraba še večja, kot je original in to ravno pri modemu, ki mora biti vključen 24/7 da porabimo še več, namesto manj... imamo pa vsaj možnost uporabiti prenapetostne zaščite... sedaj veste, zakaj T-2 zavrača vse prenapetostne zaščite, ker so napajalniki zanič in to kljub mojemu opozorilu že davno, nihče ne odreagira.

Ni samo modem tisti, ki je stalno priključen, tudi razne druge škatlice imajo lastne napajalnike...
Ja, če bi bilo dovoljeno, in v mnogih neznanih primerih je, bi lahko določene naprave napajali iz enega napajalnika, če imajo seveda lahko skupno maso. Prav ta skupna masa pa je problem, saj ne vemo natančno, ali je lahko ali ne sme biti.

Verjetno bi največji izkoristek dosegel z izdelavo zelo kvalitetnega napajalnika, lahko s klasičnim transformatorjem, nalašč pa bi moral biti navit tako, da bi skozi jedro tekel manjši magnetilni tok (flux) da bi bile izgube v jedru čim manjše. Vzeli bi večji transformator, ker ima večji izkoristek, sekundarjev pa bi imeli toliko, kot je naprav, ki jih rabimo napajat. Edino na ta način bi lahko zagotovili galvansko ločitev med napravami, ki verjetno mora biti za večino naprav, da napravice niso direktno povezane med seboj z napajanjem IN signalnimi vodi.
Razvod po hiši verjetno zaradi nizke napetosti ne pride v poštev, razen če bi bil razpeljan vsak sekundar za sebe in da je stabilizacija napetosti tik pred napravico.
Torej, velik transformator, verjetno nekje 100 do 200 VA in toliko sekundarjev, kolikor je naprav in še kakšen za povrh.

Rešitev z obstoječimi napajalniki pa ponuja razdelilna letev, ki ima vtičnice dovolj narazen, da lahko priključimo tiste napajalnike ali pa izdelava lastne priključne letve z vtičnicami. Možnosti je veliko, žal niso poceni, predvsem pa to vsak ni sposoben narediti, zato je verjetno bolje, da ostane tako kot je, in uporabimo le primerne razdelilce.

robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 9:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

reber je napisal/a:
Pri T-2 modemu je priložen stikalni napajalnik 5V 2A ali nekaj takega, žal pa ni primeren za uporabo v kombinaciji prenapetostne zaščite na liniji in/ali LAN ker potem zadeva ne deluje, saj je omenjen napajalnik premalo galvansko ločen... zato je nujno uporabiti ločilni transformator ali pa narediti svoj napajalnik s transformatorjem in ostalo šaro, ker pa bo verjetno linearne sorte, bo njegova poraba še večja, kot je original in to ravno pri modemu, ki mora biti vključen 24/7 da porabimo še več, namesto manj... imamo pa vsaj možnost uporabiti prenapetostne zaščite... sedaj veste, zakaj T-2 zavrača vse prenapetostne zaščite, ker so napajalniki zanič in to kljub mojemu opozorilu že davno, nihče ne odreagira.

Drugi z leve je od modema - 5V/3A-nov tip Wink

Glede prenapetostne zascite - sem naredil kar nekaj testov z razlicnimi tipi zascit.
Problem je bil edino freq. obmocje zascite-VDSL2 sega tja do 30MHz.
Na veliko zascitah pa pise >2MHz Rolling Eyes
Posebno sranje so vse tiste na podaljskih z bilion vticnicami Rolling Eyes

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 21, 2009 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni je omenjen napajalnik od t-2 modema crknil po dveh letih uporabe. Namesto njega sem dal linearnega 5,1V 1A in dela že pol leta brez problema, tok je kot se spomnim pod 1A, ampak zelo niha, predvsem med inicializacijo.

Tudi meni gredo strašno na živce ti adapterji ki se direkno v vtičnico vtaknejo. Oni ki imajo na obeh straneh kabel so dosti boljši.
Nazaj na vrh
kobranka
Član
Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37
Aktiv.: 18.76
Kraj: nekje v zgornjem posočju

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2011 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čeprav je tema stara, sem od začetka, ko sem dobil prvi modem in router, začel razmišljati o napajanju teh komponent iz ispove vtičnice. Za to bi potreboval več informaci, kot npr. izhodna napetos katera mi stabilna in bi jo bilo potrebno zgladiti potem pa vmerit na porabnika. Mogoče se pa kakšna od takih idej nahaja ravno na instructable, kdo ve.
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2011 12:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da boš iz telefonske ali kabelske vtičnice dobil dovolj moči za napajanje modema in ostale pripadajoče krame, rabiš še Perpetuum Mobile. saj je v tistih vtičnicah na razpolago mnogo premalo moči za kaj uporabnega.

Ideja, da se naredi razvod 5, 12 V in podobno nizkih napetosti po hiši, je slaba. Padci napetosti!

Še vedno velja, toliko V, toliko metrov daleč ima smisel voditi tako napetost, preden izgube ali preseki poletijo v nebo. Baker je drag.
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70813.20

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 26, 2011 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni