|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 5:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
Iztok, je možno, da Conrad za te baterije dobi polni datasheet in ne datasheet samo od lion celice? Iz datasheeta se ne vidi ali baterija vsebuje zaščitni modul oz. kako so povezani kontakti (ker jih je več). |
S temi datasheet-i je različno od proizvajalca do proizvajalca. Včasih se dobi kompleten opis z načrtom vred, včasih pa nič.
Ponavadi je zraven samo tisto kar vidiš na DE straneh. Nekaj takega ... CONFIDENTIAL  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Andrej64 Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27 Prispevkov: 727 Aktiv.: 3.61 Kraj: Ljubljana-Črnuče
|
Objavljeno: Sob Feb 21, 2009 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jernej_ je napisal/a: |
Andrej! To, da bi uporabil za napajanje prenosnega telefona nek "neoriginalen" akumulatorček, se mi zdi precej nepraktično v več pogledih. Posebno poglavje je tudi polnjenje/praznjenje LiPo-člena, saj ga (stara) tf-elektronika skoraj zagotovo ne podpira. J. |
Ne, narobe si me razumel. Prej sam napisal da bi uporabil nekaj takega kot se uporablja v mobilnih telefonih. Čip za kontrolo polnenja Li-Ion akumulatorjev že imam tako, da mislim da to ne bo problem. Kakorkoli sem že našel rešitev in sicer ravno nekaj tekega kot mi je predlagal Iztok.
No pa da razložim moj problemček okoli teh litijevih akumulatorjev... Skratka, bil sem v dilemi zaradi baterij in toka s katerim bi napajal električni "mlinček" sira (parmezana). Domači so prejšnje poletje v Italiji nabavili mlinček, kateri pač deluje na 2 Ni-Cd baterije, finta pa je da pač ni to to. Nekako zadeva nima moči. Nekaj sem se igral z meritvami toka, ki ga kuri tak motorček ko je neobremenjen in ugotovil da porabi kar 4A. Nekako je po moje tok zadosten samo napetost ni.
No potem sem še malo igral z višanjem napetosti in zadevo priklopil na PC napajalnik, na 5V izhod. Tam je motorček prvih 5 sekund trošil 10A, potem pa je počasi tok upadel na okoli 6A. No na koncu sem prišel do rešitve in sicer da bi uporabil kar Litijevo baterijo, hkrati pa do vprašanja teme - kakšen tok je sploh zmožna dati iz sebe neka polnilna litijeva baterija.
Kar se tiče pretiravanja s tokom in napetostjo mislim, da bi tak motorček zdržal povišanje napetosti iz ~2,3V na ~3.6V in povišanje toka iz 4 na 6A glede, da zadeva nebi delovala več kot minuto naenkrat. Pravtako se tudi npr. 1Ah baterija v tem času nebi izpraznila. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Ned Feb 22, 2009 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
AA NiCd baterije BP vržejo ven tistih 5A.
Poizkusi raje namazati ležaje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni