|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Stanislav Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 0:32 Prispevkov: 19 Aktiv.: 0.09 Kraj: Trebnje
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 10:52 am Naslov sporočila: Uničevalec AVR-jev!! |
|
|
Pozdravljeni!
Sem v velikem zosu, saj sem zaklenil že za en pehar AVR-jev MEGA8 in MEGA32.
Uporabljam PROGY programator in AVR studio, da nastavim fuse bite. Štos je v tem, če prvič rata sprogramirat ne dela problemov ampak prvič je problem, ker mi javlja, da mora clock biti večji za 1/4 od SPI ure in to mi javi še preden prvič zapečem v mikrokontroler na kar ga več ne spravim k življenju.
Ali sem kriv jaz, Avr studio ali PROGY?
A ima mogoče kdo kake iskušnje s tem problemom in kako bi odklenil tiste uboge AVR-je?
Lep pozdrav, Stane. _________________ Kam pa pridemo brez domišlije |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slemi Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29 Prispevkov: 386 Aktiv.: 1.63 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 1:00 pm Naslov sporočila: Re: Uničevalec AVR-jev!! |
|
|
Stanislav je napisal/a: |
A ima mogoče kdo kake iskušnje s tem problemom in kako bi odklenil tiste uboge AVR-je? |
Na pin od kvarca priklopiš zunanji oscilator potem pa programiraš. Upam da nisi zaklenil reset pina, ker potem ti ostane samo še paralelno programiranje, da ga postaviš nazaj v prvotno stanje.
Druga varianta pa je da malo pobrskaš po forumu, ker se je marsikomu to zgodilo in so že rešitve na forumu.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stanislav Član

|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor.
Ja na X2 sem priklučil zunanjo uro, da mu vsiljujem CLOCK ampak nič ne pomaga. Tudi RESET ne vem kako bi ga bil zaklenil, ker sem fuse bite nastavil kot ponavadi.
Saj pravim, da enkrat sprogramira kot je treba včasih pa se Progiju ali AVR studiu "sfuzla".
No bom pobrskal po forumih.
Hvala. _________________ Kam pa pridemo brez domišlije |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53 Prispevkov: 408 Aktiv.: 1.72 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Katero frekvenco ima kvarc?
Ali si nastavil SPI frekvenco tako kot ti AVR studio sporoča? Namreč sploh ni nujno, da so čipi zaklenjeni, velikokrat pomaga, da SPI frekvenco nastaviš na nižjo. Jaz jo imam nastavljeno na 4 kHz ko programiram čip, ki ga poganja 32 kHz kvarc.
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stanislav Član

|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 3:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
No frekvenco kristala imam 12MHz, SPI pa 230,4kHz. Čeprav jo znižujem in jo dam na najnižjo mi AVR studio še zmeraj javlja, da mora biti f/4. Pa tudi z osciloskopom sem pomeril na kristalu in mi ne zaniha tako, da sem clock poskusil vsiliti z funkcijskim generatorjem a ni odziva. Vse skupaj mi je zelo čudno, da mi je začelo javljati ISP mode Error pa čeprav še nisem začel programirati, samo nastavil sem za At32: Boot Flash section size (2048)words, VCC=2,7V(BODLEVEL=1) in Ext.Crystal ....[CKSEL=1111 SUT=11] v AVR studiu.
Sem jih že kar nekaj sprogramiral na ta način a včasih se mu malo zmede.
Samo, da je uC enkrat zapečen, potem ne dela več težav Progy dela ko "šus".
Lp Stane. _________________ Kam pa pridemo brez domišlije |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 3:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
PonyProg + STK200 ali VolkD-jev programator. Dela B.P. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali si mogoče nastavil ext. RC?
Lp
Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stanislav Član

|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 4:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nastavil sem kristal/resonator, čisto na koncu kjer se nastavlja fuse bite.
Saj pravim, da vedno nastavim tako in na začetku lahko samo molim, da se mi ne zaklene.
Že med časom se včasih ne vedno, ko nastavljam fuse bite zgodi ta hokus, pokus.
Ni problem, če je kontroler v DIP ohišju ga pač zalučaš na tla, ga pohodiš in daš drugega. Štos je takrat, ko imaš nalotano kako Mega128 ali podobno, saj dejansko uničiš tudi kartico, ko ga odspajkaš ven.
No v kratkem bom sestavil kartico z Atmega128 in si ga ne upam sprogramirat, ker so malo predragi.
Bom prosil AX-elektroniko za kako pomoč, če bi se dalo zmenit.
Hvala. _________________ Kam pa pridemo brez domišlije |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 5:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stanislav je napisal/a: |
Ni problem, če je kontroler v DIP ohišju ga pač zalučaš na tla, ga pohodiš in daš drugega. |
Oprosti moji radovednosti - koliko si jih pa ze takole pometal na tla, potackal in zalucal v smeti ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stanislav Član

|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja ene tri Atmege8 sem pa res, ker človeka spravi ob živce in samo krade še tisti čas, ki ga imam na razpolago. Sej drugač imam kar dobre živce, ampak zmetal sem jih stran zato, ker sem ugotovil, da sem okužil nove z njimi. Se pravi, da sem ga poskusil zopet sprogramirati a ni šlo, potem pa sem ga zamenjal z novim in ga je doletela ista usoda, ker:
Možno, da je PROGY vanj zapekel stare fuse bite, čeprav sem se povezal znova ali pa je to ostalo v AVR studiu. Ugotovil sem, da je najbolje resetirati računalnik in obenem PROGIJA izključiti iz USB-ja, da se zresetira.
Nato vzeti že sprogramiran čip in ga skonektat z PROGIJEM in ga še enkrat naložiti.
Tako lahko vzamete novega in mu po želji nastavite bite, če se seveda ne pritoži.
Zaklenjene pa raje vrzi v smeti in jih seveda pohodi, da jih ne boš še kdaj uporabil razen, če bi kupil paralelni programator, ki bi jih spravil v red.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jurem Član

|
Objavljeno: Pon Feb 23, 2009 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stane,
Proggy dela brez problemov odkar ima sprogramiran nov SW, ki deluje z AVR studio programom!
Pridi v AX en dopoldan, prej pokliči. S sabo prinesi tudi zaklenjene čipe, da vidimo, kaj se jim je zgodilo in tudi ciljni sistem. Mogoče je pa s ciljnim sistemom kaj narobe...
Lp
Jure
Nazadnje urejal/a jurem Tor Feb 24, 2009 4:17 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stanislav Član

|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
No se bom oglasil in hvala za povabilo.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stursc Član

Pridružen-a: Tor 08 Jun 2004 14:29 Prispevkov: 323 Aktiv.: 1.36
|
Objavljeno: Tor Feb 24, 2009 4:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem se tudi sam srečeval s takim problemom in se posledično odločil za gradnjo paralelnega programatorja, predlagam previdnost pri programiranju fuse bitov.
Predvsem mislim tukaj na preverjanje komunikacije med programatorjem (potreben reset programatorja) in programiranim kontrolerjem. Preverit branje signature, preveriti branje in verifikacijo fuse bitov. Če ti niso prebrani in verificirani kot je pričakovati (novi uC notranji oscilator 1MHz in SPIEN odkljukan) potem je velika verjetnost, da novonastavljeni fuse ne bodo sprogramirani tako kot smo jih nastavili, fuse SPIEN bo 0, s tem bo pa tudi onemogočen SPI dostop. Z upočasnjenim delom v tem področju se je moč umaknit tem težavam. Če se pojavijo težave branja fuse bitov je treba poskusi tudi z brisanjem uC-ja (Erase Device) in poskušat z ponovnim branjem.
LP,stursc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni