|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 4:01 pm Naslov sporočila: propelerska (navidezna) ura |
|
|
Našel sem ta zelo zanimiv link o urah, ki so v bistvu ena palčka z LEDicami, ki se zelo hitro vrti okrog, procesor pa prikazuje uro, sporočila,...
http://www.luberth.com/analog.htm
Glavni problemi so:
- napajanje vezja (drsni kontakti; induktivno - zračni trafo na visoki frekvenci; skozi napajanje motorja,...)
- sinhronizacija vrtenja in prikaza (U-senzor - optično s prekinjanjem žarka, jemanje signala na rotorju motorja,...)
- nastavljanje ure (tipke, IR daljinec,...)
- izbira hitrosti vrtenja, da čim manj brni in šumi, a da je prikaz lepo viden
Zanima me, če se je kdo od vas že posvečal podobnemu projektu in kako je rešil naštete zagate. Stvar izgleda zelo zanimivo in privlačno in bi se tega tudi jaz rad lotil. Najraje z AVRji.
Večina že narejenih projektov uporablja PIC-e, meni so pa AVRji bolj pri srcu... Če se bom lotil, bo sigurno slednji procesor notri.
LP, aly.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 5:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi rešil naštete probleme tako:
-induktivno napajanje (ne proizvaja zvoka)
-sinhronizacija z hallovim senzorjem in magnetkom
-nastavljanje ure mogoče tipke
Programer pa nisem ravno dober, tako da program ne bi vedel napisati.
Za informacijo profesionalnim programerjem, ki bi vedeli kaj takega napisati:
Na strani http://www.microsyl.com/ se nahajajo informacije, kako bi naj to delovalo.
LP, Jernej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
saj tega sem tudi jaz že našel... je napisan v C-ju za AVR.
Saj nisem prosil, da kdo napiše program
Debato sem odprl zato, da še kdo pove svoje mnenje o tej stvari...
Glede nastavljanja - težko je nastavljati uro s tipkami, ker jo moraš ustaviti, da uloviš tipke. IR pa deluje tudi ob polni hitrosti vrtenja ure - le zadosti blizu osi vrtenja mora biti IR sprejemnik.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RGorazd Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57 Prispevkov: 1714 Aktiv.: 7.24 Kraj: Ig
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Živjo!
Spomnim se sošolca, ki se je za zaključni izdelek lotil take ure, vendar je kmalu ugotovil, da tudi izdelava po načrtih iz interneta ni tako enostavna in obupal. Vendar je pa rekel profesor, da za to ni primeren vsak motor. Tudi jaz sem že razmišljal o tem projektu in enkrat se ga bom skoraj sigurno lotil, za vrtenje ledik pa mislim uporabiti brezkrtačni motorček iz hard diska in pa TDA krmilni čip. Istočasno daje ta čip že sinhro impulz, ki ga detektira s pomočjo EMI impulzov motorja (gleda kako se obnaša tok na navitju). Problematično ostane samo še napajanje, vendar se da tudi to rešiti, saj je ohišje motorja že en pol, potrebno je rešiti zagato s samo enim polom (+), tega pa lahko s pomočjo krtačke, ki mislim, da nebi povzročala pretiranega hrupa. Težava je lahko samo kontakt. Nastavljanje pa definitivno z RC5. Tipke predstavljajo dodatno breme za motor.
LP Gorazd
_________________ .
._. _ _ ._. _.__. _|
[ (_](_)[ (_] /_(_]
._| |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70831.22
|
Objavljeno: Tor Maj 17, 2005 10:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Sre Maj 18, 2005 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekoc (neznano kje) sem prebral, da srcno priporocajo motorcek za vrtenje glave iz videorekorderja.
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Sre Maj 18, 2005 4:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.96 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Sre Maj 18, 2005 5:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem tudi opazil na google in precej videl za predelavo el.motorčka.Samo ne vem,če pri nas dobi magnetne ploščiče.Mislim,da se naroči v tujini.
Lp Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

|
Objavljeno: Čet Maj 19, 2005 7:59 am Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Čet Maj 19, 2005 8:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aly
Ali si ze ustvaril svojo uro? Meni je se nekako najbolj vsec ona na ogledalu. Tvoja druga slika. Mislim, dajo bom kar napravil. Lepe sheme, source SW ter HW. Pa se ura zelo lepo izgleda. Edino format shem je v EAGLE-tu, ki ga moja masina ne razume. Ce bo kdo delal TIV omenjene ure se priporocam za izvod.
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Lojz Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31 Prispevkov: 668 Aktiv.: 2.82 Kraj: Koroška
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Maj 20, 2005 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
Aly
Ali si ze ustvaril svojo uro? |
Jaz je še nekaj časa ne bom zastavil (čakalna vrsta in to.. kot pri zdravniku )
Vidim da se je tema dobro prijela... To je bil tudi namen.
Meni nekako ne diši izdelava po tujih načrtih, rajši nekaj "scopram" iz nič, od začetka, da se še malo na(m)učim zraven. Če sam načrtujem en takšen projekt, potem bom sposoben tudi v službi speljati kakšen kompleksen projekt, ki se ga ne da kupiti v trgovini
LP
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Pet Maj 20, 2005 3:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glej, sam HW nima smisla sam razvijati, ce ze deluje sam po sebi zelo dobro. No mogoce kaka mala dodelava in popravek. Sam SW pa imas ze napisan. Sicer v assemblerju, ampak mislim, da ne bi bilo prehudo spraviti v jezik, ki tebi odgovarja (za AVR ali kaj drugega). Seveda pa ga se predelas, kot tebi najbolj odgovarja!
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Maj 20, 2005 4:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
...Sicer v assemblerju, ampak mislim, da ne bi bilo prehudo spraviti v jezik, ki tebi odgovarja... |
Simon, v koliko imaš v mislih kak višji jezik zna biti kar kriza . Tukaj je namreč zelo pomemben procesorski čas. Na videz gre sicer za enostavno aplikacijo, a vedeti je treba, da mora biti prižiganje ledic časovno usklajeno. Nekako takole: Branje pozicje ->prikaz-> priprava podatkov(ter vse kar sodi zraven -nastavtev itd) ->branje pozicije ...
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni