www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje koračnih motorčkov
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
fluffy111
Član
Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44
Aktiv.: 1.74
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 10:45 pm    Naslov sporočila:  Krmiljenje koračnih motorčkov Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Na forumu sem iskal in skoraj nič našel o krmiljenju koračnih motorčkov. Vse kar sem zvedel je le to, da se uporablja namenski čip L293 in da obstaja več vrst koračnih motorjev (bipolarni...).

Nisel pa zaseldil nikjer opisa delovanja in razlike med motorčki. Brick wall Za začetek bi rad razčistil sploh kaj so koračni motorčki in kako delujejo.

Rad bi pa sestail vezje z AVR mikrokrmilnikom. Krmilil bi z eno tipko in vsakič, ko bi bila tipka pritisnjena bi motorček naredil določen premik. Program bi napisal v Bascom AVR, ki ga obvladam in mi to ne bi bil problem napisat programa.

Problem pa je, kako bi iz digitalnega signala lahko krmilil koračni motorček?? Eh?

Hvala za odgovor.

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.41
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://en.wikipedia.org/wiki/Stepper_motor
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 28, 2009 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osnove koračnih motorjev

Tole bi te znalo premaknit malo naprej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mirkatmir
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14
Aktiv.: 7.90
Kraj: Ribnica (JN75IR)

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 12:48 am    Naslov sporočila:  Re: Krmiljenje koračnih motorčkov Odgovori s citatom

fluffy111 je napisal/a:
Nisel pa zaseldil nikjer opisa delovanja in razlike med motorčki. Brick wall Za začetek bi rad razčistil sploh kaj so koračni motorčki in kako delujejo.
Lp, fluffy

Poglej in prečitaj še tole stran.

fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dobro. Zdaj vem nekaj vec. Za krmiljenje potrebujem periodicni signal, ki je najpogosteje pravokotne oblike. Kako pa pridem do tega? Kot sem ze napisal bi rad motorcek krmilil z AVR mikrokrmilnikom.

Zanima me se, kako najlazje na videz locim motorje med sabo in kateri so v CD pogonih?

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 2:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravokotnega signala ti z uCjem verjetno ni problem generirat, a ne? Če boš naredil krmiljenje s tipko, bo to najverjetneje samo prižiganje in ugašanje pina s katerim boš krmilil.

Najpomembneje pri vsem skupaj je, kakšno krmilno vezje boš izbral (lahko vzameš tudi namenski čip), to pa je odvisno od tipa motorja, kot si upam prebral.

Najlažje motorje ločiš med sabo po številu žic, ki štrlijo iz njega. Unipolarni imajo ponavadi pet žic, bipolarni štiri (čeprav se za oba tipa lahko zgodi, da to ni nujno res).
Kateri so v CD pogonih? Jaz bi rekel, da unipolarni? Ugibam.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Signal bi (idealno) bil sinusoida.

Signal je periodicni, ce zelis, da se motor giblje (vrti). Ce naj stoji pri miru, se vhodna napetost ne spreminja.

Navidez jih ne locis nikakor. Dokler se ne dokopljes do sheme sestave, je vse samo ugibanje.

V CDjih so brezkrtacni motorcki s permanentnimi magneti, ki so v bistvu tudi "koracni", a z zelo majhnim stevilom korakov na obrat.

fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 3:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravokotni signal bi se uspel sprogramirat. Kako pa bi dobil sinusoido?

Toraj motorcki iz CD pogonov niso uporabni za ponovno uporabo oziroma jih ne morem vkljucit v neko natancno napravo?
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fluffy111 je napisal/a:
Dobro. Zdaj vem nekaj vec. Za krmiljenje potrebujem periodicni signal, ki je najpogosteje pravokotne oblike. Kako pa pridem do tega? Kot sem ze napisal bi rad motorcek krmilil z AVR mikrokrmilnikom.

Zanima me se, kako najlazje na videz locim motorje med sabo in kateri so v CD pogonih?

Lp, fluffy

Primer z AVR-jem in BASCOM-om: tukaj

V CD pogonih mislim da maš samo navadne motorčke. Poglej v kakšnih 5.25 starih disketnikah,ali kakšen starejši printer. Drugače pa lahko za pogon teh motorčkov uporabiš kar un2003.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 5:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

fluffy111 je napisal/a:
Pravokotni signal bi se uspel sprogramirat. Kako pa bi dobil sinusoido?

PDM

Citiram:
Toraj motorcki iz CD pogonov niso uporabni za ponovno uporabo oziroma jih ne morem vkljucit v neko natancno napravo?

Se zdaj ne vemo kaj bi sploh rad naredil, razen da bi "rad sestavil vezje", "koracni motorcek krmilil z AVRjem" ter da :bi motorcek ob pritisku tipke opravil dolocen pomik". Za to so brezkrtacni motorcki iz CDja cisto primerni.

fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Želim sestaviti alternativo elektronski ključavnici z magnetom. Res je da bi bilo lažje, če bi sestavil ključavnico z magnetom (kar bi mi uspelo), ampak sem se odločil, da stvar malo zakompliciram. Zaklepal pa bi omarico, v katerih imam kemikalije in podobne zadeve, ki nočem, da bi se jih kdo razen mene dotikal.

Naprava bi delovala tako, kot delujejo navadne cilindrične ključavnice. Ko bi vtipkal zaporedje tipk, bi koračni motorček premaknil bat, ki bi omarico zaklenil. Razmišljal sem že o uporabi servo motorčka, ki ga bom tudi uporabil, če bo ideja z koračnimi motorčki padla v vodo.

Vse načrte in ideje imam narisane, vendar je še vse narisano na roko in nič prav podokumentirano in izračunano. Mehaniko sem približno rešil (morem še nekaj kolega vprašat). Pri elektroniki pa sem se ustavil pri krmiljenju koračnega motorja.

@Sokrat to je moja ideja in moj dosedanji napredek. Upam, da ti informacije zadostujejo.

Lp, fluffy
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zaklepanje ključavnice bo enostavneje z mehanizmom, kot ga imajo avtomobili, za tako imenovano centrallno zaklepanje.

Praviš, da bi rad zadevo zakompliciral. Če že hočeš komplicirati, raje zakompliciraj krmiljenje tega mehanizma. Kodiranje, odpiranje z glasom, z določeno besedo (... sezam odpri se... Smile) ali kaj podobnega.

Lep pozdrav, Andrej
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi tudi šlo. Ampak sočasno se želim nekaj novega naučit Wink . Recimo, kako krmiliti koračne motorje (mislim, da mi še bo to prav prišlo).

Bom pa po tvojem predlogu naredil stvar tako, da bom uporabil servo motorček.

Imam pa še eno vprašanje. Kako pa centralno zaklepanje deluje oziroma na kakšnem principu?
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 8:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih si v avtu (od znotraj) zaklenil vrata tako, da si pritisnil na gumb, ki je štrlel iz obloge na vratih. Za odklepanje si tam gumb potegnil ven.

Pri centralnem zaklepanju pa ta pritisk na gumb nadomesti pogonski mehanizem. Mehanizem vsebuje elektromotor in prenos, ki pretvori vrtenje elektromotorja v linearni pomik, ki preko vzvodov premakne tisti gumb. To je seveda zelo grob opis delovanja centralnega zaklepanja. Če malo "pogooglaš" boš izvedel več.

S tem, ko sem ti priporočal ta mehanizem, za tvoj primer rabe, sem ti hotel povedati, da ne kompliciraj na napačnem mestu. Če bi rad zaklepal ključavnico, uporabi nekaj preizkušenega. Če bi se pa rad igral s koračnimi motorji, pa si izmisli nekaj zanimivega. Recimo uro, ki gre včasih naprej, včasih pa nazaj Smile

LpA
Nazaj na vrh
fluffy111
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 01, 2009 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dejansko sem sanjal o nekakšenem linearnem pomiku, vendar mi je lažje skonstruirat tako, da bo preko motorčka nameščena palica, ki se bo zavrtela in zaklenila omarico (to sem pogruntal pred 5 minutami).

Rajši bi to naredil z koračnim motorjem kot s servo, ker se le-ta zavrti za skoraj cel krog. To bi sicer v najslabšem primeru rešil v programu. Koračnega bi pa sprogramiral, da se zavrti za minimalno 90°.

Offtopic: Res sem se spravil na malo zahtevnejši projekt. Do zdaj sem naredil nekaj lažjih izdelkov: ojačevalec, usmerik, napajalnik, mobilnega robota in krmilje za lučke v jaslicah. To pa bi bil moj "prvi zahtevnejši" projekt predvsem iz vidika elektronike in posredno mehanike.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni