www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Poraba neobremenjenih polnilnikov za mobilnike
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
LukaL
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Aktiv.: 1.28
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:02 pm    Naslov sporočila:  Poraba neobremenjenih polnilnikov za mobilnike Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
V najnovejši številke zelo znane poljudnoznanstvene revije je članek na temo energije, CO2 ipd...Presenetila pa me je slika polnilnokov za mobilne telefone, ki priključeni v omrežje oddajajo kar nekaj toplote.
Zanima me sledeče: ali je možno, da preprost sklop kot je polnilnik, kljub temu, da na strani bremena ni ničesar porablja električno energijo oz. se greje. Žal nimam kakšnih hudiš inštrumentov, da bi zadevo pomeril, zanima pa me tudi "teoretični vidik" problema.

PS: google ne najde ničesar na to temo, če pa se je že kje pojavila na formu, se opravičujem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda se bo grel, saj vezje nima 100% izkoristka in gre en del v toploto.
Tudi, ko ni bremena gor...

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja čeprav se je stanje precej popravilo. Današnji adapterji v pripravljenosti porabijo bistveno manj kot starejši. Nekje sem bral da naj bi imeli porabo celo samo 0,2W?
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.80
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 8:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tastari so se bolj greli ko so bili neobremenjeni.
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 9:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nekoga , ki tudi nima toliko pojma o tem boš še prepričal in nazadnje bosta imela Jamie in Adam zaradi tvojega "blebetanja" spet en mit za raziskovat Brick wall
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.80
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj zastar polnilec (trafo) se je strašno grel ko ni bil priklopljen mobi gor. za druge ne vem.
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 9:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polnilniki v prostem teku porabijo zelo malo v primerjavi z ugasnjenimi TV-ji, monitorji, DVD playerji, računalniki ipd
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.64
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najprej moramo razčistiti ali govorimo o klasičnih transformatorskih napajalnikih ali stikalnih napajalnikih. Wink
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
TECHNIC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 31 Okt 2006 11:18
Aktiv.: 2.57
Kraj: Senovo

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj polnilnik za sony ericssona (stikalni) porabi manj kot 0,05 W (merilnik gre od 0,1 W naprej in pokaže 0,0 W).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 03, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Moj zastar polnilec (trafo) se je strašno grel ko ni bil priklopljen mobi gor. za druge ne vem.

No potem pa si ga raje šlatal in se čudil kako vroč je; da bi ga pa iz stene izpulil ti pa ni kanilo , ne Liar
Nazaj na vrh
LukaL
Član
Član

Pridružen-a: Pet 03 Sep 2004 15:59
Aktiv.: 1.28
Kraj: okolica Grosupljega

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.

Off: @Surla - glede tvoje opazke o prepričevanju - jaz ne prepričujem nikogar, samo sprašujem in si širim obzorja.
Nazaj na vrh
psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Žal nimam kakšnih hudiš inštrumentov, da bi zadevo pomeril
- a ne gre kar z ampermetrom in potem krat 230V ?
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LukaL je napisal/a:
Hvala za odgovore.

Off: @Surla - glede tvoje opazke o prepričevanju - jaz ne prepričujem nikogar, samo sprašujem in si širim obzorja.

Komentiral sem Jule-ja in ne tebe.
Drugače pa so ti adapterji res "hinavski" , saj vsak zase porabi relativno malo skupaj pa kar znatno.
Pred časom sem nabavil Conradov merilnik porabe el. energije in ugotovil . da vsa navlaka v el. vtičnicah skupaj z napravami , ki so v "stand by-u" požre okrog 10% el. energije v hiši.
To se mi je zdelo veliko in sem sodelavcem posodil merilnik za kak teden in so prišli do podobnih ugotovitev.
Imam televizor(Goldstar 51cm) , ki v "stand by-u " kuri 15W.
Tudi če popolnoma ugasneš PC , ta žre 10W.
Če teh 10% prenesemo na celo državo.... Shocked
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.23
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti merilniki so meni rahlo khm.

Malo nazaj sem ga kupil, ne v C ampak v S, saj je bil skoraj 3x cenejši, dvomim pa da je kaj slabši, oba sta namreč Made in China, rezultate pa sem opisal Tukaj.

Bi pa bil vesel, če bi kdo ponovil meritve še s kakšnim drugim ali identičnim merilnikom, vseeno so lahko razlike med modeli, ali celo od primerka do primerka, saj sem dokaj prepričan, da ta, ki ga imam, kaže raje preveč, kot premalo.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 04, 2009 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti iz Conrada zna tudi pravilno kazati cos Fi ter porabo ob L in C bremenih (kar pa očitno ta ne zna).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni