Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Bager Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 16:16 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Pekre
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 4:51 pm Naslov sporočila: FID + KZS |
|
|
Lep pozdrav!
Preurejam zelo staro stanovanje.V stanovanju sem položil vse nove kable.Priključil sem tudi FID in KZS stikalo.V stanovanju je bila zelo stara električna napeljava tako da je samo vodnik L in vodnik N vodnika PE ni in ga nimam možnosti naredit. Ali sem pravilno naredil povezavo KZS in FID stikala.Pred FID stikalom sem povezal vodnike PE in N. Na elektro so mi rekli da bodo še v tem letu menjali staro napeljavo.Ko bo nova napeljava do moje omarice katero sem naredil na novo bom lako ločil posebej PE in N vodnike pred fid stikalom.Takrat bo FID tudi pravilno deloval.
Ali bi moral kaj spremenit pri moji vezavi na fotografiji.
Hvala za odgovor!
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
malci Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2007 21:05 Prispevkov: 871 Aktiv.: 4.03 Kraj: Polhov Gradec
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 5:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Skoraj pravilno. KZS je vredu, pri Fid stikalu pa moraš PEN vodnik ( pri TN-C-S sistemu) ločiti na PE in N pred Fid-om. Pri TT sistemu moraš na PE zbiralko pripeljati vodnik iz valjenca oz sonde zakopane ob hiši.
Če bo tako kot si narisla, ti fid ob napaki v hiši ne bo izklopil.
lp
uroš _________________ Elektronika za hobi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ima smisel vezat KZS in FID zaporedno?
Sicer pa obvezno potegni neko ozemljitev do omare! Če je bajta nima, potem jo naredi. Zabij 2-3m pocinkane cevi v zemljo, če nimaš druge izbire (v zemljo, ne v šoder)
btw tisti K v KZS je kombinirano (in ne kopalniško) _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bager Neznanec

|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. Ampak nimam nobene možnosti da potegnem ozemljitev(PE vodnik).
Za KZS vem da to pomeni (kombinirano zaščitno stikalo),jaz sem pač napisal da sem ga uporabil za kopalnico.To pomeni da je KZS pravilno priključen za FID stikalom,saj če zataji KZS ob takšni vezavi te še teoretično zmeraj ščiti FID.
To pomeni da ko pride nova električna napeljava iz strani elektra in kjer bo tudi PE vodnik da lepo ločim vodnik N in vodnik PE. ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez ozemljitve ti čisto nič ne pomaga niti FID, niti KZS.
Ne se igrat _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
FID ob taki vezavi čisto lepo deluje, edini problem je če ti pred omarico nekdo nulo odklopi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobo75 Neznanec

Pridružen-a: Čet 05 Mar 2009 21:53 Prispevkov: 3 Aktiv.: 0.02 Kraj: Koper-Capodistria(Slovenija)
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
ali ni res da če izbereš fid vrednosti 0.03 da lahko odpade kzs |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda mu FID pomaga. N je ozemljena pri trafo postaji oz. vsaj pri nekaj sosedih
Ravno na ta princip deluje FID, zazna kakršnokoli odtekanje toka, tudi če se ne vrača po PE vodniku (na princip merjenja toka PE so delovala ZNS). Torej tudi če spoji PE na N pred FIDom, brez lokalne ozemljitve, bo inštalacija precej varna. (pogooglaj za sistemom TN-C-S) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
FID ob taki vezavi čisto lepo deluje, edini problem je če ti pred omarico nekdo nulo odklopi. |
Ja. Loterija po domače... veliko folka jo igra, eni celo zmagajo. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bager Neznanec

|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ali je pametneje če dam PE vodnik direkt na N in ne tako kot je na sliki . Na sliki je PE vodnik povezan z vodnikom N kateri pride iz FID stikala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je nujno, na kar te je opozoril že @malci v prvem odgovoru  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.28 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Ja. Loterija po domače... veliko folka jo igra, eni celo zmagajo. |
Hočem reči da je vseeno 100x bolje kot ničenje brez fid-ov ki je bilo v uporabi do zdaj in bo dovolj dobra rešitev za par mesecev, če je bilo ničenje dobro za xx let.
Kaj če gre za stanovanjski blok, a bo vrgel skozi okno 20m žice in zabil sonde v bližnjo zelenico? V tem primeru je veliko verjetneje da izpade ozemljitev kot nula, posebej če pride mimo kak zbiralec bakra  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bager Neznanec

|
Objavljeno: Čet Mar 05, 2009 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj z tabo se čist strinjam saj je moja težava podobna kot si jo opisal ti. Imam pa še eno vprašanje.Iz te nove omarice sem potegnil kabel 3x6mm2 cirka 12m in v stanovanju naredil razdelilno dozo za nov priključek od elektra.Zanima me če mi bodo hoteli od elektra spojit moj kabel z njihovim kateri bo prišel od števca.To sem jim pa pripravil zato ker sem sedaj renoviral celo stanovanje in mi potem ne bo potrebno trgat stanovanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
Ja. Loterija po domače... veliko folka jo igra, eni celo zmagajo. |
Hočem reči da je vseeno 100x bolje kot ničenje brez fid-ov ki je bilo v uporabi do zdaj in bo dovolj dobra rešitev za par mesecev, če je bilo ničenje dobro za xx let.
Kaj če gre za stanovanjski blok, a bo vrgel skozi okno 20m žice in zabil sonde v bližnjo zelenico? V tem primeru je veliko verjetneje da izpade ozemljitev kot nula, posebej če pride mimo kak zbiralec bakra  |
Aja, b bloku je malo problem. Lahko pa za silo uporabiš vodovod ali cevi od ogravanja. V starejših bajtah so te cevi kovinske in ponavadi ozemljene (daš objemko na cev in pelješ 6mm2 žico do PE zbiralke).
Dovodno nulo uporabi le kot "dodatno ozemljitev", ne kot glavno. _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bager Neznanec

|
Objavljeno: Pet Mar 06, 2009 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
gumby hvala za odgovor vendar ne razumem tega (Dovodno nulo uporabi le kot "dodatno ozemljitev", ne kot glavno.) Kako in kam priklopim to nulo? ali si mislil da naj povežem pred FID stikalom PE in N?
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|