www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Menjava kondenzatorjev
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mars
Član
Član

Pridružen-a: Čet 27 Mar 2008 13:03
Aktiv.: 0.42
Kraj: Obala

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 2:08 pm    Naslov sporočila:  Menjava kondenzatorjev Odgovori s citatom

Zdravo!
Zanima me kakšne postopke in orodje imate za menjavo iztrošenih elektrolitov iz raznih vezij. Npr pc matične plošče..itd

lp
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej64
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2008 20:27
Aktiv.: 3.60
Kraj: Ljubljana-Črnuče

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz največkrat dodam veliko cina na vsako nogico nato pa segrevam toliko časa, da lahko brez kakšne večje sile izpulim konezator. Potem očistim luknje s spajkalnikom kolikor se le da, ampak mi vsaj pri osnovnih ploščah še ni ratalo očistiti lukne do te mere, da bi se vidilo skozi. Tukaj vem, da me bodo nekateri pograjali, (češ da se to ne dela, ker lahko poškoduješ plošče, ki so danes v glavnem večslojne...), ampak jaz v takih primerih vzamem kar mini vrtalnik s svedrom tam nekje 0.8mm in luknje prevrtam na sredini. Potem pa samo še vstavim nov konezator in zaspajkaš nazaj.

Po tem postopku sem zamenjal kondenzatorje že na kakih 4 matičnih ploščah in še vse delujejo. Tudi na tej, ki je v računalniku s katerega pišem. Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.67
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 3:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrej64 je napisal/a:
Jaz največkrat dodam veliko cina na vsako nogico nato pa segrevam toliko časa, da lahko brez kakšne večje sile izpulim konezator. Potem očistim luknje s spajkalnikom kolikor se le da, ampak mi vsaj pri osnovnih ploščah še ni ratalo očistiti lukne do te mere, da bi se vidilo skozi. Tukaj vem, da me bodo nekateri pograjali, (češ da se to ne dela, ker lahko poškoduješ plošče, ki so danes v glavnem večslojne...), ampak jaz v takih primerih vzamem kar mini vrtalnik s svedrom tam nekje 0.8mm in luknje prevrtam na sredini. Potem pa samo še vstavim nov konezator in zaspajkaš nazaj.

Po tem postopku sem zamenjal kondenzatorje že na kakih 4 matičnih ploščah in še vse delujejo. Tudi na tej, ki je v računalniku s katerega pišem. Smile

Enako tudi jaz naredim, vendar ko povrtam luknje poleg uporabim še sesalnik, da posesa tiste opilke cina, ki nastanejo pri povrtavanju lukenj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz naprimer na moji grafični kartici nisem nikakor uspel odlotati kondenzatorja-smd (tisti tavelik, 470uF) neglede koliko sem grel nogice, se ni odlotal.

Pomoje je bil nekako še odspodaj zalotan.

matjazkariz
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Nov 2004 18:09
Aktiv.: 4.32

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Jaz naprimer na moji grafični kartici nisem nikakor uspel odlotati kondenzatorja-smd (tisti tavelik, 470uF) neglede koliko sem grel nogice, se ni odlotal.

Pomoje je bil nekako še odspodaj zalotan.

Pri dvostransko postavljenih SMD komponentah so navadno na eni strani komponente prilepljene. Če si cin stopil, je razlog sigurno v lepilu.

mars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj segrevate obe nogici naenkrat ali imate kakšne namenske konice za to?Ker jaz izmenično segrevam nogici in premikam kondenzator sem in tja dokler ne pade ven. Lukenj nič ne čistim, ampak kond. odščipnem noge na primerno dolžino in ga na enak način kot sem ga vzel ven dam tudi nazaj not. Na koncu pospajakm še z novim cinom. Verjetno bi bilo bolj pametno ves stari cin odstranit, samo kako? To z vrtanjem mi ni najbolj všeč, ker se mi zdi da lahko hitro poškoduješ vio, ker je pri večplastnih pcb to vse zelo fino. Sprašujem pa zato ker ta moj postopek ni vedno uspešen.

lp
Nazaj na vrh
JohnD
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 20:47
Aktiv.: 0.51
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 9:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vzameš svinčen cin, malo polotaš z njim (ima nižje tališče), nato pa segreješ in samo rahlo udariš z roko po mizi. Gravitacija in sila vedno pomagata Very Happy
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

JohnD je napisal/a:
Vzameš svinčen cin, malo polotaš z njim (ima nižje tališče), nato pa segreješ in samo rahlo udariš z roko po mizi. Gravitacija in sila vedno pomagata Very Happy

Tudi naš profesor je tako rekel, pa me zanima, če boš kdaj popravljal vezje kot je matična plošča in boš z njim tudi tako mahal. Very Happy

Še vedno pa ne vem zakaj so si izmislili sesalke in sesalne naprave. Shocked

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 9:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz uporabljam pumpico na feder ali pa kar kompresor Very Happy
lado
Član
Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22
Aktiv.: 4.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi jaz sem se že namučil z menjavanjem, ven ga še dobim,problem pa je očistiti luknjo,ker ko je v njej samo cin povšina dotika je majhna prenos toplote skozi luknjo pa majhen in ponavadi je na drugi strani še bolj obširna površina bakra katera odvaja še tisto malo dovedene toplote-skratka kar neprijetno.

Nazadnje sem si pomagal tako da sem na eni strani grel z spajkalnikom kateri je namenjen odlotavanju (votla konica in vackum) na drugi strani luknje pa z spajkalnikom...in je bilo potrebno vseenokar nekaj poskusov...

lp

lado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mars
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar nekaj idej. Bom probal. A cin s svincem še prodajajo?

lp
Nazaj na vrh
PZUFIC
Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06
Aktiv.: 32.55
Kraj: Rakek

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mars je napisal/a:
Kar nekaj idej. Bom probal. A cin s svincem še prodajajo?

lp

Ja še ga prodajajo.

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
JohnD
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 20:47
Aktiv.: 0.51
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 10, 2009 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
...če boš kdaj popravljal vezje kot je matična plošča in boš z njim tudi tako mahal. Very Happy

Pač znajdeš se s tistim kar imaš na dosegu roke. Kompresor je tudi zelo dobra izbira, če nimaš pumpce ali česa podobnega. Ampak tole še zmer najboljše kar dobiš. Z tem dobiš vse ven kar je zaspajkano Very Happy
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odstranjevanje kondenzatorjev iz matične plošče je enostavno. Pogreje se oba pada, če ne gre drugače z malo več cina in kosom bakrene žice. Po odstranitvi kondenzatorja se odvečen cin odstrani s pletenico. Potem se vstavi nov kondenzator in se ga lepo prispajka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.91
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 11, 2009 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mucek4 je napisal/a:
Odstranjevanje kondenzatorjev iz matične plošče je enostavno. Pogreje se oba pada, če ne gre drugače z malo več cina in kosom bakrene žice. Po odstranitvi kondenzatorja se odvečen cin odstrani s pletenico. Potem se vstavi nov kondenzator in se ga lepo prispajka.

True!

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni