www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Katero diodo v končno stikalo DC elektromotorja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2009 10:39 am    Naslov sporočila:  Katero diodo v končno stikalo DC elektromotorja Odgovori s citatom

Za neko stvar bom uporabil motor, ki ga sicer imajo avtomobili v vratih za pogon okenske šipe.

Zadeva bo opremljena z končnima stikaloma. Da pa spravim zadevo iz končnega položaja moram pognati tok v obratni smeri, torej mora biti končnemu stikalu paralelna dioda, ki sicer res samo za kako sekundo, spusti tok v obratni smeri. Po moji oceni mora biti to tok tja največ do 3A, a zagonski tok elektromotorja bi znal biti morda celo večji.

Kakšni diodi (dve) naj zahtevam v trgovini?

Hvala.

bo vtisnjeno geslo: "Darilo za brata"
Janez Menart
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2009 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj boš dosegel z diodo.
Jaz to delam takole.
Da preprečiš eventuelen istočasen vklop relejev lahko tuljavo enega releja vežeš zaporedno s kontaktom drugega releja.

Motor.GIF
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Motor.GIF
 Velikost datoteke:  6.07 KB
 Downloadano:  39 krat

Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2009 12:51 pm    Naslov sporočila:  Ja Odgovori s citatom

Ja, ti bereš položaj končnega stikala z mikroprocesorjem in potem ukrepaš programsko.

Jaz se morda malo len, pa ko vklopim premik v eno smer, pustim to določen čas, dokler končno stikalo ne prekine tokokroga motorja.

Ko poženem motor v drugi smeri, tedaj poženem tok po istih žicah v drugi smeri in ta tok preko odprtega končnega stikala ne more. Zato mu dovolim, da si za sekundo izbere obvozno pot preko diode, in motor požene napravo iz končnega položaja.

sl_1.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.57 KB
 Pogledana:  3348 krat

sl_1.jpg

Janez Menart
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.01
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 15, 2009 1:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole čist lepo dela. Sem "izumil" tole prevezavo dobrih 20 let nazaj, ko sem se igral z motorčki in modeli. Poznam diode P600 serije od Diotec -a Zdržijo 6A. Imajo tudi P1000 serijo, ki drži 10A, oboje pa zdržijo tudi precej velike kratkotrajne preobremenitve. Verjetno se mi kakšna celo valja doma. Ima pa aksialne priključke in precej debelo telo (cca 8x8mm).
Batman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Sep 2008 21:43
Aktiv.: 1.13
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje bi bila 1N540x (x=1-7) čisto dovolj.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 20, 2009 10:39 pm    Naslov sporočila:  Hvala Odgovori s citatom

Hvala, to sem rabil.
Janez Menart
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni