|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Čet Maj 26, 2005 4:13 pm Naslov sporočila: RF modulcki dolgega dometa |
|
|
Pozdrav
Je kdo zasledil modulcke, ki imajo malo dalsi doseg od onih, ki jih prodaja SVET ELEKTRONIKE? V mislih imam domet 200m brez posebnih anten
_________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2005 12:01 pm Naslov sporočila: RF modul |
|
|
Simon!
Vsi oddajniki imajo skoraj enako moč,doseg lahko zelo povečaš če namesto audion sprejemnika (SE),uporabiš boljši sprejemnik.
Na eni modelarski strani sem našel ojačevalec za oddajnik AH1.Ta ojačevalec je bil v kombinaciji z navadnim oddajnikom uporabljen za prenos podatkov z letečega modela.
Vlado
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
AH1- UHF ampl.pdf |
Velikost datoteke: |
74.75 KB |
Downloadano: |
133 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2005 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vlado super!
Sicer sem nekje zasledil na eni italjanski strani, da prodajajo podobne modulcke z dometom 200m. Samo sedaj se ne morem vec spomniti kje....
Sicer pa je ta tvoja resitev ENKRATNA. Z tem prakticno ne krsis zakona (prevelika moc) in si bistveno zdalsas domet. Moti me edino oznaka. AH1 kako bi lahko narocil ta tranzistor in kje sploh ga najti... Kar malo dvomim, da me bodo trgovci resno jemali, ce recem en tranzistor AH1
Ali imas mogoce link do te strani, kjer je opisan postopek predelave sprejemnika ?
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2005 1:52 pm Naslov sporočila: RF modul |
|
|
Vec o tem najdeš na strani http://www.webx.dk/rc/uhf-link/uhf-link.htm
Simon mislim da to ni tranzistor ampak komplet ojačevalec.Pri nam ga bo težko nabaviti,poskusi direkt od proizvajalca (če pa boš naročal se priporočam za kak kos za eksperimente).
Talijanska stran na katero si mislil je verjetno WWW.aurel.it
V svojem programu iamjo zelo veliko razlicnih oddajnikov,sprejemnikov,modulov za prenos podatkov pa tudi 500mW ojačevalec .
Sam sem preizkusil kar nekaj modulov ki zagotavljajo doseg 200m in lahko rečem da je to relativna stvar prav tako kot je to z dosegom radijskih oddajnikov.
Dobra antena na oddajni in sprejemni strani pomeni vec kot nekajkratno povečanje moči oddajnika.Za začetek poskusi kak dober sprejemnik (dvojni super) in dobro anteno na strani sprejemnika.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2005 1:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
SimonS je napisal/a: |
dvomim, da me bodo trgovci resno jemali, ce recem en tranzistor AH1
|
Verjetno res! še enkrat poglej datasheet! To ni tranzistor!
Lahko bi pa res dodal modulčkom izhodni VF tranzistor ali pa še bolj enostavno VF hibrid. Poglej na kakšno radioamatersko stran ali pa v stare revije svet elektronike, kjer je bilo to lepo opisano.
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

|
Objavljeno: Sob Maj 28, 2005 4:37 pm Naslov sporočila: RF modul |
|
|
Robertos,kaj pa zakonodaja ce bi dodal kak hibrid na izhod?Pa še pred tem bi rabil kak predojačevalec ker TX modul nima dovolj moči za hibrid.Vprašljivo je tudi napajanja ki naj bi bilo verjetno baterijsko.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.34 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Ned Maj 29, 2005 9:16 am Naslov sporočila: Re: RF modul |
|
|
Vlado je napisal/a: |
Robertos,kaj pa zakonodaja ce bi dodal kak hibrid na izhod?Pa še pred tem bi rabil kak predojačevalec ker TX modul nima dovolj moči za hibrid.Vprašljivo je tudi napajanja ki naj bi bilo verjetno baterijsko.
Vlado |
SimonS sicer ni napisal za kaj bi rabil modulčke, ampak kljub temu zakonodaja dovoljuje max izhod proti anteni 500mW za razna daljinska krmiljenja itd. seveda z upoštevanjem, dovolj velikega dušenja, bočnih intermodulacijskih frekvenc. (z dodanim filtrom na izhodu)
Hibridi se izdelujejo v različnih izvedbah, najmanjši ima vhod 0.01mW do 0.1mW, z izhodom 500mW. AH1 pa je tudi, lahko rečemo ene vrste hibrid, seveda je brez 50E prilagoditve in brez izhodnih filtrov.
Vlado oprosti! Včeraj žal nisem videl tvojega linka, kar mislim, da je v njegovem primeru najboljša rešitev. Tako, da je vsakršno naprejšnje debatiranje nesmiselno. SomonS poskusi izdelat to kar ti je Vlado priporočal, pa veliko uspeha!
_________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2005 4:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vlado
Hvala za link. Sem narocil semple. Ce mi jih tudi v resnici posljejo bos delezen kaksnega.
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70765.29
|
Objavljeno: Pon Maj 30, 2005 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2005 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne odpiram nove teme. Imam en par teh modulčkov. ob priliki mislim narediti en brezžičen termometer. Kot protokol nameravam spisati nekaj podobnega kot je RC5
Ker me je zanimalo kako prepustnost imajo sem ju postavil na testno ploščo ter na oddajnik spustil pravkokotne impulze. Nad 2khz je pri mojem primerku prišlo že do popačenja signala. Sedaj sem snel datashet. V njem sicer piše Date rate: 4800bps. V mojem primeru sicer brzina ne igra vloge. Me pa zanima kake imate izkušnje z brzino prenosa podatkov s temi modulčki.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2005 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem se s podobnimi modulčki ravno zadnjič nekaj ukvarjal. Znotraj hiše lovi brez problemov brez antene na oddajniku. Uporabljam 2400 baud ter svoj protokol za paketno prenašanje podatkov (s preverjanjem CRC), tako da lahko ugotovim pravilnost prenešenih podatkov.
Če hočeš, ga lahko pošljem (napisan za PIC-e v C-ju).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.89 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2005 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Če hočeš, ga lahko pošljem (napisan za PIC-e v C-ju). |
NeoTO hvala za ponujeno pomoč, ampak v C-ju kakor pri ostalih višjih jezikih sem bolj na majavih tleh. Raje pišem v assemblerju . Kodo pa lahko vseeno pripneš.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Maj 31, 2005 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo kodo. Komentarji so napisani v angleščini.
|
 Download |
brezzicno_paketi_oddajnik_driver.c |
4.71 KB |
75 krat |
|
 Download |
brezzicno_paketi_sprejemnik_driver.c |
7.48 KB |
33 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2005 7:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lotil sem se pisanja programa. Torej kot sem omenil - nameraval sem uporabiti protokol, ki bo deloval podobno kot RC5 (sprejemni del sem že napisal - a sem naletel na čudne hardwerske težave) Problem je namreč v tem, da sprejenik ter oddajnik ne delujeta v režimu 1-1 0-0 Torej, če tudi je stalno prisotna logična 1 na vhodu oddajnika (ali obratno) bo iz sprejemnika (digitalnega izhoda) letelo nekaj brez veze. Je pa zanimivo, da recimo pravokoten signal 1khz gre lepo skozi. Je to normalno ali je kaj narobe s sprejemnim modulčkom. Modulček sicer normalno deluje s koderjem ter dekoderjem MC145026 in MC144027
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

|
Objavljeno: Čet Jun 02, 2005 7:26 pm Naslov sporočila: RF moduli |
|
|
Silvo
To kar se dogaja z sprejemnim modulom je normalno (velja predvsem za sprejemnike tipa audion,na izhodu je prisoten šum).To se posebaj dogaja če je sprejemnik v bližini računalnika ali kakega drugega izvora motenj.Boljši sprejemniki nimajo šuma na izhodu,signal je prisoten samo če je prisoten na vhodu.
Vlado
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni