|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Rajhnburg Član

Pridružen-a: Tor 17 Mar 2009 21:57 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.08 Kraj: Brestanica
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:28 pm Naslov sporočila: Mini hidroelektrarna |
|
|
Ker bom imel čez počitnice veliko prostega časa me zanima kako bi naredil mini hidroelektrarno (Ker imam potok blizu hiše), kje bi bilo najceneje nabaviti material. Ko bi to naredil bi na to mini hidroelektrarno zavzal par diod ali česa podobnega. Vglavnem zanima me kje bi po pametni ceni dobil vse električne dele ostalo ohišje bom pa že jaz sam zrihtal.
Hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malo pobrskaj po forumu, preden dejansko vprašaš neumnost...
Drugače pa, kako si si sploh zamislil to mini elektrarno? Prosim, ne reči da bi med počitnicami nabavil ves material, sestavil in to še "prislonil"na potoček, ki ima pretoka 3-5 l/s, elektrike bi pa potreboval toliko, da ti bi gorele žarnice po hiši...
Vsaj malo opiši kaj imaš v mislih. _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 10:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res, vprašanje je nerazumljivo.
Po moje misli kak "mlinček" kakeršnega smo delali kot otroci? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rajhnburg Član

Pridružen-a: Tor 17 Mar 2009 21:57 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.08 Kraj: Brestanica
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja potoček ni tako majhen potoček je kr dost vlki potok širok okol 2 metra in globok okoli 30 cm. čeprav bi bila ta mini hidroelekrarna čez polovico potoka na drugi polovici potoka pa bi nametal kamne da bi čim več vode šlo skozi rotor. ohišje mi sploh mi ni problem narditi, zanima samo kak motorček al kaj naj dam pa to vse zvezi z elektriko. ko bi to vse naredu bi to stestiral pa bi potem zmeril napetost pa bi potem videl kaj bi potem lahko gor priključil, se bom že spovnil kaj.
Poravi sporočilo v skladu s pravili. sicer bo šlo v kanto! 
Nazadnje urejal/a Rajhnburg Tor Mar 17, 2009 11:29 pm; skupaj popravljeno 3 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
program_er Član

Pridružen-a: Sob 08 Mar 2008 13:47 Prispevkov: 2173 Aktiv.: 10.32 Kraj: Maribor (Pohorje)
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 11:08 pm Naslov sporočila: Re: Mini hidroelektrarna |
|
|
Rajhnburg je napisal/a: |
Ko bi to naredil bi na to mini hidroelektrarno zavzal par diod ali česa podobnega. |
Takšni mini elektrarni, na katero zvežeš par led diod jaz pravim bomj dinama z loputicami.
Pred leti sem naredil nekaj podobnega. Uporabim sem nekakšen koračni motorček in velike loputice, nanj pa sem priklopil LED diode v obliki besede BOJAN Ponoči je bilo prav lepo za videt.
Če imaš ti dovolj velik pretok oziroma maso vode, bi tudi lahko uporabil kar en koračni motor, ki ti da "veliko elektrike" glede na hitrost vrtenja. Za kake LEDice ali pa par LED displayčkov bi bilo poganjat.
EDIT: Nisem videl, za par sekund si me prehitel. Če imaš tako močen pretok vode bi res lahko uporabil kakšen močen (ali več) koračni motor. Potem bi tukaj gor lahko vezal že kar lepo LED predstavo in pa še kakšen IC ali uC. _________________ Upanje ni del naše projektne strategije.
Member of Trisat - 1. Slovenian satellite running new fault tolerant aerospace processor.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sortaj Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51 Prispevkov: 812 Aktiv.: 3.94 Kraj: Med Vipavo in Štanjelom
|
Objavljeno: Tor Mar 17, 2009 11:14 pm Naslov sporočila: Re: Mini hidroelektrarna |
|
|
program_er je napisal/a: |
EDIT: Nisem videl, za par sekund si me prehitel. Če imaš tako močen pretok vode bi res lahko uporabil kakšen močen (ali več) koračni motor. Potem bi tukaj gor lahko vezal že kar lepo LED predstavo in pa še kakšen IC ali uC. |
Upam, da vem kaj misliš...
torej... h koračnemu motorčku je potrebno dodati še 2 usmerniška mostička. V bistvu dobimo ven izmenično napetost...
lp _________________ Svet je bil analogen, dokler ni Planck vsega zafrknil... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni