|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
krneki10 Član

Pridružen-a: Sre 20 Jun 2007 12:41 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.39
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 6:17 pm Naslov sporočila: 83V v vtičnici |
|
|
Električar nam je pred nekaj dnevi v hiši, ki jo gradimo, dokončal električno instalacijo. Kmalu za tem so tudi opravili obvezne meritve in ugotovili, da naj ne bi bilo nobenih problemov. Za vsak slučaj sem po tem šel preveriti stanje v vtičnicah in prišel do zanimivega spoznanja. V štirih vtičnicah (v istem nadstropju) je multimeter izmeril približno 83V, in sicer med fazo in nulo ter med fazo in zemljo. Kako je to mogoče? V vseh ostalih vtičnicah je multimeter pokazal normalno napetost 230 V. Seveda sem potem takoj poklical električarja, da bi prišel zadevo popravit, ampak ko je prišel izmerit, mu je multimeter pokazal 230 V v vseh vtičnicah, nato mi je zatrdil, da dela vse v redu. Tudi 230 V žarnica je v redu svetila, ko jo je priklopil v vtičnico.
Kako je to mogoče? Res je, da imam poceni digitalni multimeter Voltcraft VC222, on pa precej boljšega, ampak vseeno mi ni čisto nič jasno, kako je to mogoče.
Se komu sanja, zakaj taka napetost v vtičnicah?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebaveh Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51 Prispevkov: 1671 Aktiv.: 7.88 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 7:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekje je slabo zategnil "kleme" ali pa kontakte na varovalkah? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Misko Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15 Prispevkov: 549 Aktiv.: 2.35 Kraj: MS
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 8:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako lahko zmeriš med fazo in zemljo 83 Tu je potem res nekaj zelo narobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Tonci Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14 Prispevkov: 629 Aktiv.: 3.06 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene bolj zanima, kako mu je lahko kazalo 230V oziroma tebi 83V in da je žarnica lepo svetla! Je možna napaka tvojega Vmetra? Je priklop b tako vtičnico varen? Če je priklopi kak poceni radio in testiraj! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Sob Mar 21, 2009 8:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je bila mogoče kaka varovalka izklopljena in ti je kazalo indukcijo? _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.86 Kraj: SG-MB
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 12:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Si mogoce meril enosmerno napetost !? _________________ Samo da se kadi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krneki10 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 1:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Sem šel pomerit še enkrat in prišel do naslednjih ugotovitev:
Pri ~10 vtičnicah je zadeva sledeča:
če je varovalka vklopljena, je v vtičnici 230 V. Če je varovalka izklopljena, je v vtičnici 0 V. Če pri izklopljeni varovalki naredim kratek stik med fazo in nulo, se ne zgodi nič, tudi med fazo in zemljo se ne zgodi nič. Če pa naredim kratek stik med nulo in zemljo, vrže ven avtomat.
Pri 4 vtičnicah je zadeva sledeča:
če je varovalka vklopljena, je v vtičnici 230 V. Če je varovalka izklopljena, je v 1. vtičnici 83V, v 2. in 3. 85V ter v 4. 90V. Glede kratkih stikov je situacija enaka kot pri prejšnjem primeru. Torej, avtomat vrže ven samo takrat, ko naredim kratek stik med nulo in zemljo.
----------------------
No, to je bilo preden sem šel malo testirat funkcionalnost avtomata in varovalk. Na eni izmed vtičnic s 83 V sem pri vklopljeni varovalki naredil kratek stik med fazo in zemljo. Kar dobro je počilo, tako da je zdaj vtičnica malo črna . Varovalko in avtomat je vrglo sicer ven (potem sem jih seveda vklopil nazaj), ampak zdaj je v nekaterih vtičnicah čudežna napetost 20 V (med faza-nula in faza-zemlja), vključno na tej, kjer sem naredil kratek stik .
Očtino bo treba spet onega električarja klicat, ampak vseeno, ima kdo idejo, kaj bi lahko bilo narobe?
@MAAG: ne, nastavljeno sem imel za izmenično
@gumby: ja, ampak kako je s to indukcijo? Je v redu, če jo kaže?
@Tonći: sem priklopil radio in je pri vklopljeni varovalki delal v redu. Pri izklopljeni pa ni dal nič od sebe, malo je svetil le preizkuševalec napetosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.39 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 1:58 am Naslov sporočila: |
|
|
FID stikalo (tvoj avtomat) se uporablja ravno za primere, ko gre iz nule na zemlje.
logično je da če gre 1A po fazi v hišo mora tudi 1A prit po fazi nazaj. in če razlika večja od npr 500ma (in kadar daš nulo na zemljo nastane) vrže fid ven.
enak efekt bi bil če bi te treslo in bi se del toka prek tebe ozemljil.
tistih 83V pa verjetno izmeriš ker je kak porabnik ali žarnica na isti fazi vklopljen, kar na inštalaciji kar hitro povzroči čudne meritve. poizkusi vse odklopit in boš videl da ti bo kazal 230V v nasprotnem primeru pa le pokliči električista. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.40
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 12:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
krneki10 je napisal/a: |
Na eni izmed vtičnic s 83 V sem pri vklopljeni varovalki naredil kratek stik med fazo in zemljo. Kar dobro je počilo, tako da je zdaj vtičnica malo črna  |
No, sedaj pa lepo zamenjaj vtičnico, ker ne bo več imela dobrega kontakta.
Če že moraš delat kratke stike, vzemi kak meter kabla in na en konec namontiraj vtikač...
@gumby: ja, ampak kako je s to indukcijo? Je v redu, če jo kaže? |
Ja, indukcija je čisto normalen pojav. Verjetno imaš poleg kabla za to vtičnico še kakega zelo blizu položenega (ali žice v isti cevi). Stvar deluje kot transformator in se ti inducira napetost na kablu...
Probaj kako breme priklopit na to vtičnico, tistih 80V bo takoj izginilo  _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 2:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da bi zaradi indukcije počilo in vrglo ven varovalko pa še nisem slišal??
Pokliči električarja naj pregleda zadevo!!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 2:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
igor_k je napisal/a: |
Da bi zaradi indukcije počilo in vrglo ven varovalko pa še nisem slišal??
Pokliči električarja naj pregleda zadevo!!!! |
Saj ni - napisal je, da je naredil (namerno ) kratek stik na eni vticnici ob vkljuceni varovalki in da je takrat pocilo (logicno). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krneki10 Član

|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
ampak napetost 20 V je sedaj tudi na nekaterih drugih vtičnicah, ne samo na tej, kjer sem naredil kratek stik. Kako je to mogoče?
A to je v redu, da vrže ven FID stikalo, če pri izklopljeni varovalki na vtičnici kratko sklenem nulo in zemljo? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.26 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res je, se opravičujem, sem površno prebral  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krupivnk Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45 Prispevkov: 335 Aktiv.: 1.50 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
ampak napetost 20 V je sedaj tudi na nekaterih drugih vtičnicah, ne samo na tej, kjer sem naredil kratek stik. Kako je to mogoče?
A to je v redu, da vrže ven FID stikalo, če pri izklopljeni varovalki na vtičnici kratko sklenem nulo in zemljo? |
Seveda je normalno da vrže fid ven. Saj tista navadna varovalka za vtičnico nima nobene veze s nulo in ozemljitvijo. Navadna varovalka ti samo odklopi fazo iz vtičnice. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
stbe Član

Pridružen-a: Sob 10 Sep 2005 12:25 Prispevkov: 155 Aktiv.: 0.65 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Ned Mar 22, 2009 4:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Normalno, saj si odklopil z varovalko samo fazo, nula je ostala povezana na omrežje. S sklenitvijo si zagotovil nulo drugemu porabniku v instalaciji, ki je nato preko fid stikala imel neenakomeren odjem in je le ta izklopil.
lp,stbe |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni