www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Xenonska žarnica za DC napajanje 30-50W
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:52 am    Naslov sporočila:  Xenonska žarnica za DC napajanje 30-50W Odgovori s citatom

Zdravo!

Iščam xenonsko žarnico, ki bi bila narejena za DC napajanje moči nekje okrog 40W.

Ustrezno sem zasledil v katalogu Perkin Elmer - model QCA 33
http://optoelectronics.perkinelmer.com/catalog/Product.aspx?ProductID=QCA
vendar je problem z dobavo. Slovenski zastopnik za Perkin Elmer nima pogodbe za te žarnice, nemški pa tudi pravi, da ne more dobaviti.

Tako da sem v iskanju še drugih alternativ.

Osram ima najšibkejšo 75W, Philips pa še večinoma samo močnejše.

Ima kdo še kakšno idejo, kje dobiti tako žarnico?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče tukaj ?

LpA
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa kakšen kitajski čunga-lunga H7 - 35W kakršni so bili zadnje čase aktualni za v avto?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 1:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče ima Varian kaj uporabnega. Mi imamo njihov UV-Vis spektrofotometer s ksenonsko žarnico...

Zastopnik za Varian je Merel: http://www.merel.si/

lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.82
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.brightstar-hid.com/index_e.php

sicer DC je močnejše kar težko dobit ker imajo nehomogeno svetlobo (korona druge barve npr plavo-rdeč prehod). Zato močnejše žarnice vsi uporabljajo AC .

mislim da imam doma kataloge tudi za šibkejše DC

egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obelix je napisal/a:
Mogoče tukaj ?

LpA

Omenjena enota je sicer za pulzirajočo svetlobo, je pa tale kar ustrezna. So pa precej skopi s podatki glede enote. Žarnico prodajajo kot rezervni del, tako da sklepam, da je ne proizvajajo. Mogoče jih kontaktiram, če mi povejo proizvajalca in model.
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
Kaj pa kakšen kitajski čunga-lunga H7 - 35W kakršni so bili zadnje čase aktualni za v avto?

Take čunga-lunga:) variante avtomogilskih žarnic sem tudi že gledal. Sicer sem potem testiral samo nekoliko dražje Phillpisove, Bosheve in Helline žarnice.

Za ac napajanke, kakršno dajejo tisti kit kompleti, so take žarnice čisto OK. Bi moral še kakšno čunga-lunga xenonko za nekaj 10 eur optično primerjati, če je kaj slabša, ali je samo življenska doba bolj vprašljiva.

Je pa tako, da te žarnice nimajo skrbno oblikovane anode in katode in razdalja med njima je relativno velika, tako da nisem dosegel boljše stabilnosti kot nekje 2-3%(DC tokovna regulacija).
Z AC napajanjem iz kit kompleta pa je nihanja svetlobe okrog 10%, vendar zaradi hitrega menjavanja polatitete(~400Hz), naše oči to ne moti.
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.99
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez je napisal/a:
...
Bi moral še kakšno čunga-lunga xenonko za nekaj 10 eur optično primerjati, če je kaj slabša, ali je samo življenska doba bolj vprašljiva. ...

Če te zanima ... jaz sem testiral 2700K, 4000K, 5000K in 6000K za avto. Hotel sem čimbolj belo. To je bila na koncu 4000K, ki pa preko leče že sveti malce na modro (skoraj 5000K) vendar še zmeraj sprejemljiva. Še posebej je dobra za v megli ...

Glede garancije pa imaš tako ali tako najmanj 1 leto ... Wink
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

piroman je napisal/a:
Mogoče ima Varian kaj uporabnega. Mi imamo njihov UV-Vis spektrofotometer s ksenonsko žarnico...

Zastopnik za Varian je Merel: http://www.merel.si/

Tale spektrofotometer se mi zdi po pregledu kataloga, da ima flash exenonko in meri toče ob vsakem utripu. Mogoče pa imajo v programu tudi kakšno "normalno" DC xenonko, vendar podajajo podatke le kot rezervne dele, brez specifikacij. Jih bom kaj kontaktiral.
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:
http://www.brightstar-hid.com/index_e.php

Podoben kit komplet sem že poizkusil. Konkretno od Bosha. Vendar kot sem že zgoraj napisal, je nekoliko preveč nihanj v svetlobi.

Citiram:

sicer DC je močnejše kar težko dobit ker imajo nehomogeno svetlobo (korona druge barve npr plavo-rdeč prehod). Zato močnejše žarnice vsi uporabljajo AC .

Mogoče res. Nisem gledal ali jih je več za AC ali DC.

Se pa za DC večjih moči dobijo recimo:

Osram XBO 75W-180W

Philips 700 - 7000W

Citiram:
mislim da imam doma kataloge tudi za šibkejše DC

Če imaš kakšen katalog pri roki, prosim poglej.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 24, 2009 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo so znane tudi žarnice od teh ( malo pokontaktiraj ) za kataloge

WELCH AYLLIN

če smem za kakšno aplikacijo iščeš žarnico ( da se ne lovimo v temi )

glede korone AC-DC

žarnica na AC

zelo podobna žarnica na DC enake moči

tu se strogo ločijo AC in DC žarnice

več o tem je tu lahko preberete tu :design balasta ipd NUCON , spektri razlike med žarnicami ipd .
Drugače so se meni te žarnice ''zasrale'' Shhh zardi podnožij in vpenjanja.

pri žarnicah je še tako - nihanja v svetlobi. Ko menjuješ žarnico moraš vedeti natančno kodo ker je v njej podatek o spektru , svetlobnem toku , barvi...
Zato nekateri friki ( posredno so krivi tudi na servisih ker ne znajo svetovati )
vozijo z eno belo lučjo in drugo vijoličasto d'oh! ) pravzaprav enako kot npr kupuješ keramične ploščice koda serija , barvni odtenek. BTW : enako je pri LED diodah.

@iztok a ni za v meglo priporočljiva rumenkasta svetloba ?

egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 25, 2009 8:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zelo so znane tudi žarnice od teh ( malo pokontaktiraj ) za kataloge

WELCH AYLLIN

Hvala za link. Zgleda pa, da imajo samo 100W xenonke.

Citiram:
če smem za kakšno aplikacijo iščeš žarnico ( da se ne lovimo v temi )

Gre za optične meritve, kjer je potrebna svetloba podobnega spektra kot ga ima xenonka. Pri tem pa potrebno stabilni svetlobi dodajati šum v željenem frekvenčnem območju.

Ker je nokoliko sila in xenonke moči <75W ni za dobiti v kratkem času, sem danes razmontiral Orielovo xenonsko svetilko in si sposodil 100W DC xenonko. Moj napajalnik pa sem predelal tako, da bi jo bil sposoben gnati. Za nenkrat je še nekaj težav, vendar nadaljujem jutri.

Hvala za slike korone.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 25, 2009 9:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Zgleda pa, da imajo samo 100W xenonke.

nisi gledal prav od LB50IND-001- LB50IND-006 so vse 50W DC HIDke ( mislim sklopi )
LB50IND-001-006 SOLARC

kako dodajaš šum v frekvenčni spekter ( spekter valovne dolžine ) ? kot spektroskop vneseš motnjo?

Pri nas delamo analizo Cu s spektroskopom ( Cu se stopi v HCl ) da v kiveto in v spektroskop ( modre barve) . za valovno dolžino pa imamo dve žarnico in sicer čisto navadno halogenko 50W katere žarek gre skozi optično prizmo i.Ko se naredi mavrica ima spekter eno strašno tanko modro črto ki jo pošlješ skozi kiveto na detektor je pa zgleda kar stabilna.

Za nižje kot 420nm pa je na voljo še ena posebna HID lampa ki pa je skoraj ne uporabljamo

še to če se ti mudi lahko še vprašaš v COLE-PARMER

egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 25, 2009 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Zgleda pa, da imajo samo 100W xenonke.

nisi gledal prav od LB50IND-001- LB50IND-006 so vse 50W DC HIDke ( mislim sklopi )
LB50IND-001-006 SOLARC

Ja, tele so metal halidne.
Jaz sem pa gledal tele:

http://www.walamp.com/lpd/webstore/searchbylamp.tpl?SKU=70847287497769&cart=123800789226033

Citiram:
kako dodajaš šum v frekvenčni spekter ( spekter valovne dolžine ) ? kot spektroskop ?

Mogoče sem čudno napisal. Ne gre za dodajanje šuma v svetlobni spekter ampak šum amplitude svetlobe celotnega spektra svetlobe. Torej tokovni regulaciji DC napajanja dodajam šum. Z različnimi filtri pa določim šum v željenem frekvenčnem področju.

Nazadnje urejal/a egomez Sre Mar 25, 2009 11:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 25, 2009 9:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nisi omejen striktno na Xe žarnico, imaš za območje 190 - 400 nm devterijevo žarnico, ki daje lep zvezen spekter.
Drugače pa ima Hamamatsu tudi Xe žarnice: http://sales.hamamatsu.com/en/products/electron-tube-division/light-sources/xenon-lamps.php&src=hp

Mi ponavadi kupujemo Hamamatsu devterijeve žarnice, ki jih Agilent teži pod svojim imenom, tako, da ne vem, če ima Hamamatsu zastopnika pri nas....

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni