www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Izbris datoteke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 10:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

MarkoM je napisal/a:
Silvo je napisal/a:
Krampus je napisal/a:
V skrajnem primeru, če to ni primarna particija in imaš na njej samo podatke, jih lahko skopiraš na drugo, in formatiraš patricijo.

Če si res informatik, kar imaš navedeno v profilu, potem to zagotovo ni odgovor na mestu. Za vsak "pasji drek" pa ja ne formatiraš diska?

Glede na moje izkušnje je včasih bolje formatirati disk kot pa vložiti ogromno energije in časa v iskanje napake. Navadno si prej gotov in potem dela kot mora.

Shocked Tudi izkušnje informatika? ... To lahko počneš morda na "špil kompjuterju" nikakor pa na delovnem računalniku. Da bi formatiral dilsk zato, ker ne gre obrisat enega fajla? :bonk: To ni odgovor človeka, ki naj bi se ukvarjal z informatiko.

Prosim ne s takimi. Ca 8 let sem delal kot informatik z v potjetju s ca 80 PC-ji ter tremi serverji... V tem času nisem naredil niti enega samega samcatega formata, razen pri oživljanju kake nove mašine ali menjavi oz. dodajanju diska.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Krampus
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Sep 2008 13:07
Aktiv.: 9.04

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, no, da se ne bosta skregala.

V informatiki delam 13 let (programiranje, vzdrževanje strojne opreme, vzdrževanje poslovnih aplikacij, vzdrževanje Office okolja.....)

Prva leta se mi je še dalo ukvarjati se z iskanjem napak, iskanjem orodij za vzdrževanje, telefoniranjem na podporo, kasneje z iskanjem po internetu.....

Potem sem se naučil, da zadeve grejo neprimerno hitreje, če vsakih toliko časa narediš slike diskov, malo organiziraš uporabnikove datoteke, da je olajšan backup in kopiranje.

Če pride do težav, se z računalnikom ukvarjam eno uro in, če v tem času ni rešitve, v eni uri postavim zadevo na svoje mesto iz slike in backupa.

Tudi servis mi je že na novo postavljal strežnik, ker jim ni šlo drugače.

Domač sistem se pa spravim reševat, ker imam čas.

PS. 7 strežnikov in 110 delovnih postaj

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.33
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem podal samo moje splošno (ne težave izbrisa datoteke) mnenje. Se pa popolnoma strinjam s Krampusom.

Glede izbrisa datoteke pa poskusi uporabiti kakšen bootable program npr. ERD commander.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mnogokrat gre tudi takole:
Poženi cmd.
poženi task maneger.
Ubij explorer.
V dos oknu briši datoteko.
V task manegerju poženi explorer.

Če tole še vedno ne gre, opazuj aktivnost taskov. Ubijaj vse po vrsti in v dos oknu briši datoteko.

Ko opraviš je seveda restart mašine nujen.

Pri opisanem se seveda ne sprašuješ zakaj je do tega prišlo. Težave lahko torej pričakuješ tudi v bodoče.

Imaš pa dve stvari:
Izbrisano datoteko.
Ime taska, ki jo je zaklenil.

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.64
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če datoteke ne moreš izbrisati, sta lahko samo dve stvari:

- datoteka je zaklenjena - windowsi imajo to (slabo) navado, da datoteke v uporabi zaščitijo pred brisanjem. Če gre tu za en x direktorij, potem je skoraj gotovo, da je to virus / trojanec.
- za brisanje datoteke nimaš pravic - desni klik na datoteko / imenik -> Properties -> Security, poglej pravice, preveri pa še pod Advanced -> Owner, kdo je lastnik datoteke.

Drugače si lahko naložiš recimo Total Commander, tam omogočiš prikaz skritih datotek in pogledaš v ta direktorij, če so notri kakšne datoteke. Se zna naredit, da kakšen rootkit pred windows explorerjem 'skrije' kakšne datoteke.

Poizkusiš lahko tudi dati imenik v skupno rabo in skupno rabo še enkrat odstraniti - včasih se pač windowsi zmedejo. Preveri tudi v Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Shared Folders -> Shares, če slučajno windowsi 'mislijo', da je iemnik v skupni rabi.

LP!
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Krampus je napisal/a:
No, no, da se ne bosta skregala.

V informatiki delam 13 let (programiranje, vzdrževanje strojne opreme, vzdrževanje poslovnih aplikacij, vzdrževanje Office okolja.....)

Prva leta se mi je še dalo ukvarjati se z iskanjem napak, iskanjem orodij za vzdrževanje, telefoniranjem na podporo, kasneje z iskanjem po internetu.....

Potem sem se naučil, da zadeve grejo neprimerno hitreje, če vsakih toliko časa narediš slike diskov, malo organiziraš uporabnikove datoteke, da je olajšan backup in kopiranje.

Če pride do težav, se z računalnikom ukvarjam eno uro in, če v tem času ni rešitve, v eni uri postavim zadevo na svoje mesto iz slike in backupa.

Tudi servis mi je že na novo postavljal strežnik, ker jim ni šlo drugače.

Domač sistem se pa spravim reševat, ker imam čas.

PS. 7 strežnikov in 110 delovnih postaj

Ne, moj odgovor ni bil namenjen kreganju. Moti me to, da nekdo za enostavno težavo svetuje formatiranje diska. Nikakor pa ne bi pričakoval takega odgovora od profesionalnega inforamtika.
Še tole, sam format ni vedno rešitev za težave. Bilo je kar nekaj virusov, ki so po klasičem formatu še vedno tiščali na disku in sicer na MBR sektroju. Eden takih katerega sem v času dos-a fasal na eno iz med mašin je bil OneHalf. Odstranil ga je le nedokumentirano stikalo fdiska ( FDISK/MBR) S tem pa so šli seveda vsi podatki na disku, če prej niso bili arhivirani.

Slika diska res prihrani precej časa pri nalaganju. OS,driverji itd... Žal pa redne backupe dela zelo malo uporabnikov. Ko škripne disk potem je jok in stok. Doma si slike diskov delam ca vsaka dva meseca. Pri zadnji okvari sistemskega diska enega iz med PC-jev sem kljub temu za instalacijo novega diska s zadnje slike ter prepis podatkov z delno delujočega diska porabil ca 4h.

K prvotni težavi:

Kot je že napisal chaos vzrokov za onemogočen izbris ni veliko. Žal avtor uvodnega sporočila ni odgovoril na vprašanja, ki sem jih zastavil.
-OS običajno javi zakaj je dostop zavrnjen.
-brisanje z Windowsov je dostikrat onemogočeno, če so v samem imenu kaki čudni znaki (takrat je treba zadevo probat iz CMD z ukazom DEL )
-Kot je bilo že omenjeno lahko se poskusi tudi s Total Commanderjem oz še starejšim dos-ovim Norton Commanderjem
-postavljeni atributi kot so R,S,H običajno ne gre spreminjati posamezno.
0bičajno pri poskusu spremembe enega le tega ne gre spremenit zato, ker je postavljen drugi.

Če bi avtor sporočila pripel vsaj kak podoben printscreen kot sem ga zgoraj jaz bi bila pomoč precej lažja. Konec koncev niti ne vemo za kake datoteke gre?

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Eden takih katerega sem v času dos-a fasal na eno iz med mašin je bil OneHalf. Odstranil ga je le nedokumentirano stikalo fdiska ( FDISK/MBR) S tem pa so šli seveda vsi podatki na disku, če prej niso bili arhivirani.

To je samo posledica (ce se prav spomnim, je doticni virus podatke pocasi kriptiral) odstranitve.

Ukaz fdisk /mbr je nedestruktiven, seveda ob predpostavki, da je bil ze prej namescen bootloader istega OSa, kar drzi za veliko vecino racunalnikov.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 5:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Silvo je napisal/a:
Eden takih katerega sem v času dos-a fasal na eno iz med mašin je bil OneHalf. Odstranil ga je le nedokumentirano stikalo fdiska ( FDISK/MBR) S tem pa so šli seveda vsi podatki na disku, če prej niso bili arhivirani.

To je samo posledica (ce se prav spomnim, je doticni virus podatke pocasi kriptiral) odstranitve.

Ukaz fdisk /mbr je nedestruktiven, seveda ob predpostavki, da je bil ze prej namescen bootloader istega OSa, kar drzi za veliko vecino racunalnikov.

Tako je, vsi podatki, ki so se zapisovali na disk so šli preko "telesa" virusa ter so bili kriptirani. Sam virus je bil celo pisan tako, da je uporabnika opozarjal na okužbo. Če se prav spomnim celo z "navodilom" za odstranitev. Po "odstranitvi" pa so na disku ostale le smeti. Sad Tole je bil eden iz med "boljših" virusov z časa DOS-a (poleg Michelangel-a ter Crnobila )

S56RGA
Član
Član

Pridružen-a: Čet 11 Sep 2008 13:33
Aktiv.: 1.59
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kaj ti vrne ukaz attrib *.* pognan v mapi katere se ne da pobrisati?
copy/paste žaželjen

vilibalt
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Feb 2008 10:59
Aktiv.: 1.19
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 23, 2009 9:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih se takšen problem, reši s skeniranjem diska. Zaradi narobe označene velikosti in/ali še česa (nisem velik ekspert) sistem ne more zbrisat datoteke. Do tega sem prišel z iskušnjami.
Upam da pomaga.

lp

Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.05
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 28, 2009 9:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oj!
Do petka nisem imel časa in sem se včeraj lotil te težave. Preskeniral sem disk, probal z unlockerjem, kar pa ni pomagalo. Potem sem dal disk v skupno rabo in dovoljenje, da lahko drugi uporabniki spreminjajo vsebino mape. Pri glavni mapi sem vmaknil klukico pri samo za branje, ker pri ostalih ni šlo. Potem mi je uspelo izbrisati datoteke. Nato sem ponovil obraten postopek in na koncu nisem imel več dostopa do mape (enostavno jo ni odprlo). Potem sem se še malo igral in uspelo mi jo je vrniti na prvotno stanje.
Povzetek vse zgodbe je, da sem zbrisal nekaj podatkov po "nenaravni" poti.

Hvala za pomoč!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni