|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tramsak Član

Pridružen-a: Ned 03 Feb 2008 13:35 Prispevkov: 20 Aktiv.: 0.09 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 10:24 pm Naslov sporočila: rs232 krmiljenje |
|
|
živjo,
Rad bi naredil eno preprosto vezje za krmiljene luči in rolet v sobi z računalnikom (rs232). Sem že testiral uporabo RTS in DTR pina, vendar se jako čudno obnašata ob zagonu računalnika (luč utripa) poleg tega sta pa samo 2.
Na forumu sem že zasledil neki v tem smislu vendar ne najdem, kljub temu da sem temu posvetil zadnji 2 uri. Mislim, da je bil omenjen nek čip, ki svoje pine nastavi v skaldu z rs232 izhodom. V primeru programiranja mikrokontrolerjev, bi se omejil na PIC-e.
Če kdo pozna kakšen projekt ali pa ve kako bi našel to na tem forumu bi se priporočil.
Hvala za odgovore
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če boš že uporabil uC potem je to jako enostavno. Uporabljal boš le TX it PC-ja mogoče tudi RX, če želiš imet še kontrolo nazaj.
Torej uC bo "poslušal" ukaz in ko zazna ustreznega pač sproži akcijo. Recimo, da se omejiš na eno znakovne ukaze imaš že tu mnogo možnosti. Iz PC-ja pošlješ na rs232 neko črko/številko/znak in le ta sproži akcijo prižiganja/ugašanja luči ali pa dviganja/spuščanja rolet.
Tu je potreblo le še zastavit vprašanje koliko "naprav" želiš krmilit, do kakšne stopnje bi to želel imeti avtomatizirano in tako naprej.
Samo vezje in program sta potem dokaj trivialna zadeva.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tramsak Član

|
Objavljeno: Pet Apr 03, 2009 11:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za hiter odgovor.
Zadevo bi rad rešil brez mikrokontrolerja, če pa ne gre ga pa lahko uporabim. Namreč v elektroniki še nisem čisto doma (3. letnik tehniške gimnazije Vegova). Zadevo sem že probal rešiti z pic16f877, vendar nikakor nisem znal sestavit vezja + programa.
Kontroliral bi rad max 6 naprav in samo on/off varianto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 2:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Če bi se malo potrudil ne bi bilo težav. Težko boš naredil krmiljenje preko rs232 vrat brez uC. Ne rečem, da se ne da,....
Lažje bi bilo preko LPT vrat, ker so paralelne (najmanj 8 naprav na enkrat)
No pa, da ne bom samo pisal, sem ti na hitro zrisal kako približno bi lahko izgldal tak krmilnik s PIC-em. Nisem šel 2x čez vezje tako da dopuščam možnost napake.
Kar se pa tiče programa, pa tudi ne bi smelo biti tako težko.
Kar je v obkroženo ponoviš za vsak željen izhod ... sem jih tudi označil na vezju.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
20.18 KB |
Pogledana: |
76 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.05 Kraj: Koprivnica HR
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tramsak Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 11:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede programa ni problem. Sam ne bom uporabil jave, ampak raje python. Mi je bolj simpatičen
Vezje bom probal v pondeljek ali pa torek, ko se bom dokopal do čipa.
Glede rešitve zadeve z PIC. podobno shemo sem že enkrat imel, vendar nikakor nisem uspel spisati programa. Pisanje programov v assemblerju je zame španska vas.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Poglej Velleman Kit K8056.
LpA
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70799.68
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tramsak Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Fajn tale stvarca, mogoče pa še kupim. Zdej imam drug problem. Luč v sobi prižigam z navadnim stikalom. Če hočem dodati še računalniški vklop moram stikalo zamenjati z menjalnim stikalom. To bo še cel projekt
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez je napisal/a: |
Izvoli čisto enostavno rešitev. Vsi bi uporabili AVR, PIC ali kaj še hujšega. |
Če smem pripomniti. V vezju, ki sem ga podal zgoraj sem uporabil uC, ker se mi ni ljubilo iskat cmos-a, ki je uporabljen v zgornjem zip-u. Je pa res, da imaš z uC več kontrole.
Sicer pa vemo, da se večino stvari da naredit z uporabo logičnih vezji le "štrikanja" je malo več.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tramsak Član

|
Objavljeno: Tor Apr 07, 2009 7:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sedaj sem dobil elemente, ki jih je v shemo narisal Branez. No skoraj vse. Namreč nimam rs232 kabla, ki bi imel povezana pina 8 in 9 (imam povezane le pine 2,3,4,5,7). Sta ta dva pina res potrebna in zakaj.
mase od napajanja in rs232 vežem skupaj ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni