www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

vezava stikal in motorjev
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
boset
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2009 1:18
Aktiv.: 0.27
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 2:55 pm    Naslov sporočila: icon_note vezava stikal in motorjev Odgovori s citatom

Lp,
danes pa se matram z enimi stikali in dvem el. motorčkam.
Namreč delam predalnik z drsnimi vratami in nikakor ne najdem pravih kontaktov.

prilagam shemo, kaj želim naredit oziroma kaj sem že naredil.

Želim uporabiti tista dva stikala, za on/off enega in drugega motorja(odvisno od pozicije predalnika in drsnih vrat)

1 pozicija: drsna vrata se odpirajo dol in gor
2 pozicija: predalnik se odpira not ter ven
- tista dva stikala so na določenem mestu, ki se vklopita oz. izklopita.

vsekakor sem dodal stikalo za pomik oken (skica tudi na shemi), ki bo služil namenu (momentarno stikalo- pritisnem in pridržim)

Torej zelim zvedeti pravilno zaporeje, kako vezavo oziroma kako naj povežem stikala?
ko pritisnem tipko gor, se drsna vrata premaknejo dol in dajo na določenem mestu kontakt drugemu motorju - ta potisne predalnik ven,

to mi je uspelo nekako izvesti, ustavilo pa se je pri obratnem položaju:
ko pritisnem tipko dol, bi se moral predalnik najprej vrniti v prvoten položaj in nato drsna vrata nazaj gor (logično, drugače bi use zaštekalo).

to je moj problem (upam da ga boste lahko razvozlali in mi nekako pomagali)

hvala

SHEMA.PNG
 Opis:
 Velikost datoteke:  46.46 KB
 Pogledana:  45 krat

SHEMA.PNG

sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 5.00
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čisto enostavno, dodaj še eno stikalo, ki bo onemogočilo drsna vrata,dokler bo predalnik odprt.... Ko pa se predalik zapre, so drsna vrata omogočena (kontakt sklenjen) in zadeva se lahko zapre..

Lahko uporabiš kar isto stikalo, ki ti vklaplja motor predalnika, le da ima dve poziciji

1 pozicija : kontakt razklenjen - deluje le motor drsnih vrat
2 pozicija : kontakt sklenjen - deluje le motor predalnika

Lahko pa rešiš z obstoječim stikalom in dodaš rele z dvema delovnima kontaktoma, pa je...

Ne vidim, kaj je tukaj notri tako znanstvenega..... Think , je pa res, da se človek učasih ne spomne najbolj preprostih rešitev.... Sem sam večkrat na tem Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 6:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Med kontakta zgornjega mejnega stikala (tisti, ki ima uporabljena samo dva priključka) veži diodo, 3 ali 6A bi morala zadostovati če nisi uporabil nekih zelo močnih motorjev.

Na kateri priključek vezati katodo in kam anodo diode, ne morem reci, saj ne vem točne polaritete. Vezati jo moraš tako, da ne bo prevajala, ko se bo zadeva odpirala.

Če prav razumem je ves problem samo v tem, da se vse odpre kot je zamišljeno, mehanizrm se ustavi pravočasno, ko pa hočeš zapreti, pa stvar ne steče, razen če bi ročno premaknil, da bi se mejno stikalo spet sklenilo kontakt?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boset
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael, tako kot si rekel zadeva dela le v eno smer doker fizično ne premaknem predalnika, potem seveda spet deluje

Azrael mi lahko prosim narišeš, kak si si to zamislil, ker imam dva ta mikrostikala
(razen če se dobijo še kakšni drugačni) pri enem imam še en kontakt za izhod prost sam mi vrže kratek stik... verjetno zaradi polaritete - sam pustmo to za drugič sem že neki probaval sam sem prišel na isto zadevo, kot da nebi stikala bila povezana...

v končni fazi sem pa razmišljal o fiksnem stikalom le da bi izmenjaval polariteto
(mikro stikala pa bi dejansko bila prekinitvena dejavnika) [slovenščina je zame španska vas] bi sam z dvopolnim stikalom fiksnim seveda določil enkrat +/- in -/+ (crossover)

skica fiksnega stikala

jurti se naprej razpišem, zdle je blo mal na hiter, lp

21551.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  7.11 KB
 Pogledana:  13789 krat

21551.jpg

Nazadnje urejal/a boset Ned Apr 05, 2009 11:27 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pripenjam sliko. Mogoče bo potrebno diodo obrniti, saj prave polaritete iz sheme ne morem ugotoviti. Če bo dioda obrnjena narobe, bo enako, kot če stikalo sploh ne bi izklopilo. Povem zato, da ne bom kriv, če se bo vse skupaj rastavilo na prafaktorje.

Vendar, shema drži samo v primeru, če sem shemo prav razbral (malo me motijo zelo skupaj narisane nekatere vezi). Torej, če prav razumem, zadeva deluje tako:

Ko je vse pospravljeno, pritisneš tipko in začne delovati motor št.1, ki odpira vrata.

Ko se preklopi stikalo označeno z A (na shemi spodaj), se ustavi motor št.1 (vrata so odprta) in steče motor št.2.

Motor št.2 teče, dokler se ne izklopi stikalo B.

Takrat so vrata odprta in predal izvlečen.

Problem nastane, ko se zadeva noče pospraviti, čeprav si obrnil polariteto, motor št.2 ne more delovati, saj je stikalo B izklopljeno.

Za ta slučaj rabiš diodo, ki preveže stikalo, če je polariteta ustrezna . Ko se stikalo B sklene, preveže diodo, kar pa ni nič narobe. Na enak način, še z enim stikalom in diodo, bi pa preprečil uničevanje motorja št.1, ko bi se vse skupaj pospravilo nazaj. Bolj trotel ziher rešitev.

Ampak, kot sem rekel napisano v tem postu drži samo, če sem prav razumel delovanje. Če nisem, zgoraj napisano ne drži.

SHEMA.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  32.54 KB
 Pogledana:  10 krat

SHEMA.jpg

Nazaj na vrh
boset
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 12:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael točno tako zadeva deluje, (po moji shemi)
poanta vsega je da mi že samo stikalo meja polariteto
-Stikalo GOR*DOL (stikalo za pomik stekel na avtu)

to stikalo mi menja oba pola (polariteto)
zato je malo težko ugotovit kdaj je kateri pol + ali -
Polariteto bom kasneje na motorjih skoregiral na željeno smer vrtenja
-kadar je pritisjen gor je en pol - (gnd)
-kadar je pritisnjen dol, je ta isti pol ki je bil prej (gnd), sedaj +
takle gre (sem upal da lahko direkt gnd dam na PSU, ker pol bi bilo malo lažje)

sicer se nima kaj zalomit, polamat ali uničit ker imam zadevo na beta-test vse skupaj na kablih stikalih in motorčkih... ko to rešim bom vse skupi zmontiral.

Uporabljam pa PSU od računalnika z zaščito pred kradkim stikom.

Torej rabim še eno tako mikrostikalo in diodo.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem, tudi moja včerajšnja zamisel ima napako. Spravl bi predal nazaj in bi motor št.2 zavrlo, vrata pa se ne bi zaprla. Bilo bi malo drugače, samo še vedno ne to kar hočeš.

Ali imaš možnost uporabe 4. mejnih stikal? Sedaj imaš dva. Če je možno, rabiš še 4 diode in potem bi bilo delovalo točno tako kot želiš. Shemo, ki sem jo sedaj nakracal, pa moram še spraviti v obliko, primerno za javno objavo.
Nazaj na vrh
boset
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

super, da smo se nekako razumeli, sicer pa lahko dodam še dva mejna stikala
in 4 diode brez težav.
rabim še samo shemo vezave pa bo.

Hvala

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prehitro sem stisnil pošlji, in sem napisal lepo narobe, sedaj popravljeno.

Shema je pripeta spodaj.

Opis:

Namen mejnih stikal:

S1 - Preklopi, ko so vrata odprta do konca
S2 - Preklopi, ko je predal spravljen v omari
S3 - Preklopi, ko so vrata zaprta
S4 - Preklopi, ko je predal izvlečen do konca

Namen motorjev je napisan.

Delovanje:

Predpostavimo, da so vrata zaprta in predal na svojem mestu.

Ko se z menjalnim stikalom dovede + pol na diodi D1 in D2, prevaja dioda D1. Preko stikala S1 in stikala S3, dobi napajanje motor vrat, saj je v tem primeru njegov drugi priključek vezan na minus pol.

Vrata se začnejo odpirati in odpre se stikalo S3, vendar motor dobi napajanje preko diode D3. Motor za odpiranje vrat deluje, dokler se vrata ne odprejo dovolj, da se preklopi stikalo S1.

(v zgornjem odstavku je bila napaka)

Takrat se motor vrat ustavi in začne delovati motor premika predala, saj je njegov drugi priključek tudi vezan na minus pol. Ta motor teče, dokler ga ne izklopi stikalo S4, ki preklopi, ko je predal izvlečen.

Tudi, če napetost ostane, motorja sedaj mirujeta. Vrata so odprta in predal izvlečen.

Če sedaj iz menjalnega stikala pripelješ na skupni vod do motorjev plus pol in minus pol na diodi D1 in D2 se zgodi naslednje:

Tok skozi motor premika predala steče skozi diodo D4, stikalo S2 in diodo D2 in motor se začne vrteti v drugo smer. Sklene se stikalo S4 in preveže diodo D4, motor premika predala pa teče, dokler ne preklopi stikalo S2, kar pomeni, da je predal spravljen nazaj v omaro.

Takrat začne delovati motor za premik vrat in vrata se začnejo zapirati, saj je polariteta tudi na tem motorju zamenjana. Ko se sproži stikalo S3 so vrata zaprta in motor se ustavi, tudi če menjalno stikalo ostane vklopljeno.

Situacija je enaka kot na začetku, če le nima mehanizem prevelike zračnosti.

Zaradi diod D1 in D2 stikali S1 in S2 nimata vpliva eden na drugega.

Upam, da ga nisem kje pokronal, naj še drugi malo preverijo.

predalnik.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  predalnik.gif
 Velikost datoteke:  16.73 KB
 Downloadano:  20 krat

Nazaj na vrh
boset
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 4:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za shemo, vam javim ko bo imel tole urejeno.

aja trenutno imam 4diode z oznako:
IN 4001 [slovenščina je zame španska vas]
upam da bodo vredu, če pa ne, bi pa še uprašal katere naj kupim

Sicer preko 12V ne nameravam it.

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boset je napisal/a:
aja trenutno imam 4diode z oznako:
IN 4001 [slovenščina je zame španska vas]
upam da bodo vredu, če pa ne, bi pa še uprašal katere naj kupim

Sicer preko 12V ne nameravam it.

To so 1A diode, ki prenesejo maksimalno 50V.

Če tvoja motorja vlečeta več kot 1A, si omisli močnejše diode.

Če je tok pod 3A si nabavi npr BY 399, če pa je tok do 6A pa npr P600M. V glavnem najcenejša silicijeva usmerniška dioda, ki trajno prenese tok motorjev, bo povsem v redu.

Če so diode prešibke, bo poleg nepotrebnega gretja le teh, tudi navor motorjev zmanjšan, saj bo prišlo do velikega padca napetosti na diodi. Cene niso preveč grozne in ni vredno varčevati pri njih.
Nazaj na vrh
boset
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, glede diod hvala še enkrat.

Shemo sem razvozlal in jo narisal na drugačen način, (mislim da bi moralo bit tako povezano)

S1 in S2 se vklopita istočasno
S3 in S4 se vklopita istočasno

preglejte še vse skupaj, pol pa na delo..

shema bo poslana kasneje

lp Boset

boset
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo mojo shemo, ki naj bi zdaj po teh načrtih zagotovo delovala.

Za pravilno delovanje se seveda zavedam, da morajo motorji delovat v pravi smeri in seveda tudi elementi, ki bodo poskrbeli za odklop stikal v določenih položajih.

Z stikali se bom še poigral, samo zanima me če sem prav prerisal shemo da vem, če bo to zdaj delalo..

thx

vezje.png
 Opis:
če je tole prav zrisan, mi dajte zeleno luč.
 Velikost datoteke:  31.09 KB
 Pogledana:  23 krat

vezje.png

Azrael
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 3:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boset je napisal/a:
Shemo sem razvozlal in jo narisal na drugačen način, (mislim da bi moralo bit tako povezano)

Mislim, da štima.

boset je napisal/a:
S1 in S2 se vklopita istočasno

V bistvu res, vendar na S1 vplivajo vrata, na S2 pa predal. Ne smeš jih prožiti oba s predalom ali z oba vrati, ampak vsakega s svojim elementom pohištva

Citiram:
S3 in S4 se vklopita istočasno

Ne!

Azrael je napisal/a:

S3 - Preklopi, ko so vrata zaprta
S4 - Preklopi, ko je predal izvlečen do konca

Vrata in predal upravljajo vsak z dvema stikaloma, s katerima izveš informacijo ali so vrata ali predal v kateri od skrajnih leg. To je tudi bistvo tega projekta, vedeti v kakšnem položaju je posamezni element tega pohištva in temu primerno krmiliti motorčka.
Nazaj na vrh
boset
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 07, 2009 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, hvala

sem kasneje ugotovil ja, da bom moral vsakega posebej montirat

Zgledalo naj bi nekako takole:

- enega zadaj predala; funkcija: (zaprt predal) to stikalo je sklenjeno!

- drugega spredaj predala; funkcija (odprt predal)

- tretji na vrhu vrat; funkcija (zaprta vrata) to stikalo je sklenjeno!

- četrti spodaj vrat; Funkcija (odprta vrata)

ko so vrata in predal na položajih (oba zaprta), morata tudi dva stikala biti sklenjena al je to kak drugač mišljeno?
ča prav razumem (S2-S4)
bom naredu skice položajev stikal na elementih

trenutno sem še pri skicah, ker imam bolj malo časa čez teden,
za vikend pa bi moralo tole počasi ''zalaufat''

Nazadnje urejal/a boset Čet Apr 09, 2009 2:58 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni