|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 7:43 pm Naslov sporočila: cny74-4 |
|
|
Delam eno aplikacijo,kjer bom uporabil zgoraj omenjeni optokopler. Problem se mi pojavi,ko je optokopler aktiviran.Emitor imam vezan na maso,colektor na vhod mikrokontrolerja,kateri ima aktivirane notranje pullup upore,na vhodu imam 1k upor,in vhodno napetost na optokoplerju je 28V. Ok,na protobordu dela,prižigam ledico in ugašam,problem se pojavi pri vezju,kjer imam mikrokontroler,in sicer,pri vhodni napetosti 28V,optokopler ne odpre dovolj,tako da je na vhodnem pinu uC-ja,še vedno dobri 5V oz,logična enica. Popravem bi moralo biti 0V,kar bi pomenilo "pritisjena tipka". Ne vem kaj delam narobe,občutek imam,da tista dioda v optokoplerju ne odpre dosti tranzistorja,zato takšen majhen padec napetost na vhodnem pinu uC-ja. Pri prejšni aplikaciji sem isto naredil,pa deluje BP,tukaj pa ne. Vezano imam pa tako kot je v priponki.
Gledal sem tudi datasheet in izračunal po podatkih tisti upor,sprobal sem tudi z drugimi upori,a problem ostaja. Mogoče je difekten opto?
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
neimenovana.JPG |
Velikost datoteke: |
13.07 KB |
Downloadano: |
21 krat |
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa če zadevo prej izmeriš na proto boardu, predvsem izhodni del opto-couplerja pač daš 5V pa 10k pullup, potem pa preizkusiš. Mogoče je problem vseeno pri uC.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 9:30 pm Naslov sporočila: Re: cny74-4 |
|
|
dkone je napisal/a: |
... vhodno napetost na optokoplerju je 28V. ... pri vhodni napetosti 28V,optokopler ne odpre dovolj
...
Mogoče je difekten opto? |
Res si se razpisal a glavnega podatka o mAmperih čez ledico optokoplerja pa nisi napisal niti vrednosti tistega upora s sheme ...
Če pa si vanj spustil direkt 2x omenjenih 28V pa je v svoji notranjosti najbrž res že spustil dim ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:26 pm Naslov sporočila: Re: cny74-4 |
|
|
Iztok je napisal/a: |
dkone je napisal/a: |
... vhodno napetost na optokoplerju je 28V. ... pri vhodni napetosti 28V,optokopler ne odpre dovolj
...
Mogoče je difekten opto? |
Res si se razpisal a glavnega podatka o mAmperih čez ledico optokoplerja pa nisi napisal niti vrednosti tistega upora s sheme ...
Če pa si vanj spustil direkt 2x omenjenih 28V pa je v svoji notranjosti najbrž res že spustil dim ...  |
Imam 1k upor,kar sem tudi podal v prvem postu. Vzel sem pa z razervo,okoli 30mA toka,datasheet pa navaja 60mA toka(If).
Sicer pa začuda dela. Kaj sem naredil? Priklopil na drugi napajalnik (24V) in dela brez težav,tako kot treba. Res pa je da sem v programu popravil nastavitve za vhode in notranje pullup upore. Uporabljam atmego8 in portd imam celoten vhodni. Register DDRD sem nastavil na 0, ter register PORTD=&b11111111(vklopil notranje pullup upore). Prej pa sem imel DDRD=255,pa z ukazom set,postavil vse bite na 1(na tak način delam z attiny2313). Torej,serija mega in tiny se po vhodnih pinih in pull up uporarih(notranjih),močno razlikujejo.
Bom pa še enkrat probal na prvotnem napajalniku,pa da vidim,kaj je dejansko pomenilo tako "hecno" težavo.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ups, podatek 1k predupora v tekstu sem spregledal ... se opravičujem.
Drugače pa sem do sedaj pri večini CNY optokoplerjev uporabil tak predupor, da je šlo preko LEDice le 10mA in so vsi BP delovali.
Za vsak slučaj preveri z osciloskopom kaj točno se dogaja na koletorju oziroma inputu MCUja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
int47 Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10 Prispevkov: 2104 Aktiv.: 8.88 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 11:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Register DDRD sem nastavil na 0, ter register PORTD=&b11111111(vklopil notranje pullup upore). Prej pa sem imel DDRD=255,pa z ukazom set,postavil vse bite na 1(na tak način delam z attiny2313). |
PORTD=&b11111111; DDRD=255; -> vsi pini porta D so izhodi in postavljeni na '1'
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.92 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Apr 04, 2009 11:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Torej,serija mega in tiny se po vhodnih pinih in pull up uporarih(notranjih),močno razlikujejo. Wink |
Ne nič se ne razlikujejo. Kot ti je že int47 napisal - z DDR registrom določiš I/O funkcijo pina. Kot sem že X-krat omenil na forumu brez poznavanja arhitekture mikorkontrolerja NI uspešnega programiranja.
P.S.
Ravno sem dal na ploščo namesto tiny2313 mego8, ker mi je pri dotičnim zmanjkalo pinov. Sprememba je bila le v pinih porta a katerega Mega nima. Sicer ni bilo potrebnih kakih drugih sprememb.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni