www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pokvarjeni lcd
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 04, 2009 11:53 pm    Naslov sporočila: icon_disgusting  Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
(Teški začetki z elektroniko, glava me peče ko pomislim da sem na začetku in koliko stvari je že skurjenih)
Temu se reče začetek. Koliko stvari še bo spustilo dim.
Predvsem je pri tem pomembno to, da si se iz izkušnje kaj naučil Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.31
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če nič ne zakuriš potem nisi pravi štromar. Very Happy Laughing
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok je napisal/a:
@jerny, si probal navijat še kontrast in merit porabo (mA) na 5V napajanju?

Kako pa je to mogoče? Shocked
Če teoretično razmislim ...visoka napetost za kratek čas skuri elektroniko, rahlo previsoka napetost pa sčasoma pregreje diode na zaslonu? No ja, zaslon mi je že uspelo skurit, osvetlitve pa še ne Twisted Evil

Če se odziva "nepredvidljivo" oz. drugače kot bi se naj mu po moje ni rešitve, ampak raje ne dam v ogenja za to trditev. Saj ko začetki minejo verjetno več ne boš toliko vsega skuril Very Happy

Nazadnje urejal/a gkrusi Ned Apr 05, 2009 12:35 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 12:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
Kaka je pa občutljivost pri takih lcd-jih do kake napetosti še prenesejo? In če se zameša polariteta?

Do katere napetosti so občutljivi ne vem. Sem pa pa pred kratkim imel primer ko sem ga imel na flat kablu in na njem berg konektor in sem ga priklopil z zasukom za 180 stopin in sem mislil, da sem ga skuril a je preživel.
Namesto 1 je bil priklopljen na 14 in tako dalje. Brick wall

LP Srečko

Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 3:25 am    Naslov sporočila: icon_disgusting  Odgovori s citatom

jerny je napisal/a:
Zdajle sem meril tokove in sicer ko je trimer za kontrast do konca steče skozi gnd in +5v 0,2mA ko pa je trimer do konca odprt pa 94mA. Ugotovil pa sem tudi da je za kratek čas postala spodnja stran temnejša, vendar tega stanja ni bilo možno obdržati. Ali je lcd res za v smeti. (Teški začetki z elektroniko, glava me peče ko pomislim da sem na začetku in koliko stvari je že skurjenih)

Izgleda, da ni preživel. Ne jemlji si preveč k srcu. Si se pa nekaj naučil.

No pošlji mi ZS z naslovom, ti pošljem en LCD.

surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 10:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

****(Teški začetki z elektroniko, glava me peče ko pomislim da sem na začetku in koliko stvari je že skurjenih) *****

Ne jemlji tega negativno ampak mislim , da je vzrok tvojemu kurjenju to , da si kot začetnik preskočil ene dva razreda v šoli , a nimaš pojma kaj bi se v tistih razredih naučil.
Skratka prehitevaš.
Za začetek se spoznaj z osnovnimi elementi in spoznaj njihovo delovanje in se loti displayev in ostalega , ko boš kaj vedel o njih.
Lahko pa delaš , kot delaš a mislim , da te bo kmalu minilo , če ne drugega zaradi stroškov.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 10:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ve kdo kje bi dali taki LCD-ji kupit po čim nižji ceni ali pa če se da organizirat kakšen skupinski nakup? Zanima me predvsem velikosti 1x16, 2x16, 4x20. Ali pa se tega neda dobiti ceneje?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NUFAN
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39
Aktiv.: 3.99
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Misko je napisal/a:
Ve kdo kje bi dali taki LCD-ji kupit po čim nižji ceni ali pa če se da organizirat kakšen skupinski nakup? Zanima me predvsem velikosti 1x16, 2x16, 4x20. Ali pa se tega neda dobiti ceneje?

KLIK

surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 10:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V ljubljanski trgovini , ki je ne bom omenil (lahko poiščeš sam) je 10€.
Ti je to predrago?
Nazaj na vrh
Misko
Član
Član

Pridružen-a: Ned 16 Apr 2006 15:15
Aktiv.: 2.35
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni mi predrago samo vprašal sem. Enkrat sem dobil 2x16 za 5€ pa 4x20 za 10€ od enega ki to preprodaja, pa nevem kdo je to bil. Hvala za link Nufan v to trgovino grem res bolj redko pogledat.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.97
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

surla je napisal/a:
****(Teški začetki z elektroniko, glava me peče ko pomislim da sem na začetku in koliko stvari je že skurjenih) *****

Ne jemlji tega negativno ampak mislim , da je vzrok tvojemu kurjenju to , da si kot začetnik preskočil ene dva razreda v šoli , a nimaš pojma kaj bi se v tistih razredih naučil.
Skratka prehitevaš.
Za začetek se spoznaj z osnovnimi elementi in spoznaj njihovo delovanje in se loti displayev in ostalega , ko boš kaj vedel o njih.
Lahko pa delaš , kot delaš a mislim , da te bo kmalu minilo , če ne drugega zaradi stroškov.

Sem drugi letnik srednje šole elektrotehnik razunalnišvta. V šoli zelo malo povedo moraš prav izvrtavat iz njih. Za začetek pa sem si poizkušal izdelati vsaj stabilizirani usmernik.

Torej sem skuril Lcd in acd121 ter at89c2051 poleg tega pa še vezje za usmernik. Upam vsaj da se mi obetajo boljši časi. Vseeno vam hvala za pomoč.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No saj, ker sem ti pridigal sem jih še sam dobil po p....!
Ravno prejle sem uničil enega PICa16f627 in bi se najraje nekam ugriznil.
Ni se mi ljubilo po instrument in sem na oko ocenjaval žice.Ker nimam več sokolovega očesa sem zamenjal plus in minus d'oh!
Res peče!
Nazaj na vrh
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.97
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 05, 2009 1:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj vidiš kak občutek imam šele jaz! Pa dobro na začetku smo zadeva nas zelo veseli, odnehali ne bomo! Shame on you (ne govorim za vse)
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni