|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 7:34 am Naslov sporočila: Ta suhi škafec pušča |
|
|
Ta suhi škafec pušča
Ali kdo ve kje se ta stavek uporablja? Kadar ne vemo ali bi pred določeno besedo uporabili črko z ali s. Besede, ki se začnejo s soglasnikom iz tega stavka imajo pred sabo vedno s. Ostale imajo z.
Primer:
z transformatorjem - napačno
s transformatorjem - pravilno
To sem napisal zato, ker opažam, da veliko forumašev dela napako in uporablja napačno črko. _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mirkatmir Član

Pridružen-a: Pet 25 Jul 2003 9:14 Prispevkov: 1876 Aktiv.: 7.91 Kraj: Ribnica (JN75IR)
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 7:45 am Naslov sporočila: |
|
|
To "frazo" učinkovito uporabljam že od osnovne šole dalje.  _________________ lp, Miran (Miro - S51SK) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 8:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Iz glave sredi noči:
ptkcčsšfh -> s
ostalo -> z
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 8:05 am Naslov sporočila: Re: Ta suhi škafec pušča |
|
|
bolha95 je napisal/a: |
Ta suhi škafec pušča
Ali kdo ve kje se ta stavek uporablja? Kadar ne vemo ali bi pred določeno besedo uporabili črko z ali s. Besede, ki se začnejo s soglasnikom iz tega stavka imajo pred sabo vedno s. Ostale imajo z. |
Ni točno tako: pred vsemi soglasniki iz te fraze se piše predlog s. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Uf, kako pereč problem za tehnični forumu ...
Meni je ime IZtok pa me vsi kličejo IStok in sem kljub temu še vedno živ ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Predog 's' uporabljamo pred nezvenecimi nezvocniki.
Vsi soglasniki iz zgoraj omenjene povedi so nezveneci nezvocniki (preprost primer, ki si ga je lazje zapomniti).
Mnogi v zadnjem casu pridruzeni uporabniki pocnejo napake zavestno (zaradi svoje neumnosti in lenobe), najpogostejso pa opazam pri najbolj nepismenih (= stajerci; ocitno je tam gor dovolj, da - kot Strojanovi - solo samo obiskujejo, ni pa nobene potrebe po tem, da bi tudi kaj odnesli od pouka): preteklik, ki se konca na 'o' in podobne cvetke
Po rakih cvetkah hitro vidis s clovekom kaksnega intelektualnega potenciala iams opravka in te hitro mine odgovarjati na postavljena vprasanja, tudo ce poznas odgovor; ce se nekomu ne ljubi upostevati niti osnovnih pravil foruma, potem pac ne dobi odgovora. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.42 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lhk bi to tk napiso da bi tud jas vedo ka si mislo  _________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 1:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Predog 's' uporabljamo pred nezvenecimi nezvocniki.
Vsi soglasniki iz zgoraj omenjene povedi so nezveneci nezvocniki (preprost primer, ki si ga je lazje zapomniti).
Mnogi v zadnjem casu pridruzeni uporabniki pocnejo napake zavestno (zaradi svoje neumnosti in lenobe), najpogostejso pa opazam pri najbolj nepismenih (= stajerci; ocitno je tam gor dovolj, da - kot Strojanovi - solo samo obiskujejo, ni pa nobene potrebe po tem, da bi tudi kaj odnesli od pouka): preteklik, ki se konca na 'o' in podobne cvetke
Po rakih cvetkah hitro vidis s clovekom kaksnega intelektualnega potenciala iams opravka in te hitro mine odgovarjati na postavljena vprasanja, tudo ce poznas odgovor; ce se nekomu ne ljubi upostevati niti osnovnih pravil foruma, potem pac ne dobi odgovora.
|
Zanimivo.
O nepismenosti nam pridiga nekdo, ki očitno ne pozna vseh črk v slovenski abecedi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam:
Fant potuje sam, cele štiri tedne, čez kamniške hribe.
 _________________ Time is like a fuse, short and burning fast |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 2:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obelix je napisal/a: |
O nepismenosti nam pridiga nekdo, ki očitno ne pozna vseh črk v slovenski abecedi  |
Ko mi bos na unix delovni postaji nasel vsaj eno od nasih crk, jih bom tudi uporabljal. Zaradi pogoste neuporabe vseh nasih crk je zadeva ratala zoprna pri pisanju dokumentov in sporocil, kjer nase crke so.  _________________ Answers: $1, Short: $5, Correct: $25, dumb looks are still free. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.79 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 3:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
PeterC je napisal/a: |
Jaz uporabljam:
Fant potuje sam, cele štiri tedne, čez kamniške hribe.
 |
Preden si to zapomnim...  _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zrij Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40 Prispevkov: 157 Aktiv.: 0.66 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 4:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nas so učili:
z - Bivoli gredo za menoj
s - Hočeš cofke po šest |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
polh Član

Pridružen-a: Pet 08 Apr 2005 18:27 Prispevkov: 225 Aktiv.: 0.95 Kraj: Maribor-Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 4:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slovenščina je bila zame muka, ampak s in z pa sem zmeraj znal po posluhu pravilno postavit. To pa je skoraj vse, kar sem zares znal  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.62 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 5:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stavek se načeloma uporablja za določanje nezvenečih nezvočnikov. Vse samoglasnike izločimo in ostanejo nezveneči nezvočniki. Sicer je pa tale pdf več kot odličen. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Obelix Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59 Prispevkov: 1881 Aktiv.: 9.04 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Apr 08, 2009 5:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch. Saj jaz razumem, zakaj nekateri nimate čšž v sporočilih. Ampak Sokratova izjava (nepismenost = Štajerci) mi je "dvignila dekl". Zato sem mu moral to napisati.
Pa ne mi reči, da na Unix postajah tudi velikih črk nimate, pa da pišete "rakih", "tudo", "iams" ...
Če že pljuva po "provinci", naj najprej pred svojim pragom pomete.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni