|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mkorit55 Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2007 15:34 Prispevkov: 77 Aktiv.: 0.36 Kraj: komenda
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
nisem mel še časa prilotat kondenzatorje na pine lcdja
WDT ne uporabljam, mi lahko grobo razložite kako to funkcionera. Mal sem prebiral datasheet. Na začetku je treba wdt vklopit potem pa je treba nastavit timer prescaler 16K - 2048K. koliko je treba nastavit, kaj je razlika??
a ko wdt resetera uC gre od začetka???
Samo meni se uC zelo malokrat "ubes" (zmerzne) ponavad lcd. lcd ponavad nič ne kaže ali pa samo eno vrstico???, ko pa resetiram lcd je OK dokler ni ponovnih motenj (kontaktorji) _________________ vse bo samo nas ne bo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 7:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
mkorit55 je napisal/a: |
Samo meni se uC zelo malokrat "ubes" (zmerzne) ponavad lcd. lcd ponavad nič ne kaže ali pa samo eno vrstico???, ko pa resetiram lcd je OK dokler ni ponovnih motenj (kontaktorji) |
Potem pa nimaš resnega problema. Kadar prižgeš/ugasneš kakšen kontaktor, izvedi še inicializacijo LCD, pa bo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.93 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Feb 15, 2009 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
WDT je timer. Ko pride do prekoračitve se izvede reset mikrokotrolerja. WDT je potrebno tokom programa brisati. V koliko bi program "skrenil" s prave poti ter bi brisanje le tega izostalo bo izvedel reset mikrokontrolerja.
Glede na vrsto reseta se postavijo določene zastavice. (pri AVR MCUSR register) V tvojem primeru bi ob resetu preverjal, če je prišlo do WDT reseta - v koliko je prišlo do reseta bi LCD ponovno inicializiral ter na njega napisal vrsto napake. Tako bi vedel pri čem si. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
soprgrca Član

Pridružen-a: Tor 30 Sep 2008 9:29 Prispevkov: 32 Aktiv.: 0.16 Kraj: MS
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2009 9:08 am Naslov sporočila: |
|
|
A je bil problem rešen glede resetiranja mikrokrmilnika in LCDja?
Sam bi rad postavil AVR z LCDjem v el. omarico poleg kontaktorjev, odklopnikov, relejev... se pravi namesto PLCja.
So kakšne univerzalne rešitve, da se problemi ne pojavijo? Blokirni kondenzatorji na napajlnih pinih, optokoplerji na izhodih, RC filtri...? Mislim na preizkušene rešitve v omenjenem okolju, da ne ekperimentiram po nepotrebnem.
A so različice "Automotive AVR" kaj bolj imune na tovrstne motje ali pa le dovoljujejo višje temperature delovanja?
Razni LOGOti, EASYji... nimajo problema z resetiranjem in zmrzovanjem, kako pa imajo tam to rešeno?
lp
Rajko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BojanR Član

Pridružen-a: Tor 08 Apr 2008 9:52 Prispevkov: 693 Aktiv.: 3.31 Kraj: Vnanje Gorice
|
Objavljeno: Tor Mar 31, 2009 5:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče pa imajo ravno tako probleme, pa ti tega ne opaziš, ker imajo interne rutine za ugotavljanje napak med delovanjem.
Poleg tega imajo na vhodu dušilko in blokirne kondenzatorje za filtriranje motenj po omrežju, nadalje imajo elemente razporejene in PCB zasnovan skladno z EMI (electro-magmetic interference) spoznanji (nalašč nisem uporabil besedo: standardi). Komponente imajo optimalno in tako izbrane, da tudi pri različnih pogojih (temperatura, vlaga, vibracije, sevanja...) delujejo v pričakovanem območju...itd.
Razvoj elektronike je sila enostaven, dokler zadeve ne začneš izdelovati v seriji in je ne postaviš v različna industrijska okolja.
En Siemensov inženir bi drugače do malice razvil Logo-ta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.27 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 10:33 am Naslov sporočila: |
|
|
en nasvet .
Meni včasih pomaga že če vse pine postavim na izhod in na vhod samo preden hočem kaj prebrati saj mi blokiranje reset pina in napajalne napetosi ne pomaga pri vklopih kontaktorjev .po mojem imajo tile avrji probleme tudi z motnjami na navadnih io pinih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
Ce pine pustis v zraku (brez uporov, ki bi jih potegnili proti fiksnemu potencialu) in definirane kot vhode, imajo "probleme" vse komponente z (C)MOS vhodi (kot npr. vsi mikrokontrolerji, katere prodajajo pri nas).
Narekovaj zato, ker ima probleme v bistvu dizajner vezja, ker ne uposteva lastnosti komponente, katero uporablja, in je tako sam kriv za neprijetne posledice. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
povedal sem moje izkušnje z avrji .
Nobenega pina nimam v zraku ampak so povezani preko pull up uporov na optosklopnike pa se uC vseeno resetira ,ko pa sem program spremenil da ,ko pogleda vhode da io pine na output se je zadeva popravila za 90 %.
borut |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 6:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
pirpy je napisal/a: |
povedal sem moje izkušnje z avrji .
Nobenega pina nimam v zraku ampak so povezani preko pull up uporov na optosklopnike pa se uC vseeno resetira ,ko pa sem program spremenil da ,ko pogleda vhode da io pine na output se je zadeva popravila za 90 %.
|
Ce te prav razumem torej I/O pin postavis kot izhod in vrednost izhoda nastavis na nasprotno stanje od upora za dolocanje potenciala (npr. izhod na 0, ce iams pull-up), tipka oz. karkoli je ze prikljuceno na vhod pa v tem primeru sklene proti masi ?
Kako imas pa izveden reset ? _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

|
Objavljeno: Pet Apr 10, 2009 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Izhod moraš postavit tako da se ne krega z napravo ki jo imaš priključeno na vhod ponavadi 0 ja če imaš pull up ko pa v programu prideš do trenutka ko hočeš pogledat vhod pa nastaviš vhod na input in počakaš nekaj mikrosekund da se stanje postavi oziroma da pullup povlece vhod na pravo vrednost in prebereš vhod nato pa takoj postaviš nazaj na izhod in v tem primeru na 0.
Pozdrav
Borut
PS. reset pa standard RC oziroma če imam v vezju tipkovnico jo imam priključeno na 10 pinski isp za programiranje in tu imam reset povezan direkt na + brez vsakega upora . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni