|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MAAG Član

Pridružen-a: Čet 26 Jun 2008 14:18 Prispevkov: 178 Aktiv.: 0.86 Kraj: SG-MB
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 9:21 am Naslov sporočila: |
|
|
_________________ Samo da se kadi  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 12:37 pm Naslov sporočila: Re: ATmega16 in JTAG |
|
|
MAAG je napisal/a: |
Veckrat sem ze opazil razlicne priklope za JTAG. Eni namesto TCK recimo uporabljajo SCK, TDO nadomestijo z MOSI itd. V cem je razlika v taksni izbiri povezav?
MOSI, MISO, SCK se pa ja uporabljajo za ISP programiranje. |
Po moje zato, ker lahko SCK, MOSI in MISO uporabljamo s kakšnim SPI čipom in kljub temu lahko debugiramo.
_________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 6:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha, potemtakem je naceloma vseeno kaj vzames - TCK ali SCK itd.
Mene je samo to motilo, ko ne vem kdaj katerega vzeti. Z JTAGom se nisem kdaj delal, ponavadi sem sprogramiral in ce je delalo je delalo, drugace sem pac sel skozi kodo in se enkrat preveril delovanje glede na "rezultate", ki sem jih dobil !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Čet Apr 16, 2009 8:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem tudi včasih tako delal. Sprogramiral in preizkusil. Obstaja še dober simulator VMLAB s katerim se da preizkusiti delovanje hkrati pa tudi simulirati periferijo.
Pini so pa vedno isti za JTAG in jih ne moreš spreminjat. Ko imaš enkrat JTAG priključen lahko preko njega tudi programiraš.
Poglej si Datasheet od krmilnika
JTAG pini so: TMS, TCK, TDI in TDO
ISP pini so: MOSI, MISO, SCK in RESET
_________________ LP,
Robi
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Apr 17, 2009 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
MISO, MOSI, SCK so pini od USART modula. Ne tega mešati z JTAG pini (TCK, TMS, TDI, TDO). Zadaj je tudi popolnoma drug hardver.
Ta konektor na sliki je za priklop JTAG programatorja / debuggerja.
Da še razjasnimo pojme:
SPI je klasična 3-žična serijska povezava, ki uporablja USART hardware. USART je namenjen tudi SPI programiranju (tu pomaga bootloader, ki je že zapečen v AVRju).
JTAG je multifunkcijski vmesnik, predvsem za programiranje in debugiranje.
ISP pa pomeni In System Programming, ki lahko uporablja katerega koli od obeh zgoraj naštetih pritokolov.
_________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

|
Objavljeno: Pet Apr 17, 2009 10:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Sheme kot so te, mi delajo preglavice.
JTAG DEBUGGER
Isti razpored ima se VolkD v svojem debugerju , vendar mu pod konektorjem pise ISP ( samo je 10pinski ( originalni ISP jih ima 6 ) in ima isti razpored kot na zgornji povezavi ).
Zato sem razmisljal, ce uporabis TCK, TDI itd. da lahko samo debugiras vezje, ce pa namesto TCK,.. pinov uporabis SCK, MOSI,... pa lahko se programiras.
Naj se enkrat povem, da ne bom izpadel kot bebec , JTAGa se nisem kdaj uporabljal !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

|
Objavljeno: Pet Apr 17, 2009 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
MAAG je napisal/a: |
Sheme kot so te, mi delajo preglavice.
JTAG DEBUGGER
Isti razpored ima se VolkD v svojem debugerju , vendar mu pod konektorjem pise ISP ( samo je 10pinski ( originalni ISP jih ima 6 ) in ima isti razpored kot na zgornji povezavi ).
Zato sem razmisljal, ce uporabis TCK, TDI itd. da lahko samo debugiras vezje, ce pa namesto TCK,.. pinov uporabis SCK, MOSI,... pa lahko se programiras.
Naj se enkrat povem, da ne bom izpadel kot bebec , JTAGa se nisem kdaj uporabljal ! |
Ta shema prikazuje JTAG debugger. To je samo debugger - uporabljen kot vmesnik med PC-jem in CPU-jem na katerem delaš. Pini (MISO, MOSI,...) so določeni v firmware-ju tega debuggerja in bi bili lahko katerikoli drugi. Ta debugger potem priključiš preko IDC10 na drug CPU, ki ga debugiraš na pine TCK, TDI,....
_________________ LP,
Robi
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MAAG Član

|
Objavljeno: Pet Apr 17, 2009 2:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, najlepsa hvala za informacije !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni