|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Musty Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54 Prispevkov: 1575 Aktiv.: 7.13 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Čet Apr 30, 2009 1:56 pm Naslov sporočila: Pasovno propustno sito 3,6kHz |
|
|
Pozdravljeni
Naletel sem na problem pri projektu, kjer s piezo membrano predvajam določeno frekvenco in jo nato z drugo piezo membrano sprejemam.
Naletel sem na dokaj zanimivo lastnost piezo membran, da resonirajo na lastni resonančni frekvenci, ki je v mojem preizkusi enaka predvajani frekvenci, in na overtonskih frekvencah s skoraj enako amplitudo.
Prilagam nekaj slikic za boljšo predstavo.
Problem je sledeč. Želim samo sinusni signal, in ne seštevek sinusnih signalov vseh overtonskih frekvenc. V ta namen nameravam narediti pasovno propustno sito na frekvenci 3,6kHz .
Zanima me, kaj je bolj še uporabiti oziroma lažje izvesti. aktivni filter naprimer butterworth oz kaj podobnega:
http://www.wa4dsy.net/robot/bandpass-filter-calc
Aktivni filter se mi zdi boljši predvsem zaradi hkratnega ojačanja, ki ga pri pasivnem izvajam posebej.
Zasledil sem tudi kalkulator za pasivni filter, izračuna potrebne induktivnosti tuljav, vendar jih v hteju nisem zasledil, za tistih nekaj komadov pa tudi ne želim naročati s farnella.
Zanimajo me predvsem vaše izkušnje in predlog, saj še filtra nisem nikoli gradil.
Lp
Opis: |
FFT celotnega frekvnčnega spektra |
|
Velikost datoteke: |
30.67 KB |
Pogledana: |
6 krat |

|
Opis: |
Seštevek vseh sinusov in šuma |
|
Velikost datoteke: |
57.69 KB |
Pogledana: |
3 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Apr 30, 2009 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za sinusni signal bi zadostoval low-pass z lomno frekvenco malo nad 3.6kHz. Za enako dušenje harmonskih komponent je tudi manj zapleten.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni