www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Množenje z realnim številom + čudna napaka

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.06
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 2:14 pm    Naslov sporočila:  Množenje z realnim številom + čudna napaka Odgovori s citatom

Vsi lepo pozdravljeni!

Pišem neko kodo in želim neko število ki je tipa intiger pomnožiti z realnim številom in se zavedam krnitve in jo tudi želim! Ko to storim, mi za preprosta vrstica kode zasede 1/3 roma Shocked V čem je težava?!

Druga težava pa je v tem
Koda:
s1=meritev/1000;
              s2=(meritev-s1*1000)/100;
              s3=((meritev-s1*1000)-s2*100);
              s3=s3/10;
              s4=(meritev-s1*1000 -s2*100-s3*10);

da če namesto 2 s3 zapišem
Koda:
s3=((meritev-s1*1000)-s2*100)/10;

mi izpiše čisto napačno številko?

Prosim za pomoč, pišem pa v Cju! Hvala!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

FP rutine so zelo, zelo požrešne... po možnosti se izogibaj temu in računanje spravi na celoštevilčne spremenljivke
Tonci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa obstja kak način da se rešim iz te zagate? To je nek koeficient pri merjenju napetosti, da je napetost prav izpisana! Sem poizkusil z 195/100 in je ostalo dosti več roma! Kaj pa drug problem?
Nazaj na vrh
Tonci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 4:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nova ugotovitev! Če množim z realnim številom mi napetost nad 5V ne izpiše pravilno, če množim z celim številom, pa je problem, ker pogrešek glede na referenčni Vmeter narašča! Kako naj se ga znebim?
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič nisi napisal tipe spremenljivk. V Cju je to izredno pomembno, saj lahko v vmesnih izračunih pride do spremembe tipov. Mešanje fixed point in floating point števil je tricky zadeva, sploh ker imaš v izračunih konstante.
Tonci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 5:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
int meritev;
short s1;
short s2;
short s3;
short s4;

Ali ni tako da moram za spremembo tipa spremenljivke podati zahtevo? Problem je v tem, ker pri primeru ko množim bi rad s to konstanto nastavljal natančnost, ki pa ne more biti celo število!

Kaj pa druga napaka? Zdi se mi zelo ponesrelena saj se zgodi samo pri s3.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je najbolje, da delaš ves čas s celimi števili.
Sedaj: 192 × 1,315
Popravljeno: 192000 × 1315

in tik preden rabiš izpis narediš deljenje.

Tonci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 6:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je v tem, da mi za sam izračun pobere 1/2 roma Shocked če množim z 1000 vrjetno mi je lažje upeljati korelacijski faktor!
Nazaj na vrh
Tonci
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 7:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:
 meritev=meritev*19/10+meritev*7/100+meritev*22/10000;

Zadeva rešena! Na delne račune sem razstavil, da ne tratim rom! Obe težavi sem odpravil! Zanima me samo, li za bolj precizno meritev dodam š nek 100 Omega precizen trimer in naredim več meritev ter povprečim? Vem da iz 10 bitnega AD pretvornika ne morem dosešti nekega pro merilca ampak kot indikator bo pa ok!
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni