www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

So res pri nas cene tako nabite?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 11:27 am    Naslov sporočila: icon_loot So res pri nas cene tako nabite? Odgovori s citatom

Živjo.

Zadnje čase se bolj in bolj zanimam za nakupovanje elektronike in računalništva prek spletnih trgovin. Res je, da še nimam veliko izkušenj pri online nakupovanju, še posebej iz drugih držav, opažam pa, da so cene po svetu bistveno nižje, kot pri nas. Nazadnje sem gledal eno risalno tablo "WACOM Bamboo Fun A5". Pa gledam po Sloveniji, grem na najdi.si in najnižja cena, ki jo zasledim je €207.50. Nato grem na Google in iščem isto zadevo ter najdem kup trgovin, ki prodajajo stvar po dosti nižji ceni. Primer:

Slovenija: €207.50 http://www.nakupi.net/izdelek_TABLICA-WACOM-A5-Bamboo-Fun-M
Velika Britanija: €153 http://www.pcdeli.co.uk/?page=proddetail&prod=83691

Večina trgovin je iz velike britanije, cene pa imajo v funtih. Preračunano v evro pride dosti ceneje, kot pri nas. Razlika v ceni je okoli 50€, težko pa verjamem, da bi poštnina iz GB do SLO lahko stala toliko veliko. Drugače pa ne vidim razloga za takšno razliko v ceni.

Pa me zanima par stvari... Kakšne imate kaj izkušnje pri nakupovanju stvari online iz drugih držav? Obstajajo kakšne slabosti oz. prednosti (razen nižjih cen in dejstva, da je potrebno imeti kreditno kartico) pri nakupovanju online prek meja? Kakšne so kaj nevarnosti, da vas "nategnejo" pri nakupovanju?

lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
1OVER0
Član
Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06
Aktiv.: 1.19
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim, da če kupuješ preko eBay in pri preverjenih kupcih (glej njihov rating) ni nobene nevarnosti. Jaz osebno sem kupoval na tak način že robo iz ZDA, DE, UK, HK, Kitajske...
Res pa je, da če kupuješ za malo večji denar (tvoj primer denimo) potem je jasno, da se bo dober trgovec zaščitil tako, da bo robo poslal z paketno pošiljko z sledlivostjo (DHL in pododbni). V tem primeru te pošiljka hitro pride 20d o 27 € - tipično iz nemčije.
Malo še bodi pozoren na garancijo - običajno moraš robo v primeru garancije poslati nazaj (neugodno zaradi poštnine) razen če ima EU garancijo.

Vsekakor je dejstvo, da tudi sam v zadnjem času precej gledam (pa tudi kupujem) po angleškem eBay - funt je padel, poštnine običajno ugodnejše kot iz DE.
Svoje kreditne kartice ne razkrivam in ne uporabljam za online nakupe - plačujem izključno z PayPal.
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Davka in carine znotraj EU ni?
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne, znotraj EU ni davka in carine.
Sam večino stvari naročam iz tujine, od semen za paradižnik naprej. Praktično vse se dobi ceneje kot pri nas kljub temu, da plačaš malo več poštnine...

Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.39
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 1:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Davka v eu ni.
Nazaj na vrh
Saran
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26
Aktiv.: 3.66
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 2:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo, nebi si mislil, da se da vse tako ceneje dobiti. Zadni čas, da tudi sam malo začnem. Kako pa vi to plačujete, kar prek paypala, a ne?
Nazaj na vrh
Shaft
Član
Član

Pridružen-a: Pon 13 Apr 2009 20:25
Aktiv.: 0.35

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 3:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene edino malo garancija skrbi za razno elektroniko. Če se ti pokvari je potem dela s tem veliko (verjetno se mi še ni pokvarilo Very Happy )
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 5:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih je pri teh nakupih največji problem dostavna služba, pravzaprav lokalni dostavljalec, ki se mu gladko fučka za pakete, kjer je že vse plačano in zelo verjetno ne bo napitnine.

Je bilo že vse sorte od laganja, da ni bilo nikogar doma, do tega, da je bil paket oddan naslovniku, čeprav ni paketa dobil nihče (začuda se je paket našel) in tega, da je paket hotel pustiti pri "sosedu", ki je samo 100 hišnih številk stran...

Zato je nujno gledati kaj se dogaja s pošiljko (cifra za sledenje) in takoj vljudno toda odločno zatežiti centrali dostavne službe, ki ima tvoj paket, ko opaziš, da se s pošiljko dogaja nekaj čudnega.

Upam samo, da na centralah paketnih dostav delajo črtice ob takih podvigih njihpvih kurirjev in ko tak primerek nabere kvoto, leti.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.42

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Azrael, ko sem čakal foto opremo iz Nemčije, mi je dostavljalec (DPD, gotovo najbolj ciganska dostavna služba na tem koncu sveta) v roke porinil škatlo s supergami. Ker je bilo vsega skupaj za okoli 2500€, sem vstrajal, da ne podpišem dokler točno ne vidim kaj je v škatli in v kakšnem stanju je...
Zato spremljem kje je paket (dobiš tracking number) in ko pride v slovenijo, kar jaz pokličem dostvljalce kam naj mi prinesejo škatlo.

jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorijan je napisal/a:
Davka v eu ni.

To drži, če si podjetje z veljavno DDV številko. Fizične osebe plačajo davek.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 6:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hmm.. Potem če jaz naročim paket recimo iz Nemčije kot fizična oseba, vrednost paketa je več kot 22€, plačam še 20% davka?
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.56

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jule je napisal/a:
Hmm.. Potem če jaz naročim paket recimo iz Nemčije kot fizična oseba, vrednost paketa je več kot 22€, plačam še 20% davka?

Vrednost nima nobene zveze, placas pa davek po nemski stopnji. Ponavadi je ze vracunan v ceno.

boriskozjan
Član
Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23
Aktiv.: 4.73
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Znotraj EU ne plačaš, ker ga plačaš v državi kjer kupuješ, če pa si s.p. ali d.o.o al bilo kaj pa si ga potem poračunaš.

Zunaj EU pa plačaš carino(odvisno od blaga, vrednost večja kot 150€) in ddv (20%, več kot 22€)
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.22
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 7:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@piroman

Nekateri dostavljači so hudi, recimo temu pacienti. Ravno včeraj bi po tracking number brat moral dobiti neko orodje, ki ga je naročil in plačal (iz Nemčije je bilo z vsemi stroški več kot 20% ceneje kot , če bi kupil v SLO, brez upoštevanja stroškov pošiljanja).

Po tracking number je paket celo dobil, zvečer ob 20:16. Seveda robe ni bilo nikjer, tudi ne kot se je že zgodilo, stlačeno v poštni nabiralnik ali na pragu.

Danes zjutraj je poklical centralo in so se čudili tudi ono ob uri dostave. Potem je dostavljač poklical nazaj in povedal, da je paket pozabil dostaviti in ga je dostavil danes popoldne... Začuda je paket res prinesel, vsebina kljub nekoliko zbombanem paketu kompletna in nepoškodovana.

Dostavna služba GLS.
Nazaj na vrh
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.47
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 30, 2009 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem celo sušilni stroj za cote naročil preko ebaya. Skupaj z dostavo iz Nemčije (100€) je bil cca 500-600 eur cenejši kot v Sloveniji.

Kupoval pa sem (in še) vse sorte za hišo: talno gretje, pipe, lučke, orodje, sušilec, kljuke.... vse brez problemov in znatno ceneje kot doma s popusti vred. Jaz si to razlagam edino kot to, da pri nas ni prave konkurence in trgovci so požrešni, saj postaja 50% marža že skoraj pravilo. Večina dela po sistemu kupiš za 1, prodaš za 2, če pa ne gre, daš veeeliiik popust npr. -30% in prodaš za 1,4. Zato tudi iz principa raje svoj denar zapravim drugje, če se da.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni