www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Garmin nuvi 205W po formatu NTFS ne deluje več pravilno

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vikibald
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 01 Maj 2009 20:56
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 01, 2009 9:08 pm    Naslov sporočila:  Garmin nuvi 205W po formatu NTFS ne deluje več pravilno Odgovori s citatom

Po pomoti sem formatiral notranji spomin na Garmin nuvi 205W v NTFS. Je še v garanciji (stara 2 meseca). V primeru, ko sem napravo formatiral v FAT32 je zadeva delala normalno, seveda, ko sem skopiral vse originalne datoteke oziroma mape. Sedaj mi naprava ne preide v stanje >>mass storage device<<. Imam pa originalni backup sistema na CD mediju. Kako lahko zopet obudim napravo, da bo delovala v stanju >>mass storage device<< (kot flash ključek) in da jo bom lahko zopet formatiral nazaj na FAT32 ter nanjo skopiral originalne datoteke. Če Garmin nuvi 205W ne podpira formata NTFS, zakaj dopušča format v tej obliki. Tudi v navodilih naprave ne piše, kakšen datotečni sistem podpira naprava, oziroma da po formatu v NTFS naprava ne bo pravilno delovala. Z reset tipko na napravi ni mogoče rešiti problema. Imam dlančnik HP rx3715 (pet let star model), ki s trdim resetom povrne prvotne nastavitve, tudi obliko datotečnega sistema notranjega spomina.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 01, 2009 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm, hecno vprašanje, zakaj dopušča format - ker se obnaša kot standardni USB Mass Storage Device Exclamation

V navodilih ne piše, ker očitno ni mišljeno, da bi uporabniki kar povprek formatirali navigacijo Think Koliko dela bi potem šele imeli na servisu...
Če ti ga ne rata obuditi, ga nesi na servis. Ni druge...

vikibald
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 3:55 am    Naslov sporočila:  Garmin nuvi 205W po formatu NTFS ne deluje več pravilno Odgovori s citatom

Morda res nisem bil dovolj jasen, naprava deluje po formatu internega flash pomnilnika v NTFS, vendar ne pravilno. Tudi sam format (iz Windowsovega raziskovalca) internega spomina, ki bi morala delovati kot vsak flash medij, je trajala nekoliko dlje, čeprav sem imel odkljukano opcijo pri formatu "quick". Zdi se, da se sistemske datoteke naprave nuvi 205W ne razumejo najbolje z datotečnim sistemom NTFS, saj naprave po vklopu brez SD kartice na kateri je zemljevid (/garmin/gmapsupp.img) ni mogoče zagnati. Brez SD kartice se zaganja v nedogled, z sekundnimi zamiki. Z samim formatom naprave pa ni nič narobe, saj se stem doseže nerazdrobljenost datotek (defragmentacija), če jih kasneje ponovno skopiraš na medij. Naprava po formatu FAT32 dela poponoma normalno, saj je tako tudi tovarniško sformatirana. Vendar pa ima format NTFS določene prednosti pred strejšim formatom FAT32. Po vstavljanju SD kartice v režo naprave se naprava pravilno zažene, vendar ne možno spreminjati jezika, zvočnih opozoril in teksta uporabniškega vmesnika v slovenščino. Problem je v tem, da računalnik ne zazna naprave po priključitvi preko usb kabla, naprava se sicer polni, ni pa je mogoče postaviti v stanje mass storage, da bi delovala kot flash ključek. V tem primeru bi jo lahko preformatiral nazaj na FAT32 in nato skopiral originalne sistemske datoteke s pomočjo backup postopka.

Hvala za odgovore in pomoč.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 11:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi sistemske fajle naložiti na SD kartico. Kakšne druge ideje pa nimam več...

Prednost NTFS-a gor ali dol, napravica očitno ni narejena za ta tip datotečnega sistema.

vikibald
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 11:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Problem je v tem, da napravica prepozna na SD kartici samo datoteko za zemljevid, ki pa mora biti odklenjen za napravo ali za kartico (kartico v tem primeru lahko posojaš). Naprava tako prepozna na SD kartici samo datoteko gmapsupp.img, ki pa mora biti odklenjena kot sem omenil in prekopirana v mapo garmin. Probal sem naložiti celoten sistem na kartico pa zadeva ni delala, ker ROM naprave kopira oziroma išče sistemske datoteke na RAM-u internega spomina naprave. Očitno pa dela zmedo datotečni sistem NTFS na RAM-u, ki bi ga moral nazaj preformatirat na FAT32. Naprava ne deluje trenutno kot čitalec kartic, ker se sistem ne naloži pravilno na RAM. Preden sem napravo formatiral v NTFS in je delovala pravilno, se je, ko sem jo povezal z računalnikom, v Win Raziskovalcu samostojno kreiral nov logični pogon za napravo (RAM naprave) in še dodaten za SD kartico (kjer so mape ali mpa v eni datoteki /garmin/gmapsupp.img).

Podobno težavo sem imel pred leti z MP3 ključkom. Počakal bom, da bodo prazniki mimo, da dobim odgovore še od serviserjev (naših in tujih).

Hvala za pojasnila.
Nazaj na vrh
Coko
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Dec 2009 19:23
Aktiv.: 0.01
Kraj: Kočevje

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 07, 2009 7:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo, meni se je zgodilo nekaj podobnega , ali si mogoče uspel spremenitni datotečni sistem, oziroma koliko so ti računali na servisu?

Hvala za odgovor
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Navigacija in sledenje Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni