www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

10-30V --> 12V vezje (problem)

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.31
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 12:12 am    Naslov sporočila:  10-30V --> 12V vezje (problem) Odgovori s citatom

Imam problem z vezjem, ki pretvori iz 10-30V na vhodu na 12V na izhodu. Uporablja se za pretvorbo, npr. pri tovornih vozilih, ki imajo 24V napajanje na običajnih 12V. Kolikor sem uspel pogruntati deluje na principu PWM regulacije, tako, da ko na vhodu večaš napetost "leze" impulz skupaj, torej je povprečna napetost vedno "uravnotežena.
Na vezju so MOS FET-i in preko vrat dobivajo to PWM modulacijo, ki potem "prilagaja" izhodno napetost.
Zadeva je taka, da ko dam na vhod do 14V je tudi izhod približno enak 12V, ko pa vhod povečujem na 16V...20V...24V...30V pa izhodna napetost "leze" čedalje bolj nizko: 12V...10...8V...in pristane pri 6,5V ko imam vhod na 30V. Tam pred temi MOS-i je nekakšna rumena ploščata zadeva, sumim da so varistorji, pa še ene zadeve so tam pred vrati MOS-ov, imajo 6 pinov Confused
Pomeril sem vse diode, tranzistorje ter MOS-e pa ni nič skurjeno, vsi elementi so videti v redu. Vezje pa ne dela Rolling Eyes
Elektrolitski kondenzatorji so 10uF/63V in imajo ESR 0,7R;
47uF/50V, ESR 1,4R;
100uF/25V, ESR 0,5R; tako da to mislimda je v redu... Neutral

Na osciloskopu sem meril povprečje, rms in pk-pk:
povprečna vrednost napetosti leze skupaj-opis zgoraj,
rms je vedno na 12-13V, kar bi bilo super če bi bil to povprečje, tisto kar multimeter izmeri, pk-pk se pa veča tam do 30V. To sem napisal, če komu to kaj pove. Neutral

Bom pripel še slike...

Mogoče kdo še kaj sumi, kaj bi lahko bilo narobe? Rolling Eyes

Hvala.

Nazadnje urejal/a gregzy87 Sob Maj 02, 2009 9:21 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 10:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Obesi gor primerno breme in poskusi ponovno.
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 7:20 pm    Naslov sporočila:  Re: 10-30V --> 12V vezje (problem) Odgovori s citatom

gregzy87 je napisal/a:

ene zadeve so tam pred vrati MOS-ov, imajo 8 pinov Confused

Hvala.

To kar ima 8 pinov je skoraj sigurno MC34063 saj so skoraj vedno v teh napravah. vsaj v polnilcih za GSM v avtu so običajno. Think

LP Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravičujem, 6 pinov ima zadeva. Tisti MC bi pa že ločil, saj tako neumen kot zgledam pa spet nisem! Neutral
Obremenil sem ga, gor sem obesil žarnico od STOP luči.
En MOS sem celo ven odlotal, ter ga probal na H4 in zadeva lepo "žge" tisto žarnico. Tako, da MOS-i pomojem niso fuč.

Je pa tako: iz vhoda gre povezava na to 6 pinsko zadevo, na diodo ter še na varistorju podoben element, samo da je tanjši in rumene barve, na njem pa piše:
"B
R400
3090S"
in potem gre ta povezava na "drain" MOS-a. Izhodi so direktno iz "source-ov".
Na vrata pa pride PWM modulacija, ki se spreminja glede na vhodno napetost.
Notri je še en 40106, ki pa mislim da s pomočjo C in R elementov skrbi za ta PWM. Tako, da mislim da tudi ta čipek ni zanič. Neutral

Bom jutri slikal zadevo, če bo potem komu kaj več prišlo na misel. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 10:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem njihovo spletno stran Razz .
To je ta zadeva: http://www.itaia.si/www.itaiaslo/pretvornik.htm

Tam piše, da ima vsak kanal zaščito, ki se samodejno obnavlja...
Tam je res, preden pride do "drain-a" vhodna napetost neka prej omenjena zadeva vmes Rolling Eyes . Kaj za vraga bi to bilo, varistor ali temp. odvisen upor? Rolling Eyes . Bom jutri premeril, če bom kaj nameril. Mogoče so "ravno prav defektne" "varovalke" Rolling Eyes . Ali pa če probam "varovalke" prebrikat. Laughing Laughing

Kaj mislite?

Ali pa če jih pokličem pa zahtevam tistega, ki je to skupaj vrgel Laughing .
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 11:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi termistorji izgledajo tudi tako - uporabi ohmmeter. Primerek, ki ga imam pri roki, se zelo opazno (= merljivo) odziva ze na telesno temperaturo.
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 02, 2009 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomoje je tudi termistor prej kot varistor, ker varistor se za zaščito veže vzporedno k bremenu, termistor pa zaporedno.
Pa tudi čisto zraven MOS-ov, hladilnika so postavljeni.

Skrbi pa me to, da ga na internetu ne najdem:

B
R400
3090S
Neutral Evil or Very Mad
Nazaj na vrh
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.27
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 03, 2009 12:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gregzy87 je napisal/a:
Se opravičujem, 6 pinov ima zadeva. Tisti MC bi pa že ločil, saj tako neumen kot zgledam pa spet nisem! Neutral
Wink

Kakršno vprašanje tak odgovor nimam več kristalne krogle, da bi videl tvoj čip. Boo hoo!

LP Srečko

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 03, 2009 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem prebrikal termistorje (varovalke) in je povsem enako. Neutral
Še najbolj logično se mi zdi da so MOS-i napol fuč, samo ne morejo biti, če sem probal z enim drugim MOS-om pa je stvar povsem enaka. Neutral
Čudno se mi zdi, da pride pri 24V vhodni napetosti, na izhod malo več kot je polovica taprave napetosti (7V). Neutral
Res nimam več idej o napaki. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem včeraj dokaj dobro rešil. Našel sem tisti upor, ki določa PWM na vratih MOS-ov, ter ga "nafriziral", tako, da sedaj pri vhodni 24 - 26V, daje na izhodu 12V. Slabost tega je, da če je na vhodu 16V je tudi na izhodu 16V, ker se zadeva začne prepočasi "zapirat". Mislim, da bo lastnik zadovoljen, saj rabi za aplikacije 24V.
Nazaj na vrh
red_mamba
Član
Član

Pridružen-a: Ned 20 Feb 2005 17:56
Aktiv.: 6.26
Kraj: Yogyakarta

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja verjetno so šparali pa nima tranzistor upora med G in S Rolling Eyes
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
gregzy87
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 07, 2009 1:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj bi bilo dobro da bi ga imel, kaj se spremeni? Aja kondenzator na vratih bi se hitreje izpraznil.
Drugače sem vprašal lastnika, če mu odgovarja, da samo pri vhodni 24 - 26V, dobi na izhodu 12V in je rekel, da samo to potrebuje. Very Happy
Torej je zadeva "popravljena", jutri mu jo prinesem. Smile

Hvala za pomoč vsem, sicer zelo minimalno ampak v redu. Razz
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 4 dni