www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

GPRS povezava

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 16, 2005 10:17 pm    Naslov sporočila:  GPRS povezava Odgovori s citatom

Pozdrav vsem!
Imam dva GSM GPRS modula Motorola G20.Z njima bi rad povezal dve napravi ,ki imata serijski kanal.Napravi sta bili do sedaj povezani preko GSM data komunikacije a bi raje prešel na GPRS zaradi cene prenosa.Zanima me če je kdo tu na forumu ki bi mi znal opisati potrebne nastavitve za vzpostavitev komunikacije.
Obrnil sem se že na zastopnika pri katerem sem to nabavil a se mi zdi ,da imam jaz več znanja o tem kot on (ali obratno).
Hvala
LP Pavel
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 17, 2005 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo jaz delam z GPRS prenosom. Prvo preveri, ce imasta tvoja modema ze vgrajen IP stack, drugace bo hudoooo
Naj ti povem, da ima vsaka firma drugacne ukaze za GPRS (IP stack) in ti tocneih ukazov za tvoj modem ne znam povedati.
Gre priblizno tako:
AT+CGDCONT=1,"IP","INTERNET" s tem pripravim modem za GPRS povezavo. Ta je standardni ukaz in velja za vse.
Potem moras z nekim ukazom vnesti uporabnisko ime "mobitel" in geslo "internet" za mobitel in miniGPRS paket.
potem sledi aktivacija IP protokola in na koncu se povezes z dolocenim IPjem na dolocenemu portu.

Ampak!!!! modema naceloma NE MORES povezati skupaj. Vedno gredo podatki iz modema na dolocen IP ter z njega nazaj. Exclamation
Obstaja ena fora, kako povezati oba modema, ampak hmmm...
IP modemu se dinamicno dodeljuje. Se pravi, ko uspostavis povezavo imas en ukaz, da ti izpise IP modemcka. Tega si zapises. Ta modem si postavis v polozaj posljusanja na portu XX. Drugi modem pa vzpostavis povezavo na IP modema, ki poslusa ter seveda port XX.
To preizkuseno gre. Tezava, je edino dinamicno dodeljevanje IPjev. Ce ve kdo kako resiti omenjeni problem (da bi vedno vedel, kaksen IP ima sprejemni modem), mu bom pa tudi jaz mocno hvalezen in mu dam za kaksen pir + pico!

surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 17, 2005 7:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!
Hvala za odziv.
Modem ima IP stack.Jaz sem že večkrat opazil reklame na internetu za modeme , ki imajo serijski kanal in ko jih enkrat povežeš preko GPRSja je za naprave katere povežeš preko njiju navidez kakor da bi bili povezani preko navadnega 232 kabla in ni treba skrbeti za noben IP naslov stack ali karkoli.
Točno to bi rabil jaz (telemetrija).
Te modeme uporabljam do zdaj za isto stvar ampak preko data kanala (9600).
Kako aplikacijo pa imaš ti preko GPRS?
Kateri modem uporabljaš?
LP
Pavel
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 18, 2005 11:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam sonyerikson GT48.
V vsakem primeru moras vedeti IP drugegam modula. Kako ga bos drugace klical? Mogoce obsatja kaksna fora, da dobils staticni IP, ali pa moras biti non stop prijavljen, da se ti IP ne spremeni. Tega se nisem preizkusil... Jaz bolj uporabljam za prenos podatkov na server.
Ce nimas predolge razdalje je verjetno bolje uporabiti kaksen 430Mhz modulcek. Ravno imam doma in testiram modulcke, ki obljubljajo prenos do 1km hitrosti 10.000 bps.

NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 19, 2005 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj ne gre ravno za neke ultra-high hitrosti. Zato bi lahko uporabil kakšen server, kot je SimonS že omenil.
Oba modula se pač povežeta na server, ta pa med njima pretaka podatke.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 19, 2005 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No tudi opcija preko serverja bi šla.
Morda veš kako konfigurirati konkreten modul za delo z serverjem.Za test bi lahko poskušal z pinganjem z terminal emulatorjem potem pa bi že postavil server.
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2005 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, tu pa jaz odpovem. Kar se tipa PC opreme sem malo veliki revez.
Jaz samo vem, da modem dela preko PPP povezave na server. Podatke enostavno posiljas preko serijskega porta. Rolling Eyes

Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 5:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS, surla:
koliko stane takšen GSM/GPRS modul in kje se ga lahko dobi?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 8:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem ga kupil preko ineta od enfore. V nabiralniku za 20.000 SIT
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 8:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!
Dobiš ga v firmi Elbacomp v Stegnah (031 660 645 ali 051 323 115) .
To je motorola G20 ,ki naj bi že imela TCP IP stack.
Če boš kaj delal z GPRS poročaj o rezultatih.
LP
Nazaj na vrh
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.66
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 13, 2005 8:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovor.

Bom poročal čez kakšna dva, tri tedne, ko se bom lotil dela.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 20, 2005 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Jaz sem ga kupil preko ineta od enfore. V nabiralniku za 20.000 SIT

a mi lahko prosim pošlješ bolj podrobne podatke o modulu (tisti pdf na 2 straneh ni zadosti podroben) in kje točno ga nabavit? Če je še kak interesent, pa lahko naročimo skupaj.

lp, damo
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2005 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ziv
Jaz sem jih sicer kupil preko neke firme direkt od posrednika (do fizicne osebe ni mozno), drugace pa sem upazil, da jih prodajajo tudi tu: http://www.simplesolutions-uk.com/cgi-bin/trolleyed_cart.cgi?prodid=GSM01071 s to trgovino imam dobre izkusnje! PDF pa imajo na njihovi domaci strani. http://www.enfora.com (pod support /download)

damo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 13:45
Aktiv.: 8.48
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 21, 2005 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
Ziv
Jaz sem jih sicer kupil preko neke firme direkt od posrednika (do fizicne osebe ni mozno), drugace pa sem upazil, da jih prodajajo tudi tu: h**p://www.simplesolutions-uk.com/cgi-bin/trolleyed_cart.cgi?prodid=GSM01071 s to trgovino imam dobre izkusnje! PDF pa imajo na njihovi domaci strani. h**p://www.enfora.com (pod support /download)

Ojla,

nikjer ne najdem GT48. Pa pdf od GT48 tud ne. sem probal tvoje linke, pa mi kaže neke Enforcer module.

Drugače bi ga pa tudi jaz vzel preko firme, tak da bi jih kupil direkt od posrednika.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 22, 2005 3:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sonyericson uporablamo v firmi. So bistveno drazji (in boljsi) od enfore. Jaz zase sem si nabavil enforine, ampka so se vedno v skatni in cakajo na zimo Rolling Eyes
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni