|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jerny Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27 Prispevkov: 414 Aktiv.: 1.98 Kraj: Dravograd
|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 1:21 pm Naslov sporočila: Elektronika na žagi |
|
|
Stric doma izdeluje žago za rezanje hlodovine vse skupaj je podobno kot na tej skici, http://www.mebor.eu/old/slikeA/81_L.jpg torej dve veliki kolesi se preko vodila in navojne palice pomikajo navzdol in navzgor. Prosil me je če se bi dalo to izvesti kako z elektorniko. Imam v mislih 4 7-segmentene led displaje, ter numerično tipkovnico, na katero bi vtipkal želeno višino in nek motor bi navojno palico zavrtel tolikokrat da bi se vse skupaj premaknilo na želeno višino. Zanima me kakšne vrste motor izbrati, da bi lahko na pribljižno 2 milimetra natančno izvedel pomike (zadeva je kar težka). V mislih sem imel koračni motor. Je že moreda kdo delal kaj podobnega? Ima kdo morda kakšno idejo?
Lp: Jernej _________________ Če smrdi je kemija, če kadi pa elektronika! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na teh žagah se navadno uporabljajo kar asinhrosnki motorji. Za regulacijo pa meriš pomik. Če imaš vreteno kot v tvojem primeru lahko na os motorja ali vretena montiraš inkrementalni dajalnik in šteješ vrtljaje ter računaš pomik.
Sam sem izdelal podobno elektroniko za hidravlični pomik žage. Uporabil pa sem inkrementalni dajalnik z navito vrvico.
Sem tudi na tem forumu tarnal kakšne težave imam, da sem skoraj pop*** zraven. Končno mi je le uspelo in zdaj sistem deluje brez težav več kot leto in pol. Natančnost pa je nekje 1mm.
Še to: vreteno mora biti takšno, da ga teža sistema samodejno ne more vrteti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 2:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tale inkrementalni dajalnik se priključi direktno na asihronski motor? Na kak način pa daje inpulze mikroprocesorju? _________________ Če smrdi je kemija, če kadi pa elektronika! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.36 Kraj: Lovrenc na P.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bolha95 Član

Pridružen-a: Pet 14 Dec 2007 21:33 Prispevkov: 296 Aktiv.: 1.39 Kraj: Križe / Tržič
|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 3:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
jerny je napisal/a: |
Tale inkrementalni dajalnik se priključi direktno na asihronski motor? Na kak način pa daje inpulze mikroprocesorju? |
Jaz sem pa na taki žagi videl, da je inkrementalni dajalnik pripet na vreteno. Zaradi prenosov z motorja se počasneje vrti, kar je pa še vedno dovolj točno. Pa še če imaš prenos preko jermenice lahko pride do zdrsavanja in ti tako ustvarja napako.
Jaz bi ga montiral na vreteno. _________________ LP,
Robi
Kjer se znanje konča, se domišljija začne |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frapor Član

Pridružen-a: Pon 02 Apr 2007 17:24 Prispevkov: 240 Aktiv.: 1.08 Kraj: okolica Kranja
|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Več kot deset let sem delal na žagi (venecijanki) in to že pred dvajsetimi leti. Takrat so bile zahteve 0,5 milimetra v plus ali minus od določene mere. Tako, da odstopanje 2 mm od mere je odločno preveč. Pri takem odstopanju, bo tudi dosti manjši izkoristek. Če naprimer želiš nažagati deske debeline 20mm, tebi jih bo pa uspelo nažagati na debelino 22mm jih boš dobil 10% manj. Kar je naprimer pri 100 kubikih znese že 10 kubikov desk manj.
Jaz bi se vsekakor lotil izdelati zadevo tako, da bi bilo možno odčitavati pomik v 0,1 mm, kar bi potem upam dalo končno odstopanje cca plus- minus 0,3 mm. Na navojno palico za pomik lahko namesto inkrementalnega dajalnika montiraš koračni motor (1,8 stopinski motor ti da 200 inpulzov na obrat). Potem rabiš samo še števec inpulzov in za prvo silo ti zadeva že deluje. Potem pa lahko zadevo dopolnuješ do jumbo displeja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.21 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Sre Maj 06, 2009 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Inkrementalni dajalec impulzov ali po domače dajalc se ponavadi priklopi preko sklopke direkno na os motorja. Če imaš to urejeno, uporabiš še frekvenčnik in tezava je rešena... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Čet Maj 07, 2009 9:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj frekvenčnik? Za nastavitev višine reza je povsem dovolj on/off motorja (verjetno bo imelo vreteno tudi takšen kot in stopnjo navoja, da bo dovolj majhen pomik glede na št. vrtljajev). Seveda bo pa potreben kakšen mikrokontroler.
Kolega je zahteval natančnost 1mm, kar je seveda dosti bolje kot prej, ko je bila mehanska "ura", kjer je bila natančnost odvisna od kota pogleda na "uro" in promilov "žagmajstra".
Manj kot mm natančnosti tudi ne bi šlo pri obstoječem hidravličnem pomiku.
Pa tudi nesmiselno je bolj natančno že zaradi žaginega lista, ker se med enim in drugim brušenjem debelina vreza spremeni.
Če boš to delal, še moraš nekatere druge "features" dodat kar zelo olajša delo "žagmajstru" (avtomatski dvig na koncu hloda, avtomatski pomik na novo mero itd.).
Vidim, da si iz Dravograda, če hodiš kaj proti Mariboru se oglasi pa bova šla pogledati h kolegu kako ima rešeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Maj 08, 2009 10:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Če imaš kje kakšno površino, kamor bi lahko pritrdil merilni trak, lahko uporabiš tole:
klik
Zadeva je narejena prav za lesno predelovalno industrijo - prah ne moti, ni stičnih in drsnih površin (med glavo in trakom je zračna reža).
Če si se že lotil posodabljanja žage, bi vsekakor lahko naredil malo bolj avtomatizirano, da olajša delo "žagmajstru".
Če boš uporabil koračne motorje, morajo biti dovolj močni. Tudi poleg koračnih motorjev rabiš povratno informacijo (enkoder), kajti če ti motor preskoči nekaj korakov, lahko s tem uničiš celoten izkupiček tistega dneva - vse deske narobe odžagane.
Vretena ne smejo biti preveč strma, da ponoči žaga ne zgrmi dol zaradi teže.
Jaz bi se zadeve verjetno lotil s hidravliko in nastavljivimi reducirnimi ventili (za dinamično spreminjanje hitrosti). Odvisno seveda od velikosti in teže vsega skupaj... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

|
Objavljeno: Pet Maj 08, 2009 10:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Škoda takrat, ko sem "avtomatiziral" žago nisem vedel (ali pa še ni bilo) robustnega magnetnega dajalnika. Ker žični se je že strgal enkrat. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sob Maj 09, 2009 4:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
Če imaš kje kakšno površino, kamor bi lahko pritrdil merilni trak, lahko uporabiš tole:
klik
Zadeva je narejena prav za lesno predelovalno industrijo - prah ne moti, ni stičnih in drsnih površin (med glavo in trakom je zračna reža).
Če si se že lotil posodabljanja žage, bi vsekakor lahko naredil malo bolj avtomatizirano, da olajša delo "žagmajstru".
Če boš uporabil koračne motorje, morajo biti dovolj močni. Tudi poleg koračnih motorjev rabiš povratno informacijo (enkoder), kajti če ti motor preskoči nekaj korakov, lahko s tem uničiš celoten izkupiček tistega dneva - vse deske narobe odžagane.
Vretena ne smejo biti preveč strma, da ponoči žaga ne zgrmi dol zaradi teže.
Jaz bi se zadeve verjetno lotil s hidravliko in nastavljivimi reducirnimi ventili (za dinamično spreminjanje hitrosti). Odvisno seveda od velikosti in teže vsega skupaj... |
Malce sem se pozanimal glede tega, in je cena zelo velika, in sicer samo glava je nekaj čez 200 evrov potem pa še trak 1m je 68€ tako da iščem cenejšo varianto. _________________ Če smrdi je kemija, če kadi pa elektronika! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kopron Član

Pridružen-a: Ned 17 Dec 2006 11:29 Prispevkov: 172 Aktiv.: 0.76 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Maj 09, 2009 6:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Regulacijo asinhronskega motorja 2,2KW, za pomik folije pri vakumiranju smo rešili na sledeč način. Na strani ventilatorja elektromotorja smo namestili inkrementalni dajalnik 500 imp/vrtjaj. Signal pa peljali na vektorski frekvenčnik. Stvar je delala dokler smo rabili konstanten pomok folije recimo 800 mm. Če pa smo hoteli spreminjati različne dolžine pomika pa ni šlo drugače da smo vmes vgradili Moeller easy krmilnik. Stvar sedaj deluje. Jaz sem delal strojniški del, kolega pa elektro krmilje. Pa še en podatek v strojništvu velja pravilo, da mora biti vedno stroj ali orodje 10x(beri deset krat) natančnejše kot je izdelek. V našem primeru kot je omenil že frapor je nujno potrebno žagati deske 0,5 mm natančno. To se pravi da mora biti pomik tračne žage po višini 0,05 mm natančno. S tem bo tudi zagotovljena ponovljivost pomika po višini. _________________ Lep pozdrav Jože |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.68 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sob Maj 09, 2009 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
jerny je napisal/a: |
Malce sem se pozanimal glede tega, in je cena zelo velika, in sicer samo glava je nekaj čez 200 evrov potem pa še trak 1m je 68€ tako da iščem cenejšo varianto. |
Žal to ni neka visoka cifra za robusten enkoder s pričakovano življensko dobo nekje 10-20 let. Sicer pa, za koliko denarja sploh misliš narediti posodobitev žage? Mislim takšno, ki bi praktično brez vzdrževanja zdržala vsaj 5 let? Elektroniko pač vržeš v škatlo, zatesniš in nekako gre. Pa špindli? Matice? Motorji?
Mogoče bi bilo bolje, če bi najprej podal zahteve. Ali je to profi žaga, od katere kdo živi in dela 8+ ur na njej; ali je to žagica tako za čez vikend par hlodov skozi spustit. Je na odprtem, ali zaprtem prostoru? _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pikec Član

Pridružen-a: Ned 13 Apr 2008 19:56 Prispevkov: 28 Aktiv.: 0.13 Kraj: Hrastnik
|
Objavljeno: Sob Maj 09, 2009 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Do sedaj šem videl že kar nekaj žag vse pa je odvisno od tega koliko si pripravljen investirat. Rešitev ki ti jo je predlagal Aly je sigurno prava in zelo natančna kar pa je tudi povezano s ceno. Videl sem pa že tudi drugačne rešitve od peresa preko merilnega traku ( tračnega metra ali lesene šablone katere smo včasih uporabljali v šoli mislim da jih je izdeloval triso. Dokaj lepo pa se da stvar izdelati direktno na vretenu (vijaku kateri dviguje in spušča celotno žago) ponavadi sta dva in med sabo povezana z verigo kar kolesarsko. Tukaj samo štejemo število vrtljajev seveda moramo poznati vzpon ali korak (h) vijačnice.
Primeren vzpon je 5mm in natanko vemo plohi (fostni) 50 mm 10 vrtljajev, 30 mm 6 vrtljajev 25 mm (colarce) 5 vrtlajev itd. Smiselno je naprej vedeti koliko nam to prinaša zaslužka oziroma gre samo za domače potrebe.
Lep pozdrav in veliko uspeha pri gradnji. _________________ Najprej moraš vedeti kaj ne veš potem pa se lahko začneš učiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jerny Član

|
Objavljeno: Sob Maj 09, 2009 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Žago izdelujeta moj oče in stric, za stirčeve potrebe na kmetiji. Mene sta napeljala naj razvijem elektronski pomik. Cena do katere lahko vlagam ni pronlem le da bo stavr delovala, ker sem bolj ko ne začetnik, in tudi zato nebi uložil toliko v en senzor in ga potem nebi niti znav prav realizirati. _________________ Če smrdi je kemija, če kadi pa elektronika! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 499 dni