|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.31 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jun 14, 2005 5:00 pm Naslov sporočila: Težave s strojno opremo pri instalaciji programov |
|
|
Ni bil kriv MPLAB. Računalnik se mi je vedno pogosteje resetiral. Nekaj zagonov po ponovni namestitvi windowsov se mi sistem niti ni naložil do konca, ker se je prej resetiral. Sem zamenjal driverje, pa ni bilo nič bolje. Napajalnik pa tudi ni bil kriv - sem že poskusil z drugim, pa ni bilo nič bolje.
Čudno, da kar tako brez vzroka crkne kartica Eno leto je sploh nisem taknil in je delala vredu.
Temo sem razdelil z razlogom, da prvotno sporočilo ne izgubi pomena...
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.19 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Sre Jun 15, 2005 2:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
Čudno, da kar tako brez vzroka crkne kartica Eno leto je sploh nisem taknil in je delala vredu. |
Mogoče je čudno, ne pa tako nepogosto. Prijatelj je imel enak problem z zvočno kartico. Jaz pa sem imel podoben problem z PCI modemom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.10 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jun 15, 2005 3:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem že imel podoben problem z zvočno kartico na prijateljevem računalniku. V Win98 in ME mu je delala normalno, ko pa sem instaliral XP-je so se "obesili" že sredi instalacije. Po menjavi kartice je vse delalo BP. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zoran Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 14:44 Prispevkov: 550 Aktiv.: 2.33 Kraj: SG
|
Objavljeno: Sre Jun 15, 2005 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Windowsi 2000 in XP so glede strojne opreme občutljivi in če je ta takšna, da jo ta software ne podpira so lahko težave. Problem je v tem, da win 2000 pred oz med instalacijo ne znajo preveriti strojne opreme in na neskladnost opozoriti. Glede tega je na internetu objavljena stran z HCL (hardware compatibility list), kjer je objavljen spisek vseh naprav, ki jih software podpira oz. so za ta hardware na razpolago tudi gonilniki. Če imate težave je pametno najprej pregledati to listo.
Pri sami instalaciji windowsov pa lahko povzroča težave tudi pokvarjen RAM. Tudi v tem primeru se instalacija samodejno prekine brez kakršnega koli obvestila zakaj.
link za HCL listo
http://www.microsoft.com/whdc/hcl/search.mspx |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.31 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Jun 15, 2005 11:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje kartice ni na seznamu, a je vseeno brezhibno delovala dve leti z windowsi xp iste izdaje. Ram pa mislim, da ni kriv, ker je inštalacija potekala brezhibno in tudi sedaj, ko kartice ni v računalniku dela vse brezhibno.
Imam tudi eno starejšo ISA kartico, pa mi pod xp-ji prav tako ne dela, pod win98 pa je delala vredu. Zanjo ne dobim niti ustreznih driverjev
Z ramom pa sem že imel težave in sicer pri 486-ki.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2005 12:41 am Naslov sporočila: |
|
|
Od kar sem vzel ven zvočno je delalo normalno, danes pa spet reset nato pa delovanje 2 uri brez težav
Res je tudi, da zaradi obveznosti sem bil zadnje čase malo na računalniku.
Mogoče je kriva celo matična plošča. Pred nekaj časa (eno leto) mi je sicer uspelo odbit dol en smd kondenzator, v okolici ramov. Ko sem odstranjeval hladilnik od procesorja mi je namreč spodrsnil izvijač (ventilator je bil original 5x5cm in je imel 5600 obratov - tulil kot sirena, sedaj pa imam enega 8x8cm in je neslišen)
Do sedaj je računalnik delal 5 let brez težav in sem ga imel za zelo zanesljivega. Je pa pentium III 650mhz. Popolnoma dovolj za moje potrebe.
Moti me, ker sem stalno v strahu, da se bo resetiral in ne morem nič resnega delat, saj bi lahko izgubil podatke
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2005 7:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem imel podoben problem pred slabim mesecem. In kaj sem storil:
1. Zamenjal sem 300W napajalnik z novim 430W, pa ni bilo nič bolje.
2. Zamenjal sem disk pa ni bilo nič bolje.
3. Na novo sem naložil Windows, pa ni bilo nič bolje.
4. Naredu sem nadgradnjo biosa in naložil zadnje gonilnike za osnovno ploščo in sedaj računalnik dela kot je potrebno. Ugotovil sem, da je problem z Windows-i in njegovimi updati.
Skratka predlagam ti, se morda držiš moje izkušnje.
LPL. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fbifbi Član

Pridružen-a: Pon 05 Jul 2004 12:17 Prispevkov: 129 Aktiv.: 0.55 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 24, 2005 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Do ponovnega zagona pride zaradi programse napake
gonilniki virusi črvi (na starejših računalnikih tudi preveč zagnanih programov)
Možno je tudi da se strojna oprema in bios medsabo nemarata v takm primeru se računalnik sploh ne prižge če se pa, lahko kadarkoli me delovanje neha sodelovati in lahko pride do ponovnega zagona(lahko se samo obesi).
Kot že prej omenjeno je lahko vzrok za ponovni zagon odbit kondezator.
Spoh če je bil na tem sistemu prej naložen kakšen drug operaciski sistem (prej win 98 zdaj win xp) ker je možna da oni potrebujejo ta kobiti kondenzator.
Glede rešitev takole nadgradnja biosa ter pregled za kakšen virus in nadgradnja gonilnikov.
P.S.:V eni reviji sem bral da lahko popravki onesposobijo računalnik da se windowsi slph nezaženejo več.
Lp, fbifbi |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Sob Jun 25, 2005 12:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Bios je bil nadgrajen lani, ko sem menjal disk (80G), windowsi pa so bili XP, ista izddaja, že prej. Virus tudi dvomim, da je, saj sem disk formatiral. Računalnik se resetira kot bi pritisnil na reset gumb. Niti pobrska po disku ne pred resetom. Strojna oprema pa je že nekaj let ista in je vedno vse delovalo brezhibno.
Bom poskusil dobit kondenzator, pa zaspajkat nazaj. Kako pa bi določil, kakšna kapaciteta je bila? Kondenzator je bil smd brez kakršnih koli oznak, rumene barve in zelo majhen.
Bom poskusil zamenjat tudi driverje.
Sem na hitro pogledal po plati za kakšnim napihnjenim elektrolitskim kondenzatorjem, a izgledajo vsi normalni |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.19 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Sob Jun 25, 2005 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Težko je predlagati rešitev, saj jih je lahko miljon pri tako splošnem primeru.
Jaz bi se problema verjetno lotil tako. V računalniku bi pustil le najnujnejše komponente. Zvočno kartico, mrežno....bi dal ven. Potem pa se bi lotil testiranja vsake komponente posebej. Ram bi testiral(oz. pregledal za napake) npr. z kakšnem memtestom, potem se bi mogoče lotil pregledovanja diska, potem bi procesor obremenil. Med testi pa bi spremljal tudi temperaturo na procesorju in tudi kako se spreminjajo napajalne napetosti. Za bit na koncu siguren, da računalnik deluje zanesljivo, pa bi obremenil še celoten sistem za nekaj ur. Če bi se izšlo brez napak, pa bi potem dal eno po eno ostalo komponento v računalnik in po vsaki dodani bi pogledal, če se je spremenilo delovanje računalnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Jun 25, 2005 5:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ni nujno, je pa zelo verjeten vzrok za takšno obnašanje napajalnik, ki ga je Hi-End že omenil. Kot drugi pa bi bil na moji lestvici ram. Sam bi menjal napajalnik in očistil kontakte na ram tiskaninah.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Sob Jun 25, 2005 9:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajalnik sem že zamenjal (s skoraj novim), pa ni pomagalo. Tudi kontakte od rama sem očistil. Predlagajte še kakšen program testiranje mašine. Bo Sisoft Sandra vredu?
Težava je še to, da, ko sem imel noter zvočno, ni računalnik niti naložil windowsow, sedaj pa se mogoče resetira enkrat v treh urah, tako, da je mal težko opazovat.
Temperatura procesorja je 35 stopinj, temperatura sistema (nevem, kje je senzor) pa 32 stopinj
Bom še mal bolj natančno pregledal elektrolite na plošči in karticah. Ker za take resete so dostikrat krivi prav ti
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6724 Aktiv.: 28.52 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Sob Jun 25, 2005 10:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
podboj je napisal/a: |
Napajalnik sem že zamenjal (s skoraj novim), ... |
Ki je bil seveda 100% brezhiben, ... Če vse to drži, potem upoštevaj High-End - ov nasvet:
High-End je napisal/a: |
Ugotovil sem, da je problem z Windows-i in njegovimi updati. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mujo Član

Pridružen-a: Ned 02 Jan 2005 19:24 Prispevkov: 746 Aktiv.: 3.16 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sob Jun 25, 2005 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
predlagam ti da probas kako linux live cd distribucijo (das cd notri in se ti celotni operacijski sistem naloži z cd-ja - brez uporabe diska)
Tako bi videl ce je problem hardwerski ali softwerski.
Uporabiš lahko npr slo-tech linux http://www.slo-tech.com/linux/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

|
Objavljeno: Ned Jun 26, 2005 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očistil sem še enkrat vse kontakte od kartic in od rama. Kondenzatorji 100% niso niti malo napihnjeni. Bom videl, če se bo še resetiral. Slo-tech linux sem že naročil. Ga nameravam tudi naložiti na en drug počasnejši računalnik
Hladilno rebro od grafične se tako močno segreje, da ga več kot 1 sekundo ne morem držat. Mogoče je to krivo za resete
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 459 dni