|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Sob Maj 16, 2009 5:34 pm Naslov sporočila: Signal Conditioner_izdelava |
|
|
PC bi rad uporabil kot merilni sistem.
Imam USB AD kartico (±20 V, 100kS/s) in mikrofonski vhod na zvočni
Če bi želel meriti tudi fazna/medfazne napetosti bi rabil neko vhodno vezje za napetost in tok.
Vhod: napetost, do nekje 750V AC/DC, 200V AC/DC
Izhod: galvansko ločen in prilagojen za AD kartico in/ali zvočno.
Ima kdo kak načrt ali predlog
Tokovni merilni sistem bi se dalo enostavno realizirati z Allegro tokovnim senzorjem ali kakšnim LEM modulom - niso dragi pa še galvansko so ločeni.
Merjenje tokovne zanke 4-20mA, merjenje z K-tip temperaturnim senzorjem - se da to galvansko ločiti.
Torej to bi bil hoby projek za čez poletne mesece, čimbolj univerzalen, z ustrezno zaščito da ne skurim PC-ja, galvansko ločeni vhodi proti instrumentu in med sabo (na vhodni strani).
Vse ideje, izkušnje ali načrti dobrodošli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

Pridružen-a: Sob 01 Dec 2007 14:06 Prispevkov: 254 Aktiv.: 1.19 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kar kriza izgleda?
Kaj res ni nihče tega kdaj delal oziroma, da bi vedel kako so te stvari narejene. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Maj 18, 2009 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam zajem veličin ni potrebno da je galvansko ločen. Kanali med seboj in PC pa vsekakor morajo biti.
Za U kanal:
odjem napetosti (delilnik), operacijski (buffer), ADC, (mini mikrokontroler), optokopler in seveda izolirani DC-DC pretvornik (>1kV izolacije).
Za I kanal:
odjem toka (tokovni trafo ali hall), ojačevalnik, ADC, (mini mikrokontroler), optokopler in seveda izolirani DC-DC pretvornik (>1kV izolacije).
Za temperaturo izolacija ni nujna.
Na drugi strani vseh optokoplerjev imaš en večji mikrokontroler, ki je preko USBja povezan na PC.
Če želiš uporabiti obstoječo AD kartico, moraš poiskati take optokoplerje, ki so namenjeni prenosu analognega signala (ponavadi zgolj v majhnem območju). Obstajata dve rešitvi - linearni s spreminjanjem jakosti svetlobe ter drugi, ki napetost pretvorijo v frekvenco, čez optični most in na drugi strani zopet v napetost. Dalo bi se tudi s PWM signalom, če bi se malo igral. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Maj 19, 2009 7:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam za galvansko ločitev ojačevalnike ISO124 in miniaturne DC/DC pretvornike. Kupim jih na Ebayu, kadar je kakšna ugodna ponudba.
LP _________________ Wasting time online since 1999 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

|
Objavljeno: Tor Maj 19, 2009 6:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za namige:
Kartica (npr. NI-USB6008) že vsebuje potreno periferijo za AD pretvorbo in USB povezavo. Zaenkrat bo 12bit dovolj.
Za I kanal ni problema.
Kot rečeno Hall sonda pa je zadeva rešene. Že za 10-15€ se da dobiti senzorje pod 1% in do 50-100A (zame je 10A za začetek dovolj). S tem se naredi zadostna galvanska ločitev.
Za napetost bi bilo mogoče primerno ta kar predlaga mi747. Najprej naredim napetostni delilnik in potem signal na delu tega delilnika galvansko ločim napram AD-kartici (PC-ju). Kako se v tem primeru napaja ISO124 da je galvanska ločitev zagotovljena (s stani PC-ja ali vhodnega dela vezja).
Aly kakšni optokoplerji bi to bili - mi lahko poveš za kak tip.
Za termočlene izolacija običajno ni potrebna, vendar če se da to narediti za 10-20€ bi to tudi reskiral, v tem primeru bi prez skrbi pritisnil tak spoj tudi na kak tokovodeči del (namerno ali nenamerno). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.70 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Maj 19, 2009 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za napetost lahko vzameš kak mini trafo (npr 230V/12V, 2W) in ga na sekundarni strani malo obremeniš. Taka rešitev bo ok za merjenje 230 V linij, kjer se malo obremenitve ne pozna.
Optokoplerje predlagam iz serije 6N - "logični" optokoplerji. Uporabil sem ene za 10MHz in sem zadovoljen. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

|
Objavljeno: Tor Maj 19, 2009 9:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na trafo sem najprej poštudiral, samo ne vem če je to najbolj primeren, za sinus že. Če pa bi želel gledati potek napetosti na porabniku, ki ga krmilimo preko triaka pa taka rešitev verjetno ne bo primerna, ker trafo ne bi mogel verno slediti napetosti take oblike.
To še vedno ostaja v igri za skrajen priemer.
Ali lahko poveš kako bi to izvedel z 6N..., da bi imel analogen izhod. Tu verjetno misliš da bi preko intenzitete LED odpiral tranzistor. Kako bi pa bilo z staranjem LED (s časom se svetilnost spreminja). Za ON/OFF način delovanja to ni pomembno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.09 Kraj: Kranj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Tor Maj 19, 2009 11:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
1OVER0 je napisal/a: |
Ali lahko poveš kako bi to izvedel z 6N..., da bi imel analogen izhod. |
6N... so digitalni optokoplerji, prirejeni za velike hitrosti prenosa podatkov. AD rabiš pred njim (moj prvi predlog izdelave - lažje je ločevati digitalno kot analogno).
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/35184/QT/6N137.html _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1OVER0 Član

|
Objavljeno: Tor Maj 19, 2009 11:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za namige
AD210 se mi je začenja dopasti, moram še melo datasheet pregledati |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2009 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ker sem v tej temi zasledil podobne probleme kot jih imam jaz, bi bile verjetno tudi rešitve ustrezne. Rabim večkanalno (4) merjenje napetosti z uC-jem. Verjetno bi na vsak kanal dal svoj uC kateri bi pošiljali podatke glavnemu uC-ju.
aly je napisal/a: |
Sam zajem veličin ni potrebno da je galvansko ločen. Kanali med seboj in PC pa vsekakor morajo biti.
Za U kanal:
odjem napetosti (delilnik), operacijski (buffer), ADC, (mini mikrokontroler), optokopler in seveda izolirani DC-DC pretvornik (>1kV izolacije).
|
Merjenje vsakega kanala bi izvedel približno kot je opisano zgoraj.
Kako bi postavil galvansko ločeno komunikacijo? Najraje UART, ker mi je najbolj domač. I2C bi mi porajal preveč vprašanj  _________________ - Absens, carens -
- Tisti, ki ga ni, bo prikrajšan - |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2009 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
kose19 je napisal/a: |
Rabim večkanalno (4) merjenje napetosti z uC-jem. |
- 4x AD pretvornik (ali v uC vgrajeni pretvornik z mux-om)
- mikrokontroler, uart izhod/vhod
- 2x hiter optokopler za TX in RX linijo
- glavni mikrokontroler.
Seveda rabiš še en galvansko ločen DC/DC pretvornik, da dobiš napajanje za vhodno vezje. Teh ni težko dobiti (škatlica s 4 pini...).
Povratno linijo za komunikacijo lahko koristiš za nastavljanje mikrokontrolerja za vzorčenje - da mu poveš na primer frekvenco vzorčenja ali pa samo enostavno on/off. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Sre Dec 09, 2009 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha.
Se pravi v mojem primeru 4x uC za vsak kanal in 8 hitrih optokoplerjev za galvansko ločitev kanalov med seboj.
Teoretično bi lahko na strani glavnega uC signalne linije povezal skupaj. Ko sem delal brez galvanske ločitve, sem moral na eno od podatkovnih linij (ne vem na pamet ali tx ali rx) dodati diode, da je komunikacija stekla v obe smeri.
Ali bi bil dober CNY17, ker jih imam nekaj na zalogi, ali bo bolje če vzamam 6N138? _________________ - Absens, carens -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj 4x uc? Saj zna en mikrokontroler šofirati več ADjev hkrati.
Zakaj 8x optokopler, če rabiš samo enega?
Glede izbire optokoplerja si poglej datasheete.
6N138 je 10 mega bitov na sekundo - boš imel res več kot toliko podatkov? Toliko niti UART od mikrokontrolerja ne potegne... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

|
Objavljeno: Pet Dec 11, 2009 1:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meriti moram 4 galvansko ločene napetosti.
Razmišljam, da bi uporabil galvansko ločene operacijske nekaj v smislu ojačanja x1 in vse skupaj meril z enim uC-jem na 4ih ADjih kot si omenil. Proti PC-ju ne rabim galvanske ločitve, bi naredil pa kar z max232. Potem pa samo 4x DC/DC za jih napajat na 5V.
Pa še program za uC bi bil enostavnejši
Nočem komplicirat brezveze, čimkrajši program, samo odčitavanje na štirih AD in pošiljanje vrednosti na com port. _________________ - Absens, carens -
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 495 dni