www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Tekmovanje elektrotehnika
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.34
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP iz Cankarjevega doma na srečanju Slovenske znanstvene fundacije!
Sejem je namenjen znanstvu!

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2008 2:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ste se spet lotili teh OFFTOPIC SEMAFORJEV?
Glavni del pa ste vsi spregledali. Je mogoče kdo prebral naslov teme???

drVrh je napisal/a:

Jutri grem na nekakšen sejem elektronike v Ljubljano predstavljat mojo nalogo predstavljal jo bom kar tri dni, bo kdo tudi kje blizu?

Ostale semafor teme od tu naprej pa bom kar pobrisal. Mam ravno novo cunjo Razz

drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moram, objaviti težko novico, no saj zame, mučil sem se delal kot nor, odločil sem se izvesti tri raziskovalne naloge, z naslovi:

- Razvojna plošča PIC- AVR
- Regulator temperature in vlage
- Višinomer

Prvo kot prvo moraš odditi ''tekmovat'' na našo splošno gimnazijo, ker so organizatorji Mladih raziskovalcev Koroške, no že tam so se pojavili problemi, zakaj, niso hoteli spraviti treh raziskovlanih na državno, zakaj, po mojem mnenju ker so bili v komisiji slavisti katerim se bolj ni ljubilo poslušat mojih raziskav. Ko je bila naloga z naslovom Vlak bratstva in enotnosti so bile pa uste odprte do nog mize.

Tako no, sem moral izbrati eno nalogo, katero sem moral vrečti stran, ne dobesedno ampak, da je ne bom predstavljal. Tako sem predstavljal samo dve nalogi to sta zadnji dve Razvojno ploščo sem izključil iz igre.

Ko sem predstavitev zaključil so mi rekli da sem govoril premalo pravilno slovensko, odgovor moj je sledil, saj če bi tako govoril me še toliko ne bi razumele (ženska komisija) kot ste me, tako ste me vsaj nekaj kar je tudi pomembno. Da je bilo povedano bolj po domače, nekaj stvari zakompliciranih stvari.

Ko sem zadevo končal pa sem čakal na rezultate uvrstitve v 2. krog tekmovanja, kjer sem ugotovil da sem kljub mojim trdim delom delal zastonj. Ugotovil sem da se nisem uvrstil v 2. krog oz. v krog za izbiranje srebrnega in zlatega priznanja, dobil sem bronasto, toda sedaj sledi retorično vprašanje; Ali je znanje katerega sem pridobil z izdelavo teh raziskovalnih nalog vredno bronastega priznanja?
Po mnenju komisije (na ZOTKS kjer so sami profesorji na fakultetah, torej ne morem odditi na fakulteto ker pač nisem dosegel minimalnega kriterija, bom verjetno se moral kar z Srednjo šolo zadovoljiti) verjetno je odgovor je, toda zame - zame presega zlato in meji na diamantno znanje, ker letošnje naloge sem res izbrusil, potankoma.

Ker se zavedam, da je to le majhna izkušnja in bo takih vse več v življenju, sem se že začel pripravljati na naslednjo leto ko bom spet tekmoval na istem tekmovanju in poskušal biti čim boljši.

In kaj sem se s tem naučil, v življenju so sami vzponi in padci.

Toda ne gre mi pa v račun zakaj sta iz Koroške v igri samo dve nalogi, in še tisti sta iz gimnazije. To potem se vidi kdo je najbolj močna šola na Koroškem oz. kdo ima ustvarjeno ime med šolami na Slovenskem.

Se v svetu res gleda po imenu in priimku nazivu in naslovo ter po lepoti, in ne na tisto kar je bolj pomebno (no zame) notranjosti.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Musty
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 8:54
Aktiv.: 7.11
Kraj: Rače

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drVrh tudi sam (kot veš) delam marsikaj zanimivega in tako sem letos izdelal dve nalogi.

Prva: Merjenje hitrosti in smeri vetra s piezo membranami , v kateri gre pravzaprav za merjenje hitrosti vetra in smeri s faznim zamikom zvoka. Med izdelavo inovacijskega predloga sem se z večino problemov pri konstrukciji prvič sreča, pričel sem delati s PICi in razvojno ploščo EasyPIC 5. Naučil sem se mnogo o ojačevalnikih ipd...

Druga: Čiščenje steklenih površin s samočilstilnim steklom, pa je inovacijski predlog, v katerem sem skonstruiral sistem razpršitve, dovajanja in krmiljenja ventila za vodo. Sistem je tako namenjen za stela katera razgrajujejo umazanijo s pomočjo UV in potrebujejo samo vodo da odplakne to umazanijo.

Zelo zanimivo je, da se je na regijskem tekmovanju druga naloga uvrstila dosti bolje kot prva, na državno pa sem v drugi krog prišel s prvo, druga pa je dosegla bronasto.

Če želiš, lahko tvojo nalogo malo objaviš da vidimo in ti damo tudi drugi kakšen komentar nasvet...

Lp
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jerny
Član
Član

Pridružen-a: Čet 17 Apr 2008 11:27
Aktiv.: 1.97
Kraj: Dravograd

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 10:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drVrh je napisal/a:
Moram, objaviti težko novico, no saj zame, mučil sem se delal kot nor, odločil sem se izvesti tri raziskovalne naloge, z naslovi:

- Razvojna plošča PIC- AVR
- Regulator temperature in vlage
- Višinomer

Prvo kot prvo moraš odditi ''tekmovat'' na našo splošno gimnazijo, ker so organizatorji Mladih raziskovalcev Koroške, no že tam so se pojavili problemi, zakaj, niso hoteli spraviti treh raziskovlanih na državno, zakaj, po mojem mnenju ker so bili v komisiji slavisti katerim se bolj ni ljubilo poslušat mojih raziskav. Ko je bila naloga z naslovom Vlak bratstva in enotnosti so bile pa uste odprte do nog mize.

Tako no, sem moral izbrati eno nalogo, katero sem moral vrečti stran, ne dobesedno ampak, da je ne bom predstavljal. Tako sem predstavljal samo dve nalogi to sta zadnji dve Razvojno ploščo sem izključil iz igre.

Ko sem predstavitev zaključil so mi rekli da sem govoril premalo pravilno slovensko, odgovor moj je sledil, saj če bi tako govoril me še toliko ne bi razumele (ženska komisija) kot ste me, tako ste me vsaj nekaj kar je tudi pomembno. Da je bilo povedano bolj po domače, nekaj stvari zakompliciranih stvari.

Ko sem zadevo končal pa sem čakal na rezultate uvrstitve v 2. krog tekmovanja, kjer sem ugotovil da sem kljub mojim trdim delom delal zastonj. Ugotovil sem da se nisem uvrstil v 2. krog oz. v krog za izbiranje srebrnega in zlatega priznanja, dobil sem bronasto, toda sedaj sledi retorično vprašanje; Ali je znanje katerega sem pridobil z izdelavo teh raziskovalnih nalog vredno bronastega priznanja?
Po mnenju komisije (na ZOTKS kjer so sami profesorji na fakultetah, torej ne morem odditi na fakulteto ker pač nisem dosegel minimalnega kriterija, bom verjetno se moral kar z Srednjo šolo zadovoljiti) verjetno je odgovor je, toda zame - zame presega zlato in meji na diamantno znanje, ker letošnje naloge sem res izbrusil, potankoma.

Ker se zavedam, da je to le majhna izkušnja in bo takih vse več v življenju, sem se že začel pripravljati na naslednjo leto ko bom spet tekmoval na istem tekmovanju in poskušal biti čim boljši.

In kaj sem se s tem naučil, v življenju so sami vzponi in padci.

Toda ne gre mi pa v račun zakaj sta iz Koroške v igri samo dve nalogi, in še tisti sta iz gimnazije. To potem se vidi kdo je najbolj močna šola na Koroškem oz. kdo ima ustvarjeno ime med šolami na Slovenskem.

Se v svetu res gleda po imenu in priimku nazivu in naslovo ter po lepoti, in ne na tisto kar je bolj pomebno (no zame) notranjosti.

Si pač iz srednje tehnične šole in ne iz gimnazije s tem se boš moral sprijazniti. Nismo enakovredni, ker gimnazici so pač oh in sploh, škoda besed. Boo hoo!

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.50

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem jaz delal raziskovalne naloge v srednji soli (s podrocja racunalnistva, slo je pa za mikrokontrolerske aplikacije, ki so bile povezane z racunalnikom in so merile dolocene stvari), so bili v komisiji sami fiziki. To so tudi povedali, preden se je zacela predstavitev, jaz sem takrat predpostavil, da so "profesorji fizike" pac iz kaksne druge srednje sole, zato sem bil presenecen, da niso poznali fizikalne naloge (za maturo), kjer je bila aplikacija uporabna, ker je bistveno izboljsala obstojeco opremo, in sem bleknil "a niste vi baje profesor fizike - kako potem ne veste za katero zadevo gre ?", pa je ogovorjeni sef komisije malo zardel in pojasnil, da je on univerzitetn profesor Mr. Green

Se dobro, da je bilo njemu bolj nerodno, ker ni vedel kaj je ena preprosta zadeva, kot pa meni, ker sem ga napacno uvrstil en predalcek prenizko Whistle

V glavnem: v mojih casih so bili v komisiji taki, ki so vedeli za kaj gre in so tudi postavljali inteligentna vprasanja. Cudi me, da bi tja posadili ucitelja slovenscine, ki ga stvar ne zanima.

Se ena hecna anekdota o raziskovalnih nalogah: na drzavni predstavitvi je slucajno nekdo iz drugega konca Slovenije obravnaval isto tematiko, ampak tip ni imel pojma o stvari in je govoril neumnosti (da ni mogoce meriti mikrosekundnih intervalov na PCjuz vgrajenim timerjem in podobno, sem pa ravno leto anzaj sodeloval v skupinici, ki je delala UZ merilnik razdalje, kjer sem prispeval tisto kodo, ki je malce reprogramirala drugi timer ... ah, lepi casi DOS in direktnega dostopa do HW), na koncu je pa zakljucil, da se dolocenih stvari apc ne da narediti. Jaz in kolega sva bila na vrsti za njim in sva pokazala, da se da cisto lepo narediti. To je moralo biti precej neprijetno zanj Laughing

Smisel teh raziskovalnih nalog je bil nekaj obstojecega izboljsati. Zdaj imas pa butce, ki obiskujejo (in dejansko se konca pri tem ... obiskovanju) razne fakultete, na koncu pa za diplomo zelijo narediti nekaj slabsega, kot ze obstaja, pa ne zmorejo niti tega Rolling Eyes To je tako, kot ce bi jaz hotel diplomirati iz elektronike na temo "Susilec za lase", moj fen pa ne bi imel ne stikala za vklop, ne regulacije temperature, pa se sestaviti ga ne bi znal in bi zato privekal po pomoc na kaksen forum ...

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 10:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drVrh, sožalje.
Drugega ne morem reči. Pač nesrečen dan in tumpasta komisija. Se zgodi. Žal vedno bolj pogosto.

Zato te imamo pa tu na forumu zelo radi Very Happy
Rajši kak članek v revijo, boš imel več in boljše reference...

Sam sem bil v časih srednje šole tudi na tekmovanjih z raziskovalnimi nalogami. Edina korist od tega je, da sem napisan na parih papirjih. Na primer:
http://www.s-sser.lj.edus.si/nova/index.php?id=84
Citiram:
LETO - DIJAK - PODROČJE - DOSEŽEK
1996/97 - ALJAŽ OGRIN, BOJAN MERELA - ELEKTROTEHNIKA - DRŽAVA – 1. MESTO REGIJA – 1. MESTO

Dobil nisem niti nobenega napisanega priznanja, nič. Tale link je vse kar imam. Tako to gre. Doubt

drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 19, 2009 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Musty je napisal/a:

Če želiš, lahko tvojo nalogo malo objaviš da vidimo in ti damo tudi drugi kakšen komentar nasvet...

Bom objavil takoj ko bo prilika, prvo bom malo počakal, da to tekmovanje mine, nato pa bo Darko Volk objavil prvo raziskovlano nalogo, pripravljani članki so že pri njemu. Za Elektronik.si

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Stran 3 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 11 dni