www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako izdelati "uničevalec" plastenk?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2005 12:20 pm    Naslov sporočila:  Kako izdelati "uničevalec" plastenk? Odgovori s citatom

Vrjetno nadloga, ki moti vsako gospodinstvo. Sploh sedaj v vročih dnevih. Kar naenkrat je koš za smeti poln praznih plastenk. Sam prazno plastenko sicer žmečkam ter nato privijem na njo zamašek. Tako ji zmanjšam volumen. Zanima me, če ima kdo kako idejo, kako narediti neko "napravo" s katero bi na enostaven način plastenko "zmlel". Videl sem enostavne izvedbe za mečkanje pločevink, narejen iz kovinske cevi takega premera, da v njo gre pločevinka. Privarjena je na kovinsko ploščo. Čisto na dnu je polovico cevi ca 1cm izrezane. V cev se da prazna pločevinka ter se z koviskim batom potolče, dokler ni dovolj tanka, da gre ven pri zarezi spodaj.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2005 1:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Že prej sem premišljeval,da bi napravil mlinček,ki bi zmlel plastiko.Pa do sedaj še nisem.Pločevinko in konzerve sem kar z macolo sploščil.V Bauhaus sem lani videl pripravo za plastično steklenico,ki ročno stisneš.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2005 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrejj ne vem, če bi bili zbiralcem odpadne plastike všeč tvoji odpadki v zmleti obliki.

Sam sem tudi že razmišljal v smeri stiskanja, čeprav sedaj raje sežem po vračljivi embalaži.

Odpadke, ki jih ločeno zbiramo grejo v zbiralnem centru na sortiranje. Tam potem različne materiale, ki so uporabljeni ločujejo, da se lahko reciklirajo. Ker so plastenke iz različnih materialov ločevanje zdrobljenih odpadkov nebi bilo več možno.
Taka odpadna plastika je manjvredna, ker so materiali tako različni, da so kemijsko nekompatibilni. S tem odpade reciklaža v kaj uporabnega. Možno jih je le še sežgati.

Kmalu bodo morali proizvajalci elektroindustrije za vse svoje izdelke predati centrom za reciklažo, ki bodo zbirale njihove izdelke popis materialov vgrajene v vse njihove izdelke, ter opise za njihovo razstavljanje (direktiva WEEE). Trend se bo počasi razvlekel čez vse izdelke. Takrat bodo proizvajalci pijač prisiljeni nekaj spremeniti. Sam upam, da bo v uporabi več vračljive embalaže.

Nazadnje urejal/a Highlag Sob Jun 25, 2005 2:41 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2005 2:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo
Opazil sem po raznih barih, ko v plasticno steklenico spustijo paro steklenica se prakticno skrci v nulo. Dosti vec, kot ce izsisnes zrak iz nje tez ponovno zamasis.

kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 25, 2005 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem to videl. Človek je spustil noter paro iz kavnega avtomata ter jo na roke stisnil (nato res zasede minimalno prostora). Morda bi se dalo z parnim čistilcem (morda ga je malo zoprno stalno prižigat). Mogoče pa bi šlo z pištolo za vroči zrak?

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 26, 2005 9:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem še razmišljal v tej smeri, kako bi skrčil volumen na minimum, saj imamo pri nas na Bledu to dobro "pošlihtano" kar se tiče ločenega zbiranja odpadkov. Papir in plastiko doma dajemo v škatle in ko je polno dam v prtljažnik in mimogrede ko grem v trgovino odložim še odpadke v eko otok. Razmišljal sem že o nakupu kante za smeti ki bi bila namenjena za plastiko, saj pri nas pobirajo tudi plastiko posebej. Iz tega razloga nisem nikoli razmišljal o tem. Še preden pa so pobirali po naseljih, pa smo doma metali odpadke za ločeno zbiranje kar v prikolico in ko sem prikolico rabil, sem najprej z njo peljal na komunalo in tam zložil v zabojnike, saj je komunalno podjetje blizu cca 1km. Tako sem jaz reševal ta problem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.02
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 26, 2005 10:01 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko se plastenko segreje in nato zapre, se plastenka sama deformira po tem, ko se ohladi. Volumen segretega zraka je precej višji od hladnega. Zato plastenke "implodirajo"
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.62
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 26, 2005 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsekakor pa je najcenejša in najbolj enostavna varianta stiskanja kar to, da odprte plastenke daš na tla in pohodiš, po možnosti s cokli ali s čevlji s trdim podplatom. Volumen se na ta način zmanjša kar za 5x (tako približna ocena)
Dobro pohojene plastenke se ne napihnejo več kaj dosti, še posebej dobro je treba pohoditi dno plastenke.
Nazaj na vrh
Traflc
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Dec 2003 21:48
Aktiv.: 1.54
Kraj: Javornik Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 01, 2005 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer sam še nisem naletel na ta problem vendar sem tudi sam razmišljal kako zmanjšat volumen plastenke .
Mogoče bi lahko naredil rezalnik z vročo žico (kot za stiropor ) in plastenko prerezal na pol potem pa obe polovici zložil skupaj eno v drugo in bi s tem kar dosti zmanjšal volumen.

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 02, 2005 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako bi morali pri nas.

plastika.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  811.48 KB
 Pogledana:  107 krat

plastika.jpg

Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70802.59

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 02, 2005 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
robika
Član
Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 20:55
Aktiv.: 1.19
Kraj: ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2005 11:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pomaga tudi domaci stedilnik z elektricno pecico. Pecico segrejes na 250°C in nato celodnevni pridelek v eni minuti skrcis na velikost 3dcl, ce pa plastenko pohodis dokler je segreta in pocakas da se ohladi, je pa se ploscata (beri manjsi volumen). Priporocam odstranitev etikete, lepilo za etikete pa je topljivo z bencinom, ce slucajno ostane kaksen madez na ploscicah. Poraba elektrike pri 3kW grelcu je cca 10-15 SIT.

Lp
Nazaj na vrh
Mumbley
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 16:30
Aktiv.: 0.20

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2005 7:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem bi bilo najbolje uporabiti paro ali kakšen fen za odstranjevanje barve da plastenko segreješ. Potem pa jo stisneš s stiskalnico in ohladiš s hladno vodo.
Nazaj na vrh
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 09, 2005 11:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ni sicer načrt za izdelavo ampak vendarle. V reklami od Bauhausa sem opazil tudi stiskalnico za plastenke "Ekopress", cena 5990SIT.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni