|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
R33D3M33R Član

Pridružen-a: Pon 08 Jun 2009 13:56 Prispevkov: 244 Aktiv.: 1.25
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 2:04 pm Naslov sporočila: Uporabni deli v elektronskih napravah |
|
|
Pozdravljeni,
sem amater na področju elektronike. Vse kar sem do sedaj naredil, je da sem (uspešno) zamenjal kabel na miški, popravil kabel od slušalk in zamenjal enega izmed gumbov na miški
Doma imam cele kupe elektronskih naprav, ki so sicer še delujoče, vendar vsaj en del naprave ne dela OK in so zato bolj ali manj neuporabne. Odločil sem se, da iz njih poberem uporabne dele in jih nato vržem na odpad. Pod uporabnimi deli mislim kondenzatorje, upore, motorčke, stikala itd.
Seveda pa bi ven pobral tudi dele, ki so uporabni kot celota. Tu pa nastopi problem. Približno se mi že sanja katere dele naj pustim cele (v avtoradiu recimo tisti del, ki je odgovoren za radio sprejem), ampak ne dvomim, da imate tukaj neprimerno več izkušenj s tem.
Torej, kaj je uporabnega v sledečih napravah:
- kasetni avtoradio
- videorekorder (na kasete)
- navadni radio (na baterije)
- disk (tu dvomim, da je sploh kaj)
- CD-ROM (verjetno le motorček)
- napajalnik
- disketnik (spet verjetno le motorček?)
- zunanji modem (najverjetneje nič?)
Iščem le dele, ki bi prišli prav začetniku.
Prosil bi za resne odgovore.
Najlepša hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 2:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na kratko povedano... NIČ.
V veliki večini je razdiranje elementov dražje, kot nakup novega. Po drugi strani pa gre za naprave široke potrošnje, katerih se popravilo večinoma niti ne splača.
Predlagam, da naprave razdiraš v smislu raziskovanja in učenja. To bo tudi najbolj uporabni del vsega skupaj  _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.77 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 3:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
V disku boš dobil zelo močne neodynium magnete.
Po posameznih delih ne boš dobil nič. Jaz imam naprimer 2 škatli teh tiskanih vezij, pa če mi ravno zmanjka kakšen kos, da mi ni treba naročati z interneta in plačevati 3 eure poštnine, ga raje poiščem an kakem vezju in odspajkam dol.( kakšen kondenzator, bolj splošen čip, dioda..) _________________ lp Jure |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.17 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
V nekaterih CD-ROM enotah, je tiskanina z NF ojačevalnikom za izhod za slušalke lepo ločena in če je jo spraviš, imaš že narejen stereo ojačevalnik male moči, ki mu je treba samo priklopiti napajanje in pripeljati signal.
Drugače pa je s tem tako: ko boš vrgel stran nekaj, kar se ti je valjalo x let in seveda nisi imel najmanjše ideje kaj bi sploh s tem, imaš veliko možnost, da boš točno to stvar rabil že čez nekaj dni. Seveda bodo smetarji zadevo že odpeljali...
Iz tega razloga ima potem marsikdo doma v 100kg merjene zaloge raznorazne rabljene elektronske robe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 5:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ce moras na vsak nacin razstaviti in ne more pocakati sestavljeno, dokler ugotovis kaj bos rabil, potem so najbrz najbolj uporabni transformatorji, motorji in kaksni drugi pri nas tezje dobavljivi deli, kot so antene (radio), lece (opticni pogoni), kaksni zanimivi displaycki (videorekorder ?), magneti (disk), hladilna rebra (napajalniki in podobne stvari), mogoce kaksen mocnostni tranzistor ali dioda ali mostic, ce si res obupan in nimas boljsega dela, blizu pa ni nobene trgovine z elektroniko (napajalniki, ojacevalniki). V videorekorderju je najbrz tudi kompleten tuner, ki ga je skoda razdirati, kar je integriranih vezij v podnozjih pa tudi lahko poberes ven, brez da bi se moral pretirano dolgo truditi ... _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

Pridružen-a: Sre 26 Mar 2008 16:54 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.58 Kraj: Pirniče
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
rugače pa je s tem tako: ko boš vrgel stran nekaj, kar se ti je valjalo x let in seveda nisi imel najmanjše ideje kaj bi sploh s tem, imaš veliko možnost, da boš točno to stvar rabil že čez nekaj dni. Seveda bodo smetarji zadevo že odpeljali...
Iz tega razloga ima potem marsikdo doma v 100kg merjene zaloge raznorazne rabljene elektronske robe. |
Če zadeve ne rabiš 7 let jo najverjetneje ne boš rabil nikoli. Kaj že prihrani, ne postani pa kronični zbiralec stare šare  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.92 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po 7-mih letih postane zadeva zanimiva za zbiratelje, kar pomeni, da ima svojo vrednost. Torej ne meči ničesar stran.
Začni raje zidat večjo garažo, drvarnico, skedenj, prizidek....
Pa dobro je če ti draga pri tem pomaga, ker boš v tem primeru lahko stvari dal tudi v dnevno in kuhinjo..
Ampak... nikakor in v nobenem primeru ne daj šare v spalnico !!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
R33D3M33R Član

|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 7:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovore. O ekonomski računici takega početja sem že razmišljal, ampak glede na to, da bom delal to nekje, kjer je električna energija zastonj (štud. dom), se bo gotovo splačalo. Bistvo je, da bom malo povadil s spajkalnikom in dobil kup elementov s katerimi bom lahko eksperimentiral.
Mogoče kdo pozna kako uporabno stran, kjer bi bile sheme naprav, ki sem jih naštel, ker si v bistvu niti ne predstavljam kje ležijo nekateri izmed naštetih elementov? Takega tipa: http://www.alasir.com/books/hards/01-01.png ,vendar podrobnejše.
edit: Hm, VolkD, ne vem če to drži. Imam tukaj disk, ki je krepko čez 10 let pa bi se mi kdo smejal, že če bi ga hotel podariti 
Nazadnje urejal/a R33D3M33R Pon Jun 08, 2009 7:28 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
priesteye Član

Pridružen-a: Sre 26 Mar 2008 16:54 Prispevkov: 121 Aktiv.: 0.58 Kraj: Pirniče
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pa ravno v spalnici je najbolje imeti vse pospravljeno, da ti, če si že oropan, ne vzamejo, teh stvari z vrednostjo. Tako da čim starejša je stvar, bližje jo imej, saj ima svojo vrednost. Ženo vn, vrednost not  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Samo87 Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14 Prispevkov: 462 Aktiv.: 2.18 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 7:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Ampak... nikakor in v nobenem primeru ne daj šare v spalnico !!! |
Darko, predvidevam da si sam že v spalnico zlagal, pa žena ni bila navdušena...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.52
|
Objavljeno: Pon Jun 08, 2009 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
R33D3M33R je napisal/a: |
edit: Hm, VolkD, ne vem če to drži. Imam tukaj disk, ki je krepko čez 10 let pa bi se mi kdo smejal, že če bi ga hotel podariti  |
Starejsi imajo mocnejse magnete in motorje a 10 let ni prav pretirano staro. Takrat je bil cas nekaj GB diskov, kar je se vedno dovolj za vsak pisalni stroj oziroma skatlo za brskanje po Internetu. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
upor_nik Član

Pridružen-a: Ned 11 Jan 2009 13:00 Prispevkov: 450 Aktiv.: 2.24 Kraj: vipavska dolina
|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 12:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Hmmmm, ..
Doma imam dva diska od IBM-ja, vsak tehta po cca 22 Kg, ja, ... kapaciteta je bila oz. je še 5 Mb. Za pogon jim služi 750 W enofazni el. motor. Zaprta sta v lepo prozorno ohišje, tako da se lahko vsi diski lepo vidijo. Imajo pa enih cca 30 cm premera. Doma so že približno 14 let ( ali več ), bodo pa še 7, sigurno.
Pozdrav, .. _________________ Sanja svinja o koruzi, ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.14 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 12:42 am Naslov sporočila: |
|
|
R33D3M33R je napisal/a: |
edit: Hm, VolkD, ne vem če to drži. Imam tukaj disk, ki je krepko čez 10 let pa bi se mi kdo smejal, že če bi ga hotel podariti  |
Hehehe, verjetno sploh ne veš kako bi se lahko šele njemu smejalo, ko bi dobil tak disk. Pomisli koliko starejših CNC in podobnih strojev s starimi računalniki je, ki rabijo take diske  _________________ Biti ali ne Biti oziroma Bajti? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
R33D3M33R Član

|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Problem je le, da ta konkretno ruži in je neuporaben  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sibica Član

Pridružen-a: Sob 02 Maj 2009 15:24 Prispevkov: 1097 Aktiv.: 5.57 Kraj: Vremska Dolina
|
Objavljeno: Tor Jun 09, 2009 5:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iz napajalnika lahko ven vzameš greatz-mostič oz. 4 usmerniške diode.Mogoče dobiš noter tudi čip tl494(PWM-regulator),ventilator,stikala,elektroliti.
Iz avtoradija vzami ojačevalni čip (pritrjen je na hladilno rebro,verjetno je TDA2004 ali kaj podobnega) pa kakšen večji elektrolit ki je ponavadi v neposredni bjližini tega čipa.
Iz video rekorderja lahko uzameš ven UHF-modulator.To je srebrna škatlica na zadji strani. Ima priključke za anteno.Z to zadevo spremniš video ter avdio signal v antenski signal.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni