www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Napajalnik Reber
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pitbull22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Jun 2009 15:04
Aktiv.: 0.08
Kraj: Oplotnica

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pa je to zadosti, da ti ga ga hladi pri obremenitvi. pa se nekaj mi povej ti si naredi tokovno zaščito???
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.17
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ti imaš tokovno zaščito. Z enim potenciometrom nastavljaš izhodno napetost, z drugim pa imaš možnost omejitve toka.
Nazaj na vrh
pitbull22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Jun 2009 15:04
Aktiv.: 0.08
Kraj: Oplotnica

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 8:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz mislim ce naredis kratek stik na izhodnih sponkah da mi nebo spet vezja skurlo
Nazaj na vrh
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.05
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 9:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo fantje ker je ravno tema o tem napajalniku ga bom tudi sam malo pokomentiral! Naredil sem dva, sedaj delam tretjega! Prvi ni delova in je bilo sploh moje prvo vezje, ki sem ga sestavil. Potem sem se lotil drugega in mi lepo služi že dobro leto! (druga slika) Sedaj sem se lotil izdelave šeene škatle, v kateri bo še 5V izhod in V/A meter! (prva slika) Zanima me, če bo samo ohišje napajalnika dovol dober hladilnik za dva močnostna tranzistorja! Njegova površina (ohišja) je 500cm^2! Je hladilnik na BC912 obvezen? Ali bi lahko zaporedno za potenciometrom za napetost vezal 500 Omega za fino regulacijo napetosti?

Z samim napajalnikom (trenutno deelujočim) pa sem zadovoljen, saj od priklopa deluje kot mora in je za moje potrebe super!

IMG_0274.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  395.76 KB
 Pogledana:  7 krat

IMG_0274.jpg

IMG_0100.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  438.28 KB
 Pogledana:  8 krat

IMG_0100.jpg

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.88
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 9:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hladilno rwbro, ki je v škatli ne pride v stik z zunanjim zrakom in zato ne služi dobro svojemu namenu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Tonci
Član
Član

Pridružen-a: Tor 05 Avg 2008 18:14
Aktiv.: 3.05
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 10:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem, da ni dobrega pretoka zraka. Resitev je bila zacasna in to je sploh prvi moj izdelek. Na napakah se učimo. Zato sedaj izdelujem drugo verzijo, z V/A metrom in s 5V izhodom, ki ga stalno uporabljam. Zanima me, ali je možna montaža 3 močnostnih tranzistorjev na ohišje, ki ga vidite in če lahko vežem 2 potenciometra zaporedno za fino nastavljivost napetosti? Novo ohišje ima pristrani tudi zračne reže, da bo zrak lahko krožil!
Nazaj na vrh
Samo87
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 2:14
Aktiv.: 2.17
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 12:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tonći, odvisno iz česa je ohišje. Če je aluminij, bi mogoče šlo, pa ne za večje obremenitve in manjše izhodne napetosti, saj se v tem primeru 2N3055 precej greje. Jaz sem enega že skuril. V vsakem primeru je boljše hladilno rebro, ki naj bo čim večje, in seveda zunaj škatle. Na napajalniku ne varčuj z materialom.
Zaporedno pa seveda lahko vežeš še en potenciometer.
LP
Nazaj na vrh
Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.15
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 1:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pitbull22 je napisal/a:
pa je to zadosti, da ti ga ga hladi pri obremenitvi. pa se nekaj mi povej ti si naredi tokovno zaščito???

Hmm, zakaj ne bereš pozorno?

Azrael je napisal/a:
Še za informacijo, na pripeti sliki lahko vidiš kakšen hladilnik sem najprej dal na PNP tranzistor, vendar za nizke napetosti to ni zadoščalo.

Pa tudi ostalo kar sprašuješ, je je reber lepo opisal na svoji spletni strani.

O hladilnem rebru pa tole:

V uporabi imam hladilno rebro dimenzij približno 110 x 100 x 65mm, kot je videti na spodnji sliki (rešeno iz kontejnerja, zato praske na njem). Je nekoliko podobno HR01 od Mali Elektronik, vendar so pri mojem rebra višja.

Podprt še z 92x92 ventilatorjem, ki je za namen slikanja bil odstranjen, drugače nujen za zanesljivo delovanje. Kot pasiven hladilnik to rebro ni sposobno odvajati 100W toplote in pri tem zadržati primerno nizko temperaturo.

hladilno_telo.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  72.99 KB
 Pogledana:  5 krat

hladilno_telo.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gregaa
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Jun 2009 16:46
Aktiv.: 0.55
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 11:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo. tudi sam sem naredil ta usmerik. do zdaj mi je delal normalno, sedaj mi pa kuri upor R10(330ohm) napetost na izhodu pa gre preko 30V. mogoče ve kdo kje bi lahko iskal napako?
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 11:55 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej tole povezavo Wink
Nazaj na vrh
gregaa
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Jun 2009 16:46
Aktiv.: 0.55
Kraj: Slov.Bistrica

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 03, 2009 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala, bom naredil enako da vidim kaj bo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni