www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pomoč pri izbiri motorčkov...
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
istenic
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 06 Jun 2009 23:51
Aktiv.: 0.04

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 4:07 pm    Naslov sporočila:  Pomoč pri izbiri motorčkov... Odgovori s citatom

Živjo!
Doma razvijam remote head za snemanje z dvižno roko (crane,žirafa).
Prišel sem na težavo da motorčki, ki so na koncu roke, nimajo “čiste“ linije, ampak mi kamero prehito zavrtijo in s tem tudi ruknejo.
Rabil bi kakšen nasvet za kako dobiti lepo linijo.

Pozanimal sem se že za motorčke od ploterjev, ki pa jih je treba na žalost sprogramirati. (če bi mogoče kdo znal kaj več okoli tega bi se lepo priporočil )

Nekdo mi je omenil še eno varianto z asinhronskimi motorčki in nekimi regulatorji frekvence...

Motorčki se morajo imeti mehki zagon, in mehko ustavljanje + morajo se vrteti zelo počasi(to lahko tudi rešim z jermenskim prenosom)...

Tukaj je link od tega projekta http://www.pejmodejmo.com/2009/04/05/snemanje-rolkanja-z-zirafo-oziroma-crane-om/

Žirafa oziroma crane je že malo bolj dodelana kot je na slikah.

Upam da mi bo znal kdo pomagat.
Hvala
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 4:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danny ti bo znal, on ima tiste fine karte, iz katerih vse vidi.

Ostali nimamo teh kart, pa lahko potem zgolj ugibamo detajle iz tvojega skopega opisa. Jaz ugibam, da nimas silno tezke kamere in ne potrebujes mocnejsega motorja in frekvencnika, ampk potrebujes koracni motor (" iz plotterja") in ustrezen krmilnik zanj.

Ce ga ne znas narediti, ga lahko kupis za male denarje pri clanu nasega foruma. Sicer bo predober za tvoj namen, a kdo ve, morda ti pade kdaj na pamet rotirati kamero po vec kot eni osi Laughing

"Linija" bo tako "lepa" (gladka), kot bo "lepo" (cimmanjse) stevilo korakov za pomik oziroma kolikor vecji bo prenos iz motorja na os, ki bo premikala kamero.

SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.09
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 4:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš na voljo več varjant. Jaz ti predlagam najbolj enostavno
1. kupiš servo motorčke (modelčki avtomobilov, letal, ...) ter krmilnik zanje (če ga sam ne znaš napraviti)
2. DC motorčki vezani v H mostič in krmiljeni z PWM (to kar je verjetno na sliki)
3. koračni motorčki (oni iz printerja)

surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če so ti motorčki v osnovi dobri in te moti samo prehitro startanje in ustavljanje se da to napraviti s kakim fetom recimo BUZ11 , ki ga vežeš kot stikalo motorja v minus pol motorja.
Gate BUZa napajaš preko velikega upora recimo 100 kiloomov in iz gate-ja na maso daš kakih sto mikrofaradov kondenzator. Ne da se mi zdaj risat , a mislim , da bi delalo.
Mislim pa , da bi zate bilo idealno uporabiti RC servomotorje in bi imel več opcij, kar pa zahteva malo več elektronike. Se pa da vse kupiti že narejeno v trgovini za modelarje.
Nazaj na vrh
istenic
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 5:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

motorčki morajo premikat kamero težko okoli 3 kg, to tamalo uporabljamo redkeje...
Kamera se bo rotirala v 2 oseh, se pravi gor, dol ter levo in desno.

Koračne motrje je treba po vsej verjetnosti programirat, kar se pa meni tudi približno ne sanja kako to narediti.

Kje bi lahko dobil vse te motorčke in pwm-je?

Hvala
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 6:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez zamere, ampak zdi se mi, da elektronike ne poznaš najbolje. Bolje, da zadevo kje kupiš Think
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 6:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja PWMja se ne da kupiti, ker to je okrajšava za pulzno široko modulacijo. Kaj je to si poglej na wikipediji
Tam je tudi razloženo kako kako deluje H mostič H mostič

damo123
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Avg 2006 2:22
Aktiv.: 0.28
Kraj: Nazarje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tebi bi verjetno prišlo prav nekaj takega:
http://www.youtube.com/watch?v=4N_FXFopjo0
Preprost generator PWM z NE555 in pa seveda dovolj močan rc servo motorcek.
Kakor sem že videl te žirafe je nosilec za kamero narejen tako, da je težišče kamere v centru in se zato rabi manjša moč za premikanje kamere. Pa one žirafe, ki sem jih videl so imele sistem zobnikov, ki jih je gnal pomoje nek DC motorček.
Nazaj na vrh
damo123
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Avg 2006 2:22
Aktiv.: 0.28
Kraj: Nazarje

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi tale zadeva mislim, da počasi štarta motor samo še za spremembo smeri bi moral nekaj dodati

http://www.elektroniki.info/phpBB2/viewtopic.php?t=16207&highlight=

oz tale link iz te teme

http://www.dprg.org/tutorials/2005-11a/index.html
Nazaj na vrh
istenic
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 9:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res je da se mi o elektriki ne sanja nič, ampak res nič, zato sem se obrnil na vas...
Meni osebno bi blo bolše če bi se motorček vrtel v obe smeri za 360stopinj in več...
Tudi jaz sem že videl posnetke z dc motorčekom ki so vezani na potenciometr. Bili so bili zelo sprejemljivi, zato tudi jaz razmišlam v tej smeri. prenos pa je lahko tudi jermenski, ---> http://www.valentinsteiner.de/jib/ehead/ mogoče kdo ve kakšni dc motorčki bi bili primerni, in kje bi se jih dalo kupit...

Slišal sem tudo za neke ESCAP motorčke ki pa so baje enosmerni, kdo kaj več ve o tem?
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 9:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa pnevmatika ?
istenic
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 10, 2009 10:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ma tudi to [slovenščina je zame španska vas] že razmišlav, samo imam že večino stvari narejenih za elektriko... rabil bi samo motorčke... za ostalo bi moral celotno konstrukcijo glave spremenit...
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 11, 2009 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče bi zate prišel v poštev tak servomotor.

Sicer pa je ESCAP firma, ki izdeluje elektromotorje. To, da so enosmerni, pomeni, da so napajani z enosmerno napetostjo. Lahko se pa vrtijo v obe smeri.

LpA
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 11, 2009 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kup dobrih motorčkov boš dobil na kakšnem avtoodpadu. Oni od brisalcev je več kot primeren. Če je prepočasen pa lahko odstraniš reduktor.
bosko
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Nov 2008 20:57
Aktiv.: 0.80
Kraj: Vače

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 11, 2009 10:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa prosim da ne pozabite, da se vse skupaj snema tudi zvočno, tako da kaki hudi motorčki odpadejo.... Profi sistemi uporabljajo DC motorje krmiljene z PWM ter prenosom 1:100 (cca 30 stopinj/ sekundo) ali več. Vprašaj modelarje, kombinacija močnejših servomotorjev ter prave komande bi po mojem delala še najbolje, predvsem ker se jih da lepo zvočno izolirati...
Pa veliko uspeha.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 5 dni