www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

rfm12 transceiver
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.59
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 04, 2008 11:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če si začetnik, bo RFM12 precejšen zalogaj.
Trenutno se ukvarjam z RFM01 in RFM02 (receiver in transmitter) in ugotavljam, da imajo ti modulčki za svojo ceno prav spodobne perfomanse, le dokumentacija za njih je u k***. Splača si pogledat dokumentacijo za same čipe RF12.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2008 1:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dav0r je napisal/a:
Če ima mogoče kdo kakšno literaturo kjer bi lahko prebral o takšnem delovanju bi bil zelo vesel, saj sem v tem še začetnik.

Mogoce ti bo pomagala tale preprosta analogija: transceiverje (RTXe) si predstavljaj kot razred v soli med preverjanjem znanja. Mularija je tiho, dokler ucitelj nekoga ne poklice in postavi vprasanja. Ko ucenec neha odgovarjati, ucitelj odgovor premelje in ustrezno ukrepa (vprasa se kaj dodatno, vpise oceno in vprasa naslednjega, itd.), ucenci so pa spet tiho, dokler ni na vrsti naslednji.

Enako tvoj "ucitelj" (glavni RTX) poziva v zaporedju vse "ucence" (druge RTXe), za katere misli, da so "prisotni" (v dometu), njihova "imena" (oznake) pa prebira iz "redovalnice" (tabele), ki bo v tvojem primeru najbrz fiksna. Ce ni odziva po dolocenem casu (npr. crknil RTX), ukrepa po prej nastavljenem postopku, sicer pa odgovor interpretira po in ustrezno ukrepa. "Ucenci" nimajo kaj sitnarit, dokler niso pozvani in vsi, razen pozvanega (vkljucno z "uciteljem"), so takrat TIHO.

Aja pa se o frekvenci: ce bi ucitelj piskal 20 KHz previsoko za normalno slusno podrocje, ga ucenci ne bi slisali, razen ce bi bili netopirji Laughing Ce bi en tvoj RTX oddajal 20 KHz stran od frekvence drugih RTXov, ga enako ostali ne bi slisali. Zato morajo vsi oddajati/sprejemati na isti frekvenci.

dav0r
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Sep 2008 14:46
Aktiv.: 0.10
Kraj: ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 05, 2008 12:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore, sedaj mi je malo več jasno o teh stvareh.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.04
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 4:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dodano 24. junija 2009

kako zmanjšati porabo rfm12b modula, kadar ga ne rabim?
stvar je taka: delam daljinec, ki bo baterijsko napajan. procesor v sleep modu čaka na interupt od tipke, se zbudi, pošlje komando preko RF in počaka na potrditev od sprejemnika. ko dobi potrditev gre nazaj spat.

ko procesor spi ima vezje porabo malenkost manj kot 1mA. če prekinem vez ki napaja modul rfm12 (maso), ima vezje porabo 0.3uA. torej sem siguren da ves tok kuri RF modul. to porabo bi rad zmanjšal.

modul ima dva pullupa, enega na NRES, drugega na FSK/DATA/NFFS, z drugim se izbere fifo modus. pini za komunikacijo so povezani na procesor (FFIT, SDI,SDI,SCK,CS), ostali so v zraku.

torej, zanima me komanda za izklop modula.

obenem bi vprašal še če obstaja plehnato ležišče za 2032 baterijo, čimmanjše. vse kar najdem v trgovinah je plastično in precej veliko.
kako rešujete napajanje majhnih daljincev? obstaja 12V baterija ki bi bila ravno pravšnje velikosti in primerna za montažo v ohišje, je pa problem zmanjšat napetost na 3V brez izgub in za porabo par uA do nekaj mA.

Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če komanda za izklop, sleep ali karkoli že, za modul ne obstaja, dodaj en tranzistor in z njim izklapljaj njegovo napajanje.
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 24, 2009 5:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ok, komanda je 0x8201 . jaz sem pa vseskozi pošiljal 0x8200. površno branje površnega datasheeta.

zdaj pa drug problem. najprej je poraba 3uA, potem pa raste s tempom 1uA na sekundo, kakor da bi se polnil nek kondenzator??? prišlo je do 40, potem sem odklopil. ko priklopim nazaj se cikel ponovi. na vezju imam le dva 100n blokirna.

umnik, ja nekaj takega sem imel do sedaj, ampak potem moram vsakič na novo poslat inicializacijo. kar precej bajtov. pa še čudno se mi je obnašalo vse skupaj, enkrat je delalo, drugič ne... res pa da sem vklapljal modul kar z dvema output pinoma vzporedno. en ne bi zadostil toku ki ga modul potegne. vklapljal sem maso.

int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.86
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 25, 2009 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo vklop / izklop napajanja ni dovolj.
Pine, ki so na uC izhodi, je potrebno postaviti v "High Z" (kot vhod, brez pull up.), oz. če to ni mogoče v ustrezno stanje (če izklapljaš maso v 'H').

Sam sem pred časom naredil daljinčke z ATtiny13 in temi oddajniki. Oddajnik je napajan z A23 12V baterijo. Napetost za uC sem znižal z NPN tranzistorjem in Z-diodo.
Daljinček ima 2 tipki. Če nobena tipka ni pritisnjena, vezje po zaključku oddajnja ostane brez napajanja.
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jun 26, 2009 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zamenjava modula je rešila še zadnje težave Rolling Eyes zgleda da je tale ki je bil gor doživel že preveč šokov med razvojem softvera...

zdaj je v stby poraba procesorja+modula manj kot 1uA, kar je zelo v redu. predvidevam da ima baterija več samopraznenja, kakor vezje porabe.

pa še v farnellu sem našel plehnate nosilce za baterijo, tako da imam še ta problem rešen.

zdaj iščem način za speljat anteno. zaenkrat imam kar navito lakirano žico. razmišljam da bi na tiv narisal cikcak vez, za "loop antenna" nimam prostora. - razen če jo narišem na drugi strani, elemente imam samo po eni strani. bi to šlo?

int47, ja, najbolje je tako, da vezje popolnoma izgubi napajanje. to gre če imaš 1 tipko. če pa imam 4, pa zadevo precej zakomplicira. pa tvoji moduli ne rabijo inicializacije, samo vklopiš in pošiljaš. inicializacija traja okoli 200ms.

LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.25

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2010 11:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam vprašanje glede tega modula. Gledal sem datasheet in opazil wake-up timer register. Imam kalkulator za pomoč pri registrih vendar nikjer ne piše kako deluje ta timer. Ali je tako da se po določenem času RFM12B sam vklopi in gre medtem v sleep mode ali obstaja ukaz kjer bi uC prisilno spravil RFM v sleep in ga kasneje (ob določenem dogodku) tudi zbudil?

Zanima pa me tudi kako je z uporabo "Low Duty-Cycle"; datasheet je tako pust in nikjer ni nobenih uporabnih informacij kako in zakaj se uporabljajo določene stvari.

LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2010 4:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam še eno vprašanje glede RFM12. Zakaj je potrebno toliko "solate" v kodi da zadeva deluje. Koda je sample od sv.el. in sicer za oddajnik.

Koda:

Rf_posiljanje:

Podatek = &H8238 : Gosub Poslji
  Gosub Rf12_pocakaj
  Podatek = &HB8AA : Gosub Poslji
  Gosub Rf12_pocakaj
  Gosub Rf12_pocakaj
  Gosub Rf12_pocakaj
  Podatek = &HB82D : Gosub Poslji                           'sinhronizacija HI byte
  Gosub Rf12_pocakaj
  Podatek = &HB8D4 : Gosub Poslji                           'sinhronizacija LO byte
  Gosub Rf12_pocakaj

For I = 1 To 30
    Gosub Rf12_pocakaj
    Podatek = &HB800 + Rf_podatek(i)
    Gosub Poslji
  Next

'Gosub Rf12_pocakaj
  Podatek = &H8208 : Gosub Poslji
  Gosub Rf12_pocakaj

Return
'**********************************************

Poslji:

Podatek_(1) = High(podatek)
   Podatek_(2) = Low(podatek)
   Reset Spi_cs
   Spiout Podatek_(1) , 2
   Set Spi_cs

Return

'*************************

Rf12_pocakaj:

N = 1
   Reset Spi_cs

While Spi_sdo = 0
      Incr N
      If N > 60000 Then
         Exit While
      End If
   Waitus 10
   Wend

Return

Zakaj je potreben podprogram >Rf12_pocakaj< in zakaj je potrebno v FIFO vpisati vrednost AA (Podatek = &HB8AA : Gosub Poslji) in to kar 3x na koncu pa še:

Podatek = &HB82D : Gosub Poslji 'sinhronizacija HI byte
Gosub Rf12_pocakaj
Podatek = &HB8D4 : Gosub Poslji 'sinhronizacija LO byte

Prosil bi nekoga ki ve da mi malo pomaga ker ni nobene primerne dokumentacije za modul v bascomu pa tudi ni nič razlage.

Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.37

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2010 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Datashet je res skop s podatki, lahko pa si pomagaš s tem ki je v prilogi.
Menim da je RFM12 narejen na osnovi tega čipa (tudi sam sem si pomagal z njim),
Zakaj je tako komplicirano? Saj modul ponuja veliko več kot se na prvi pogled zdi.

Vlado

IA4421-DS.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  IA4421-DS.pdf
 Velikost datoteke:  954.26 KB
 Downloadano:  38 krat

Nazaj na vrh
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 14, 2010 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Verjamem da ni tako komplicirano vendar prvič delam z SPI in ne vem kako točno ta protokol poteka, poleg tega pa je še problem s pomankanjem informacij o teh modulih in pa premalo razloženih projektov za pomoč. Gledal sem že vse možne datasheete pa mi ni uspelo niti prebrati status registra.
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lenobe lene. RF12B code in RF12B datasheet
Nazaj na vrh
LEDuser
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 15, 2010 1:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poznam ta dva datasheeta imam jih tudi malo več kot samo ta dva. Spraševal sem če kdo ve zakaj je v bascomu v kodi ki sem jo prilepil tista "pavza" in zakaj je potrebno v FIFO vpisovati vrednost AAh, 2Dh in 4Dh. Imel pa sem tudi vprašanje glede wake-up timerja, kako deluje ter čemu služi. Videti je kot da se nihče ne ukvarja s temi moduli oz. tisti ki se nočejo deliti informacij.
compaq
Član
Član

Pridružen-a: Tor 10 Mar 2009 12:53
Aktiv.: 0.50
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 10, 2011 9:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni

Kot že naslov sam pove potrebujem pomoč pri RFM12, ima kdo že izkušnje z tem?

Torej kaj je moj problem...ker se z VF tehniko prvič srečujem in sem dobil prvič v roke RFM12 transciever-je, jih skorajda tako povedano...nevem vključit v moj program...
Zato bi bil zelo hvaležen, če bi kdo iz skupščine imel kakšen primer, kakšnega enostavnega prenosa podatkov, lahko tudi prižiganje ledic... ipd
Uporabljam pa MikroC pro.

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni