|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejk Neznanec

Pridružen-a: Tor 30 Jun 2009 9:23 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 9:43 am Naslov sporočila: Pomoč STEP 5 |
|
|
Pozdravljeni,
potrebujem pomoč pri zagonu CNC stroja. Stroj ima krmiljene Simens SINUMERIK 880T oziroma Sinumeric S5-95U. Potrebno bi bilo iz računalnika (Sinumeric 880T) presneti PLC in ga v določenih sekvencah popraviti- prilagoditi. Kje je mogoče naročiti kabel za prenos podatkov in program STEP 5.
Za odgovore in ponudbe se vnaprej zahvalujem.
Lep pozdrav,
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
hmmm...a imaš rs232 priklop na compu?
_________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 10:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Andrej,
Dobro bi bilo da dopolniš kraj v svojem profilu. Tudi sam imam nekje doma kabel - moram ga poiskati. (serijski 25 polni). Lahko ga posodim, če si doma kje blizu mene.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Kabel in Software imam tudi jaz. Sicer s Sinumeric nisem imel posla, pač pa z "navadnimi" krmilniki serije S5. Najmanj kar je je to, da pri snemanju programa iz krmilnika nimaš komentarjev. To zna včasih biti kar zanimivo, sploh če je program "komplicirano" napisan.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi sam s sinomerikom nisem imel opravka. Pred leti sem parkrat popravljal AN stružnco guldemaster (ne vem če sem prav napisal) kjer je bil močnostni del za servomotorje sinumerik. Tistega dela nisem nikoli popravljal. Ne spomnim se, da bi se tam dalo kaj programirat.
PS
Sicer za kablel "pogoglaj" Išči po ključu Siemens S5 6ES5 734- 1BD20 . Cene so kar zasoljene.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem si kabel izdelal sam. Dokumentacija bi nekje še morala biti, verjetno pa tudi Google vrže kaj ven. Vem da je v vezju MAX232, en optokopler in en tranzistor, nekaj ostale drobnarije. Gre pa za pretvornik RS232/TTY (20mA zanka).
Mislim, da je ta shema prava. Povezave na TTY strani bi moral preveriti, ker je vezje napajano iz Simatica, pa tudi na RS232 strani se mi zdi nekaj dosti pinov povezanih. Ostalo sem siguren, da je OK.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
92.92 KB |
Pogledana: |
19 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejk Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 2:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Krmilnik ima RS232, sem že posnel parametre in programe preko programa PCINI ali nekaj podobnega. Vendar PLC ne morem posneti, čeprav je opcija tudi za PLC pošiljanje, vendar mislim da potrebujem step 5, in ustrezni kabel.
Sem pa iz primorske.
Lep pozdrav
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejk Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
japek je napisal/a: |
Kabel in Software imam tudi jaz. Sicer s Sinumeric nisem imel posla, pač pa z "navadnimi" krmilniki serije S5. Najmanj kar je je to, da pri snemanju programa iz krmilnika nimaš komentarjev. To zna včasih biti kar zanimivo, sploh če je program "komplicirano" napisan. |
Programe imam izpisane s komentari (sicer v nemščini), tako da tu ne bi smelo biti problema. Je pa določene operacijske bloke potrebno spremenit, da bo delovala tako kot si želim.
Lep pozdrav,
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 3:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na orginalu je ADM202. Glede na cene na spletu pa bi notri pričakoval vsaj mikrokontroler.
|
410.71 KB |
Pogledana: |
7 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
si siguren vase kaj počneš? da ne boš naredil več škode kot koristi.. če kaj ne dela tako kot bi moralo treba napako poiskat in popravit, ne pa bypassat s spremembo programa..
silvo, vse siemnsove stvari so drage ko žafran... saj sam veš
_________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejk Neznanec

|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 4:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stroj je bil namenjen za določeno vrsto izdelka in temu prilagojena naprava za vstavljanje obdelovancev v napravo. Sedaj bi bilo potrebno prilagoditi PLC stroju, ker je sedaj PLC napisan tako da avtomatski režim ni možen če niso izpolnjeni vsi pogoji. Stroj deluje normalno če so izpolnjeni pogoji.
Vendar zaradi hitrejšega delovanja bi bilo potrebno na novo napisati PLC.
Ima kdo izkušnje, kako dostopati do PLC namreč sam [slovenščina je zame španska vas] mislim da ni dovolj. V svet elektronike sem dolgo nazaj prebral da je možno PLC posneti v C++.
Lep pozdrav
Andrej
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dragoon Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51 Prispevkov: 452 Aktiv.: 2.05 Kraj: Trojane
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 6:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
predlagam da pokličeš nekoga ki ve kaj počne... si siguren da ni možno prilagodit zadeve s parametri?
_________________ LP, Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 6:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
v prilogi je shema adapterja z konektorji in povezavami, kot jih imam jaz. Vem sicer, da ni to edina možnost teh povezav, vendar jaz vem, da meni tako deluje. AG ima na svojem konektorju dva tokovna izhoda za 20mA zanko, ki ju z ustreznimi povezavami pač pripelješ na pretvornik. Tudi napajanje pretvornika se vzame iz AG konektorja.
Glede software nisem slišal, da bi šlo tudi s čim drugim kot s Step 5. Pošlji mi PM, pa ti nekaj posredujem.
|
 Download |
Ime datoteke: |
RS232_TTY_conv.pdf |
53.78 KB |
Downloadano: |
21 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
IzyTron Neznanec

Pridružen-a: Tor 30 Jun 2009 18:06 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01
|
Objavljeno: Tor Jun 30, 2009 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen!
Jaz konkretno z 880T nisem se nikoli delal. Sem pa nekajkrat delal z 810T in mislim da je dosti podobno. Kot vmesnik iz rs 232 na tokovno zanko uporabljam kar INTEK CC-20mA ( http://www.intek-lj.si/products.php?action=showGroup&idproductgroup=9&x=41&y=9#products ). Zadevo izdeluje ena ljubljanska firma in zanesljivo deluje, verjetno je pa dosti cenejse kot kakšna original siemensova zadeva. Narediti si moras le se klasični kabl iz 9 na 15 pin (v siemensovih manualih imaš točen razpored pinov).
Seveda je pogoj, da imaš program step 5. Ko prižges CNC gres najprej v servisni meni.Tu najprej spremenis parametre 5010 in 5011 (ne vem na pamet, vendar tudi to pise v manualih). S tema dvema parametroma mu določiš vrsto komunikacije, hitrost... Ko imas ta dva določena pritisneš funkcijsko tipko nad katero piše PLK OUT, izberes PLK PROG in vola, če si vse prav naredil se lahko na step5 konektaš online.
Še enkrat ponavljam, da sem napisal postopek za 810T ali M, vendar mislim,da bi moralo biti podobno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni