www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krožeči bliski by TIM 02/98

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
elpollo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Jul 2008 23:07
Aktiv.: 2.69
Kraj: Podravje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 12:08 am    Naslov sporočila:  Krožeči bliski by TIM 02/98 Odgovori s citatom

Torej, izdelal sem naslednje vezje iz revije TIM: Svetlobni efekti - Krožeči bliski....in naletel na težavo (beri priložnost da se nekaj naučim)....vezje ne dela (bliska).

1. Najprej bi vprašal ali je nujno, da ima tuljava LD1 jedro, ker ga nisem imel in sem tako naredil tuljavo brez jedra in čemu točno služi ta tuljava, v opisu piše da faznemu zamiku. Zakaj je potreben fazni zamik?

2. Ali je nujno, da je usmernik za krmilno vezje narejeno po tej (meni čudni) metodi, ali bi bilo v redu, da bi naredil krmilno vezje z 7812 stabilizatorjem in navadnim transformatorjem brez sredinskega odcepa ker dobim krmilno napetost samo 8.7V

3. Desetiški števec mi pravilno generira impulze na tranzistorje ki odpirajo tiristorje, tudi za tiristorji dobim impulze, ne dobim pa impulzov za kondenzatorjem C3-C7 če merim z multimetrom proti masi.

4. Sem pa meril tudi z osciloskopom, prvič je počilo, ko sem dal maso osciloskopa na maso vezja, kasneje sem ugotovil tudi zakaj Brick wall Kako bi z osciloskopom dobil lepe signale na zaslonu?

Za nasvete in pomoč se vnaprej zahvaljujem.

http://www.mobisux.com/album/data/502/34164Kro_e_i_bliski_1.jpg
http://www.mobisux.com/album/data/502/34164Kro_e_i_bliski_2.jpg
http://www.mobisux.com/album/data/502/34164Kro_e_i_bliski_3.jpg

krožeči bliski.jpg
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  krožeči bliski.jpg
 Velikost datoteke:  3.25 KB
 Downloadano:  57 krat

sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To vezje sem jaz izdelal že v času objave članka, pa mi ni delovalo. Sedaj pa se mi že nekaj let nabira prah na njem. Bom se spet lotil enkrat v deževnih dneh, žal pa nimam osciloskopa.
Sem pa takrat avtorja klical po telefonu, in mi je sam predlagal, naj glede napajalnega vezja uporabim kar varianto z 7812. To pa je v bistvu tudi vse kar sva se pogovarjala.
Pri meni je njvečji problem očitno bil v kondenzatorjih. Pa ne samo pri tem vezju, temveč tudi pri drugem z bliskavico, katere načrt je objavil v prvi številki te revije tega letnika. Vezje je delovalo nekaj minut ali bliskov, potem pa konec. Po menjabi glavnega vhodnega kondenzatorja je bilo spet malo bolje. Nevem, moja teorija je, da bi se morali uporabiti kondenzatorji ki so zmožni prenesti visoke praznilne tokove. Ali pa vsaj izhodni tok v žarnico omejiti z nekim nizkoohmskim uporom.
Žarnice pa sem uporabil tiste v obliki U, 60 Ws, kakršne so pač imeli v HTE takrat.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
elpollo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 09, 2009 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sebaveh je napisal/a:
Vezje je delovalo nekaj minut ali bliskov, potem pa konec.

Sam imam izdelana tudi dva samostojna stroboskopa z U žarnico in mi delata že kakih 10 let, ko pa opazim, da so bliski nekoliko slabši,, pa menjam dva kondenzatorja 47uF in je spet vse ok. Vendar ni nista narejena po vezavi ki je bila objavljen av TIM-u pred temi Krožečimi bliski.

sebaveh je napisal/a:
Ali pa vsaj izhodni tok v žarnico omejiti z nekim nizkoohmskim uporom.

Nekje sem prebral, da bi bilo bolje omejiti vhodni tok v napajalno vezje za bliskavico s kondenzatorjem 1uF 400V. Ker tisti upori se precej grejejo.

sebaveh je napisal/a:
Žarnice pa sem uporabil tiste v obliki U, 60 Ws, kakršne so pač imeli v HTE takrat.

Tudi jaz uporabljam v vezju krožeči bliski U žarnico in temu pripadajoči visokonapetostni transformator.

gregzy87
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48
Aktiv.: 3.32
Kraj: Okolica Vrhnike

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 12, 2009 1:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tuljava z jedrom mnogo poveča induktivnost. Pomoje bi moralo vseeno delovati tudi brez nje.
Sta dala C3 do C7 0,22 mi F/400V poliester kondenzatorje?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
elpollo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 13, 2009 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gregzy87 je napisal/a:
Tuljava z jedrom mnogo poveča induktivnost. Pomoje bi moralo vseeno delovati tudi brez nje.
Sta dala C3 do C7 0,22 mi F/400V poliester kondenzatorje?

Dal sem klasične folijske kondenzatorje (rdeči kvader). Ali so poliester kakšni drugačni?
Mislim da je to isto.

LP

Leon

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni