|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 9:31 pm Naslov sporočila: ojačevalnik - katerega izbrati |
|
|
Lep pozdrav na vas se obračam z vprašanjem kateri ojačevalnik izdelati. Vem, da je to občirno vprašanje vendar naj vam pomagam z mojimi zahtevami :
- uporaba v studijske namene
- poganjati mora samo ene slušalke (in sicer k141studio - 55 Ohm)
- priklop na računalnik
- po možnosti z namenskim čipom (gledal sem TDA7293 pa ne vem če je primeren)
- logično - nastavitev jakosti
- in če je možno - kako izvesti equalizer (high,medium,low)
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

Pridružen-a: Sob 13 Dec 2008 21:44 Prispevkov: 351 Aktiv.: 1.74 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tega čipa ne bi uporabil (v datasheetu nikjer ne piše da bi bil namenjen za 55ohm breme. Sploh pa, slušalke mi ne delujejo, da bi preživele 100W moči. po moji oceni bi zdržale 0,5-1W moči.
Malo si poglej tukaj. Išči pod ključno besedo amplifire ali amp.
Mixer
Mogoče ti ta povezava kaj koristi. Ne garantiram za uspeh s tem vezjem (razlog: na internetu so tudi sheme brez repa in glave, ne veš dokler sam en preizkusiš).
Lp, Fluffy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem. Našel podatek za moč.
Slušalke
Lp, Fluffy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04 Prispevkov: 1029 Aktiv.: 4.99 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 10:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno sem se res narobe zamislil. Gre se mi predvsem zato, da so te slušalke , če so priključene na izgod iz zvočne kartice prcej tihe in s tem posledično je težko delat z njimi. Tukaj so še specifikacije od tega dotičnega modela:
specifikacije
p.s. tule piše : Max. input power 200 mW . Je to ta moč o kateri si govoril?
sepravi mogoče kaj takega ? klik
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fluffy111 Član

|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
To je ta zadevica. Načeloma bi ta ojačevalec za kratek čas deloval. Kratek čas pa zato, ker ga boš preveč obremenil, če ni namenjen za 55ohm breme. V kolikor sem samo na kratko prebral tekst, bi špilalo pri 32ohm-skih ali 8ohm-skih slušalkah.
Glede zvočne na računalniku ne vem. Se mi zdi, da pa ima izhodno impendanco 16 ali 32ohm. Ne drži me za besedo. Mogoče je to razlog, zakaj so tihe. Te tvoje so bolj namenjene kakšnemu DJ, ki jih priključi v mešalno. Druge slušalke normalno delujejo na zvočni? Npr. od mp3 predvajalnika.
Lp, Fluffy |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2009 11:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen EQ za studijsko rabo neki. Slušalke oz. monitorji morajo biti čim bolj linearni. Kar se pa ojačevalca tiče, pa lahko vzameš TDA2006, oz kakšen drug OPA, ki zdrži takšno obremenitev. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.67
|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 1:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Najprej si razčistite pojem impedance slušalk. Z 55 slušalkami niti slučajno ne moreš preobremeniti ojačevalnika, namenjenega za 16 ali 8 slušalke. Ker nima dovolj velike izhodne napetosti, da bi spravil isto moč v višjo impedanco (na višji impedanci je potrebne več napetosti za isto moč - ohmov zakon). In ojačevalnik, namenjen za 100W pri 8 niti slučajno ne bo spravil na slušalke toliko moči ravno zaradi te višje impedance. Pravi bo torej nek ojačevalnik, namenjen prav za slušalke, načrtov za le-te je pa na internetu polno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vem da jih je polno sem googlal kot nor, vendar v poplavi načrtov se mi niti pod razno ne sanja kateri bi bil primeren. Iskal sem tudi za 55 Ohm - ska bremena pa mi ni izpljunilo nič pametnega. Je pa tako da jaz tega nebi nikoli navijal do skrajnosti, ker rabim samo recimo za 20 % višjo glasnost. In ja slušalke od mp3 delujejo normalno (logično nižja impedanca). Zato sem iskal nekaj kar ni preveč zakomplicirano za naredit (TDA).
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Primož Član

Pridružen-a: Ned 05 Dec 2004 22:44 Prispevkov: 231 Aktiv.: 0.97 Kraj: Trbovlje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastjan.kamensek Član

|
Objavljeno: Čet Jul 16, 2009 9:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hvala lepa...
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni