www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Naj domače naprave med vašim dopustom varčujejo
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 6:52 pm    Naslov sporočila: icon_idea Naj domače naprave med vašim dopustom varčujejo Odgovori s citatom

Preden odidete na zaslužen in dolgo pričakovani dopust, preverite, da ste iz električnega omrežja izklopili računalnik in vse naprave, povezane z njim.

Na računalnik je navadno priklopljenih ali kako drugače povezanih vrsta naprav. Ob vsakodnevni uporabi jih ne izklapljamo, saj takrat, ko jih ne uporabljamo, preidejo v stanje pripravljenosti. To je sicer dobro, saj se tako nekaj energije res prihrani in niti pomisliti nočemo, kako nadležno bi bilo, če bi morali ob zagonu računalnika vsakokrat vključiti še monitor, tiskalnik, optični bralnik, modem, router, zunanji disk, zvočnike in mogoče še kaj. Je pa tudi res, da delež energije, ki jo določene naprave porabijo v stanju pripravljenosti, ni zanemarljiv.

Ne pozabite tudi na TV in domači kino

Če se torej od doma odpravljate za več dni, se bo konec meseca na računu popoln izklop teh naprav iz električnega omrežja prav gotovo obrestoval. Ne pozabite tudi na televizor in domači kino. Ta dva znata biti energijsko še posebej požrešna.
Dve muhi na en mah
Poleg prihranka na energiji (in prispevka k manjšemu globalnemu segrevanju) vse naprave z izklopom iz omrežja zaščitite pred morebitnimi udari strele, ki pa zadnje čase tudi niso tako poredki, kajne.

Vir Siol.net

Naj dodam še svojo opozorilo. Priporočam izklapljanje raznih vtičnih "donglov" za razne polnilce, tiskalnike, modeme, telefonske centrale... Le ti so dostikrat vzrok za požar v stanovanju. Pred kratkim je nekaj takega doživel sodelavec. Ko je šel od hiše je pustil vključen polnilec za otroški avtomobilček. Le ta se je očitno pokvaril pregrel ter vnel. K sreči v neposredni bližini ni bilo kaj vnetlivega, sicer bi lahko bila katastrofa še večja. Sedaj je moral na novo pobeliti na novo narejeno stanovanje.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 16, 2009 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jap. Vsa šara okrog tv in računalnika pri meni porabi 75W. Največ je to ravno SIOLOV komunikator Evil or Very Mad Tudi ko je ugasnjen je vedno vroč na dotik.
dr.1m
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30
Aktiv.: 2.14
Kraj: Goriška Primorska

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz iz previdnosti imam tako ali tako na vseh PC-ih in na Audio Video napravah (TV, DVD, Stolp) povezan razdelilnik s stikalom. Slednjega pa po uporabi naprav (navadno je to zvečer ko gremo spat) izključim. Tako sem, kar se tega tiče, vsakič ko odidem z doma, pa naj bo to v službo, obisk ali na daljši dopust, lahko mirne vesti Dancing
Srecko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29
Aktiv.: 4.28
Kraj: Okolica Cerkna

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 12:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dr.1m je napisal/a:
Jaz iz previdnosti imam tako ali tako na vseh PC-ih in na Audio Video napravah (TV, DVD, Stolp) povezan razdelilnik s stikalom. Slednjega pa po uporabi naprav (navadno je to zvečer ko gremo spat) izključim. Tako sem, kar se tega tiče, vsakič ko odidem z doma, pa naj bo to v službo, obisk ali na daljši dopust, lahko mirne vesti Dancing

Sem videl že dosti takih, ki so imeli tako narejeno in potem tudi "skurjeno" ko so prišli domov.

Ko so me poklicali za "pogledat" je bilo moje prvo vprašanje ali niste izklopili.
Odgovor seveda z stikalom na razdelilcu. pa pogledam in je bilo tudi stikalo "skurjeno".
Jaz vsakomur pravim naj izklopi iz vtičnice vse ko kam gre za daljši čas pa ne samo izklop vtikač vsaj pol metra stran.

No to je nasvet za naše kraje kjer včasih kar precej treska, v krajih kjer so vodi pod zemljo ali pa v blokih pa je tvoja varianta čisto Ok.

Samo primer za praznik 25.6 je bilo skoraj jasno samo na enem majhnem kosu neba je bil en črn oblak, in prvo samo malo zagrmi čez par minut pa se močno zabliska in poči in je kar nekaj naprav po vasi izgubilo "življenje".WhistleWhistle

Pri eni hiši je dozo od telefonske napeljave vrglo v drugo steno.
LP Srečko

dr.1m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 12:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po pravici povedano sem ob odhodu na dopust ukrepal tudi tako kot praviš ti (izvlekel utikač iz vtičnice tako za elektriko kot telefonijo).
Verjamem pa da bo prenapetost oz. strela preskočila tisto majhno razdaljo na stikalu kot za šalo, zato pa imam pred stikalom vstavljeno prenapetostno zaščito.
Na ta način sem 50% da bo ob morebitnem posrednem udaru strele priključena elektronika preživela. Laughing
Vseeno pa večina smrtnikov nima na naprave priključene niti prenapetostne zaščite, kaj šele da bi jih po od-rabi izklapljala. Zato pa so pogosti primeri pokvarjenih naprav, kjer jim je strela skurila stikalni napajalnik (switch). Rolling Eyes

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 7:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

najbolje pa je, da imaš že v osnovi tak sistem, da se porabniki izklopijo ob neuporabi. Ko gradiš hišo gradi inteligentno hišo.

Že nekaj časa razmišljam, da bi svojo delavnico naredil tako, da bi z eno gobico izklopil en večji kontaktor, kateri bi izklopil celotno inštalacijo. Če preračunaš koliko noči plačaš za porabljeno energijo za naprave v pripravljenosti, se izplača.
Prenapetostne zaščite pa so spet drug pojem. Ob udarih strele v neposredni bližini velikokrat ne zmorejo dobro zaščiti instalacijo. Moraš pa jo imeti, če imaš vse električne aparate, naprave zavarovane.

Kolikor sem zasledil se v vseh novih objektih vgrajujejo prenapetostne zaščite za vsake daljše linije dovodov. Tako, da je že v samih glavnih omaricah za to poskrbljeno. Ostale "igračke", ki jih prodajajo v trgovinah na raznih podajških itd, pa se mi zdijo le kapljica v morje oz. zaščita za lažje prenapetostne sunke katere pa "posrkajo" že omrežne zaščite ponudnika el. energije.

Lahko pa kdo napiše, če je imel primer, da mu je takšna zaščita res obvarovala priključene naprave ob udaru strele v okolici.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.00
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 9:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Blagor Vam, ki si lahko privoščite izklop komunikacij, ko ste na dopustu Smile .
dr.1m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 17, 2009 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@ElGrigon, v naši delavnici je že od nekdaj tako, le da smo, ko sem se pridružil še jaz, vso zadevo profesionalizirali a nmen in uporaba je ostala ista:
Ko odideš iz službe, izključi glavno stikalo! In 100% si lahko prepričan, da niti pomotoma ni ostala kakšna naprava vključena (kot je recimo spajkalnik). Whistle

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 20, 2009 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, problem se mi pojavi pri rač., želel bi, da bi se rač. ob pogoju izklopljene gobice samodejno izklopil in šele po izklopu rač. bi se kontaktor za vso inštalacijo izklopil.
Ima kdo idejo kako to narediti? Torej potreboval bi preverjanje kontakta na stikalu-gobici in nato ukaz za izklop, ko se rač. izklopi...
Izklop ne bil težek (speljana žica iz usmernika napajalnika in nato rele za kontaktor), ne predstavljam pa si funkcije izklop rač.
Na kratko: s stikalom bi nadziral rač., le ta pa bi nadziral kontaktor.

Se opravičujem za offtopic, lahko se ta del teme prestavi v določeno rubriko.

dr.1m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 21, 2009 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mi imamo računalnik priključen preko UPS, tako da če po nesreči pritisneš na gobo, ni problema. Sam UPS pa omogoča tudi varno zaustavitev preden se akumulator popolnoma izprazni.
Sicer pa preden izključimo glavno napajanje poskrbimo da je PC in UPS že ugasnjen.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 22, 2009 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

(Sprednja) tipka za vklop PCja ima tudi funkcijo izklopa. Če je kišta dovolj nova in je gor "primeren" OS - na primer win XP. Poskusi za kratek čas (< 1 sek) pritisniti na tipko. Windowsi se lepo zaprejo in PC se izklopi. Če tiščiš daljši čas (> 3 sek) se ugasne v momentu (kot bi izpulil kabel za elektriko).
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.79
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 22, 2009 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali pa kupiš tipkovnico ki ima tipko za izklop računala. Pri meni sicer slabo deluje. Enkrat me samo odjavi, enkrat pa ugasne. Slabi driverji.
R33D3M33R
Član
Član

Pridružen-a: Pon 08 Jun 2009 13:56
Aktiv.: 1.25

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 9:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej koliko potem uporabi nek 17" CRT monitor, če ni izklopljen z gumbom, ampak gori lučka za pripravljenost?

Se pa strinjam s popolnim odklopom. Imam zvočnike, ki brnijo, kljub temu da so izklopljeni. Slaba izdelava?

Mimogrede: tisto kar dela tipka za vklop na računalniku je odvisno od nastavitev v BIOSu.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.70
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 31, 2009 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

R33D3M33R je napisal/a:
Torej koliko potem uporabi nek 17" CRT monitor, če ni izklopljen z gumbom, ampak gori lučka za pripravljenost?

Kakšen W sigurno, verjetno pa še malo čez. Edino pomerit se da. Odvisno od kvalitete izdelave.

sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 31, 2009 6:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ravno sem se spomnil, da moram vprašati nekaj glede števcev električne energije, ko smo že pri majhnih porabah. Namreč, koliko mora biti najmanjši tok skozi njega, da se sploh premakne in začne meriti? Sprašujem predvsem za klasične iskrine analogne števce v naših omaricah. In če imamo nek majhen porabnik, ki bi imel tako majhen tok, da sploh ne bi premaknil vrtilne plošče, potem tudi Elektro ne bi mogel vedeti da teče kaj skozi?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni