|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.72 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Jul 22, 2009 10:05 am Naslov sporočila: promehanik-ov CNC (izdelava) |
|
|
promehanik je napisal/a: |
Pozdravljen aly,
Na tebe se obračam kot osebo, ki obvladaš mikrokontrolerje.
Rad bi začel programirati mikrokontrolerje in bi si naredil servo regulator, kot je predstavljen v tej temi:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=16666
Predvsem me zanima, s katerimi mikrokontrolerji naj začnem:
-PIC ali AVR Atmel ali kateri drugi?
Pred nekaj leti sem že nekaj začel z Atmelom 89C2051, vendar sem kmalu opustil, ker nisem imel časa.
Rad pa bi si naredil CNC frezalni stroj. Predelal bi obstoječega klasičnega, ki ga imamo doma. Za pogon X, Y in Z osi bi uporabil industrijke DC servo motorje. Za povratno zanko pa rotacijske enkoderje, katerih signale bi speljal na omenjeni servo regulator. Na PC-ju pa bi imel Mach3.
LP, prom |
Glede izbire uC je praktično vseeno.
Jaz osebno imam raje AVRje, ker ne rabiš dodatnega (dragega) programatorja na 13V, imajo več instrukcij, več registrov kot PICi in nimajo "pomnilniških bank".
Realizacija štetja rotacijskih enkoderjev je lahko zelo preprosta tudi z z najosnovnejšim uC, ki ima dva (enaka) HW timerja/števca.
Vzameš malo TTL logike, ki ti AB signale iz enkoderja predela v UP/DOWN impulze.
Vsakega od teh dveh pelješ na uC na svoj HW števec.
Nato v SW samo odšteješ vrednost enega od drugega in imaš pozicijo enkoderja. Seveda moraš zraven pravilno poskrbeti še za overflow-e števcev (samo par if stavkov).
S takšno realizacijo narediš pravi hardverski števec, ki požre malo procesorskega časa in je zelo hiter. To vezavo sem enkrat že opisoval na forumu in mislim, da jo je RGorazd tudi že realiziral.
Za vsako os vzemi svoj uC, da imaš osi popolnoma ločene med seboj.
uC mora sprejemati ukaze, izvajati PID regulacijo + PWM (hardverski) in izvajati eno od sledečih zank:
- hitrostno povratno zanko ali
- pozicijsko povratno zanko
Po pravici, kar dosti dela. Se splača poiskati že narejene primere hardvera in kode, vsaj za orientacijo. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
promehanik Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41 Prispevkov: 611 Aktiv.: 2.58
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni