|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sharp007 Član

Pridružen-a: Sob 06 Jun 2009 20:28 Prispevkov: 70 Aktiv.: 0.36 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jun 12, 2009 1:56 am Naslov sporočila: Prenosne poti (v telekomunikacijah) |
|
|
Torej, imam eno nalogo, ki mi delno ni razumljiva.
Tekst:
Zračna linija brez izgub s karakteristično impedanco 50 ohmov je zaključena z impedanco (25 + j75) ohmov, frekvenca signala pa je f = 100MHz. V Smithovem diagramu določite razmerje stojnega vala na liniji in vhodno admitanco v 42cm dolgo linijo!
Torej, pri tej nalogi nisem povsem samostojen. Iz enačb sem najprej izračunal Zbn = Zb / Zk = 0,5 + j1,5 = približno 63 stopinj (odčitano s Smithovega diagrama). Zb je impedanca bremena, Zk pa karakteristična impedanca.
Kaj pomeni Zbn? Oziroma kazalec česa je razmerje med Zb in Zk?
Nadalje... Produkt 2*beta*l določa smer negativnih kotov. Ok, beto sem izračunal in dobil kot 120 stopinj. V že rešeni nalogi (preletavam snov) je zraven tale komentar: "Da dobiš vhodno admitanco, rabiš vhodno impedanco. Zavrtet moraš kazalec Zbn v smeri negativnih kotov 2*beta*l."
Sedaj sem z vrtenjem kazalca Zbn dobil Zvhn. Kaj je tukaj Zvhn?
Naloga gre naprej takole... Ko dobiš Zvhn, lahko odčitaš tudi Yvhn tako, da podaljšaš Zvhn v nasprotni smeri. Odčitaš rezultat.
Y pomeni admitanco. Kaj torej predstavlja Yvhn? (Če bi bilo Yvh, bi bila vhodna admitanca. Kaj pomeni dodatni "n" v indeksu?) Predvsem pa, kaj pomeni "podaljšati Zvhn"?
Pri Zvhn odčitamo novo vrednost kota? In potlej, kako glede na to vrednost, odčitamo vrednost Yvhn? Za Yvhn pride 0,23 + j0,48. To slednjo vrednost odčitamo glede na kotno vrednost Yvhn?
Končna enačba za vhodno admitanco je Yvh = Yvhn * (1/Zk).
Za razmerje stojnega vala na liniji, ki ima,, odčitan s Smithovega diagrama, vrednost približno 6,8, pa moram še pogruntati, kako priti do te vrednosti.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
22.82 KB |
Pogledana: |
16 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 12, 2009 2:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Malce sem še analiziral nalogo, pa se mi zdi, da je vsa fora v odčitavanju kotov ter iskanju realnih ter imaginarnih vrednosti v Smithovem diagramu. Ampak vseeno raje vidim še ziher mnenje...
Kot med Zvhn in Yvhn pa je, če zadevo pravilno zastopim, ca 156,2 stopinje v smeri urinega kazalca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Pet Jun 12, 2009 11:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko kdo potrdi/ovrže moje razmišljanje pri tej nalogi?
Za Zvhn in Yvhn sem pa že izvedel, da si morata biti nasprotna po premici.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Pon Jun 15, 2009 1:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tole sem že objavil na 2 forumih...a ker več glav več ve...
1:
Če pride vrednost Zbn = -0,2 + j0,4, je njena absolutna vrednost v tem primeru enaka ali pa dobimo +0,2 + j0,4? (Zbn je razmerje med impedanco na bremenu in karakteristično impedanco.)
Enačba za izračun E(x,y,z) = Z * H(x,y,z) X 1v; pri E, H in 1v gre za vektorske vrednosti.
Z = Z0 / koren iz bete, pri čemer je Z0 = 120*pi, beta je pa ali vrednost zraven z-ja ali pa iz (ax + by) dobimo beto tako, da korenimo vsoto od x^2 + y^2 (vrednosti v eksponentu).
Enačba za 1v = (-ax - by) / koren iz beta, pri čemer sta dejanski številski vrednosti x in y.
1x X 1x = 0, 1y X 1y = 0 => Ne vem, če to pravilo vektorskega produkta velja tudi, če bi imel npr. 5x X 1x...
1x X 1y = 1z, 1y X 1x = 1z
2:
Po pravokotnem valovodu z dimenzijami a = 8cm in b = 3 cm želimo prenašati rod TE10. Določite spodnjo frekvenčno mejo prenosnega pasu tako, da bo na tej meji fazna hitrost za 5% večja od fazne hitrosti pri kritični frekvenci prvega višjega rodu! V valovodu je zrak.
Tale naloga je sicer malce nenavadna, a vendar...
Jaz jo razumem tako, da je potrebno najprej izračunati fazno hitrost roda TE01, ki je prvi višji rod za TE10. Ker je v valovodu zrak, je koren iz "epsilon r" enak kar 1, torej je fazna hitrost enaka hitrosti svetlobe. (?) Nato pa novo hitrost dobimo po enačbi "c + 0,05 * c" in dobljeno hitrost vstavimo v enačbo za izračun kritične frekvence. (?) Za fazno hitrost upoštevamo enačbo "hitrost svetlobe / koren iz epsilon r"? "epsilon r" je dielektrična konstanta.
Je moje razmišljanje pravilno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Pon Jun 15, 2009 1:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
H vektorsko od (x,y,z) je ponavadi podan v obliki "(1x vektorsko - 2y vektorsko) * e^j5z ali pa namesto e^j5z dobimo podano e^j(2x + y).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Tor Jun 16, 2009 1:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej, izračunane imam koordinate smeri za E_vektorsko in H_vektorsko. Po enačbi za vektorski produkt (smer TEM vala) imam glede na podane številske vrednosti tudi rezultat.
Mi zna kdo povedati, kako nadaljevati oziroma dokončati nalogo?
Lp.
|
133.44 KB |
2 krat |

|
|
1.1 MB |
4 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sharp007 Član

|
Objavljeno: Čet Jul 23, 2009 12:19 am Naslov sporočila: |
|
|
Narejeno. Še 2 izpita in diploma...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni