www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Bodeov diagram
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sharp007
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jun 2009 20:28
Aktiv.: 0.36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 12:32 am    Naslov sporočila: icon_question Bodeov diagram Odgovori s citatom

Alora...

OK, da že vnaprej pomirim strasti...ja, bom poskušal najti kaj uporabnega na internetnih straneh.

Torej...
Imam rezultat napetostnega ojačanja Au = U2/U1 = - (y21/(y22 + Yb)) in sicer na koncu pride (če se nisem zmotil pri računanju) - ((0,2 + jw * 0,00005)/ (25,57775 + jw * 0,00000055)).
Kako ta rezultat upodobiti grafično?

Lahko kdo tole skicira/nariše npr. v Slikarju, če je možno?

Lp.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 7:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To še ni končen rezultat za risanje grafa. V obeh ulomkih izpostavi skupni števec,tako da dobiš x(1+jwy),x-izpistavljeno število(prvi ulomek 0.2),w-omega,y-število katero si delil z 0.2. Prav tako narediš isto z drugim ulomkom. Na koncu,dobuš predvsakim ulomkom cifro-števec,ti dve cifri zdeliš med seboj,in dobiš konstanto,ki ti pove ojačanje v dB,in ni odvisno od frekvence in C.

Sicer za primere si poglej v knjigi : NIKO BASARIČ, LINEARNA ELEKTRONIKA,kjer imaš lepo razložene za risanje bodea.

Na koncu moraš dobiti takle izraz: K(1+jomega*yna nekaj)/(1+jomega*yna nekaj) ---->primer,kjer je K ravna črta v dB,števec narišeš v pozitivem grafu,nad ničlo,pod kotom 45stopinj,kar je v imenovalcu pa pod kotom 45stopin pod nulo.Na koncu pa vse skup sešteješ. Takole preko foruma ti težko razložim,zato si poglej raje knjigo in zapiske od profesorja.

P.S,čez dobro urco imam točno tale pisni izpit Wink upam da mi ga rata narediti. Pray

Nazadnje urejal/a dkone Tor Jun 09, 2009 7:12 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 7:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Seveda moraš konstantko K pretvoriti v dB: 20logK [dB] Wink
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 7:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.swarthmore.edu/NatSci/echeeve1/Ref/LPSA/Bode/Bode.html

pravi iskalni niz v google je
Citiram:
bode plot

Celo youtube video je podan med zadetki.

sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 1:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri pa je ta drugi ulomek? Saj imam le tega, ki sem ga napisal tukaj.
Pred tem rezultatom je bil namesto 0,00005 izraz 50 * 10^-6, namesto 0,00000055 pa 0,55 * 10^-6.

@Gledam drugače zdajle na internetu...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 4:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poskusi zgoraj omenjeno funkcijo narisati v program Graph, funkcije lepo riše kako je pa glede tvoje zadeve pa ne vem. Je celo v Slo

.::Klik::.

graph.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  93.46 KB
 Pogledana:  38 krat

graph.JPG

Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S programom Graph žal ne bo šlo.

Naj bi pa šlo s temle:
http://www.ni.com/academic/multisimse.htm
https://lumen.ni.com/nicif/us/ACADSTUDEVALMULTISIM/content.xhtml
http://www.ni.com/pdf/manuals/374482c.pdf

(Sem dobil linke na drugem forumu.) Vendar pa javlja, da je namestitvena datoteka (.exe) poškodovana. Confused Sem že poslal e-mail uredniku strani...
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Link, ki sem ga dal ima zelo lepo razlozeno kako se to dela. Ne potrebujes programov.
gumby
Član
Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32
Aktiv.: 18.41

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sharp007 je napisal/a:

Res ne, ni šans...

graph.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  11.8 KB
 Pogledana:  84 krat

graph.png

krupivnk
Član
Član

Pridružen-a: Tor 27 Feb 2007 20:45
Aktiv.: 1.50
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 8:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kar v spajs-u narisal vezje ter naredil ac analizo... Potem vsaj vidiš ali si rešil pravilno...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 09, 2009 11:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Link, ki sem ga dal ima zelo lepo razlozeno kako se to dela. Ne potrebujes programov.
Sem pogledal še enkrat, se strinjam.

sharp007 je napisal/a:

Hvala. Nisem pravilno definiral funkcije.
Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 23, 2009 12:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Here I am again...
(Pozdravljeni še enkrat, da ne bo (pretirane) jeze. Mr. Green Cool).

No, en težak izpit je za menoj, zato je zdaj čas, da se ponovno lotim elektronike.
Nekaj tipov nalog (in sem delno snovi) že razumem, nekaj bo še potrebno naštudirati.

Naredil sem screenshote štirih tipov nalog, pri katerih se zahteva narisan Bodejev diagram. Pri tem sem se osredotočil le na končne rezultate, ki so podlaga za Bodeja.
Risanje konstante delno razumem (20 * desetiški logaritem razmerja amplitud napetosti), ostalo mi (še) ni jasno. Zato prosim, če si lahko kdo vzame čas za kako od nalog ter na podlagi priloženih slik komentira, kaj določena vrednost na grafu pomeni ter kako do te vrednosti priti.
Zadnji screenshot ima le izračun, zato bi bil vesel, če bi kdo narisal Bodeja ter ga dal gor.
Bom pa vsekakor Bodeja študiral dalje ter ga skušal razumeti; nikakor mi ni v interesu čakati, da bo rešitv padla z neba. Vnaprej hvala.

Bode1_Aup.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  181.34 KB
 Pogledana:  54 krat

Bode1_Aup.png

Bode2_Au.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  550.11 KB
 Pogledana:  22 krat

Bode2_Au.png

Bode3_A(w).png
 Opis:
 Velikost datoteke:  236.2 KB
 Pogledana:  23 krat

Bode3_A(w).png

Bode4_Au.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  319.04 KB
 Pogledana:  11 krat

Bode4_Au.png

Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 23, 2009 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

p.s.: Na internetu sem sicer zasledil nekaj primerov risanja diagrama ter pravila, vendar pa je ves postopek precej razpotegnjen, zaradi česar izgubi na preglednosti.
Nazaj na vrh
sharp007
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 23, 2009 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še tretjič se moram oglasiti... Laughing Idea Very Happy

dkone je napisal tole:
Citiram:

Na koncu moraš dobiti takle izraz: K(1+jomega*yna nekaj)/(1+jomega*yna nekaj) ---->primer,kjer je K ravna črta v dB,števec narišeš v pozitivem grafu,nad ničlo,pod kotom 45stopinj,kar je v imenovalcu pa pod kotom 45stopin pod nulo.Na koncu pa vse skup sešteješ.

, kar si velja zapomniti.

Če pa zdaj pogledam Bodeja, ki ga je s programom Grahp narisal gumby, mi v oči pade to, da so vse tri črte nekaj časa ravne, nato pa začnejo naraščati oziroma padati. Kako vemo, kdaj oziroma na katerem mestu pride do spremembe?
Matra me pa tudi to, da je na tej sliki vse v enem, na internetu ter tudi v rešitvah izpitov se pa posebej riše Bodeja za magnitudo (decibeli) ter fazo (stopinje). Sta oba pristopa pravilna?
Nazaj na vrh
JohnD
Član
Član

Pridružen-a: Sob 08 Nov 2008 20:47
Aktiv.: 0.51
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 23, 2009 10:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Če pa zdaj pogledam Bodeja, ki ga je s programom Grahp narisal gumby, mi v oči pade to, da so vse tri črte nekaj časa ravne, nato pa začnejo naraščati oziroma padati. Kako vemo, kdaj oziroma na katerem mestu pride do spremembe?

Splošna teorija sistemov... tiste omege tam ti povedo. To so lomne frekvence. Prej se morš pa zavedat to, da imaš faktorje v imenovalcu in števcu ulomka. Faktorji v števcu se imenujejo ničle, v imenovalcu pa poli. Če imaš torej pol pri neki lomni frekvenci začne od takrat naprej ojačanje padat za 20 decibelov na dekado oz. če imaš ničlo ti takrat začne ojačanje naraščat za 20 decibelov na dekado. Če imaš dvojni pol oz. ničlo se padanje/naraščanje podvoji. Če imaš pa pol/ničlo v koordinatnem izhodišču pa pomeni padanje/naraščanje čez celoten frekvenčni spekter. Zato najprej (če rišeš na roke bodeja) narišeš prispevke posameznih členov in jih nato sešteješ. Za fazni diagram so zadeve zelo podobne le, da se prispevki posameznih členov začnejo eno dekado prej in se končajo čez eno dekado (prej ravna črta in potem tudi).

[slovenščina je zame švedska vas] so nas učili, če se še prav spomnim drugače me pa popravite in upam, da sem vsaj malo odgovoril na tvoj vprašanje...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Naloge, izpiti, seminarske Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni