|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
NUFAN Član

Pridružen-a: Pon 05 Apr 2004 21:39 Prispevkov: 947 Aktiv.: 4.00 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: Ned Jul 17, 2005 8:35 pm Naslov sporočila: Positiv 20 |
|
|
Že dolgo nazaj sem zasledil sliko na kateri je bilo prikazano in opisano kako se nanaša positiv20. Danes pa sem jo še enkrat hotel poiskat in je na žalost ne najdem več. Ima mogoče kdo od vas kaj podobnega ali pa ve kje bi si to lahko ogledal. Strah me je sicer, da ne bi nanesel preveč laka.
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Jul 18, 2005 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
če ga daš bolj na debelo, samo osvetljuješ več časa.
2x do 3x se "zapelji" čez eno mesto na ploščici, pa bo zadosti. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 8:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Takole, danes sem si nabavil pozitiv 20 in posprejal nekaj koščkov pertinaksa, ki se že suši v temnem neprašnem prostoru in čaka na jedkanje .
Vprašal pa bi, če lahko kdo prilepi sliko svoje "frišno"posprejane ploščice, da bi lahko malo primerjal kakšni so moji začetki.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sre Jul 27, 2005 9:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Od kar sem poskusil P-501 positiva ne uporabljam več. Sicer za obe vrsti laka velja, da mora biti ploščica dobro očiščena. Lak je tudi bolje nanašati v hladnejšem prostoru ter tam ploščice tudi nekaj časa sušiti. (seveda v vodoravnem položaju) V koliko lak ni enakomerno nanešen se bo sam lepo razlezel. P-501 sam nanašam z mehkim čopičem, ki je namenjen za slikanje z vodenimi barvicami. Na ploščico ga najprej nakapam potem ga enakomerno razmažem. Poraba je minimalna - rezultati pa po moji presoji boljši kot pri nanašanju Positiva iz spreja, ker ne pride do dviganja prahu, katerega pa pri spreju povzroči potisni plin. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.69 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 12:39 am Naslov sporočila: |
|
|
"pravilna" navodila se glasijio nekako tako...
Citiram: |
Najprej daj plošlico v škatlo za čevlje in jo tam pusti cca. 10min, nato pa v pečico z njo! Pečico nastavi na cca. 70 ºC, potem pa ploščico pusti v pečici od cca. 15min do 30min. Preverjeno deluje. |
moja izkušnja je pa malo drugačna...
Tako kot je zgoraj napisano (s sprejem) sem jaz delal, pa sem imel hude težave s prahom.
Zadnji poskusi so se izkazali za odlične, ko sem imel nad ploščico obešen kalorifer na raddalji cca 15-20 cm.
- Najprej sem imel kalorifer vključen ene 5 do 10 minut, da se je podlaga in ploščice segrele na cca 40 °C.
- Kalorifer sem ugasnil in odrinil na stran.
- Takoj ko sem posprejal, sem kalorifer zapeljal nad ploščice in ga vključil. Vključen je bil ene 15 minut, pa je bil lak na otip že suh - brez prahu!! Pustil sem še na nižji temperaturi pol ure, in rezultat je bil super. SMD vezje z 0,65mm razmakom med pini (TSSOP-24) je uspelo 100%.
Razlika je edino v tem, da po tem hitrem sušenju na laku nekako nisem videl, kje je ploščica osvetljena in kje ne. Tudi na hitro posušen lak je bil drugačne barve od počasi sušenega... _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
iskra Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13 Prispevkov: 797 Aktiv.: 3.36 Kraj: Lokev ,Boa , KOPER
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Od kar sem poskusil P-501 positiva ne uporabljam več. Sicer za obe vrsti laka velja, da mora biti ploščica dobro očiščena. Lak je tudi bolje nanašati v hladnejšem prostoru ter tam ploščice tudi nekaj časa sušiti. (seveda v vodoravnem položaju) V koliko lak ni enakomerno nanešen se bo sam lepo razlezel. P-501 sam nanašam z mehkim čopičem, ki je namenjen za slikanje z vodenimi barvicami. Na ploščico ga najprej nakapam potem ga enakomerno razmažem. Poraba je minimalna - rezultati pa po moji presoji boljši kot pri nanašanju Positiva iz spreja, ker ne pride do dviganja prahu, katerega pa pri spreju povzroči potisni plin. |
Včasih smo uporabljali ročni vrtalni strojček : pertinaks smo pritrdili na strojček , nanj kanili nekaj kaplic fotolaka in zavrteli . Rezultati so bili skoraj "profesionalni", problem je bil le v tem , da si lahko dobil le 1 L fotolaka , poleg tega pa se nam je zdel SPREJ bolj moderen . _________________ L.P. iskra |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 7:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Iskra, tole z vrtenjem sem tudi sam poskušal (tudi pri nanašanju s positivom) Rezultat je bil sicer enakomeren zelo tanek nanos, a višek laka se je kopičil po robovih - če sem ploščico preveč zagnal pa je šlo po okolici. ("Posledica" tega je še sedaj vidna v službi v delavnici na steni) Tudi s P-501 rezultat ne bi bil vrjetno drugačen, kajti viskoznost laka je po moji presoji podobna positivu. Koliko pa sem uspel videt je lak, ki se nanaša v centrifugi precej drugačen pred vsem pa zelo gost.
Skratka P-501 se zelo lepo nanaša z mehkim čopičem. Na "oko" taka ploščica sicer ne izgleda preveč lepa. A to ne vpliva na samo kvaliteto izdelane tiskanine. Lak se namreč tudi v debelejšem sloju zelo lepo razvije - prav tako pa je izredno obstojen pri jedkanju tudi v zelo tankem sloju. V koliko so vezice res zelo tanke pa lahko lak po razvitju še dodatno zapečemo. Če je potreba to sam storim kar z fenom, ki je sicer za odstranjevanje barve. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4223 Aktiv.: 17.82 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 7:58 am Naslov sporočila: re: |
|
|
P-501 še nisem probal , se moram enkrat oglasit pri Rebru da ga vzamem.
To s centrifugo je opisano v navodilih za POZITIV20 od Kontakt Chemie ki ga dela.
Verjetno pa je P-501 bolj gost in ga je težje centrifugirat ( pride do vredu parabole na površini se pravi na sredini tanek sloj in debeli robovi)
Moram reči da sem imel iste probleme kot Aly . Zadnje ploščice sem šprical v službi na ročni polirki in in zavrtel na ene 50-70 obr /min kar da zelo lepo enakomerno plast . Zdaj sem si tudi sam naredil nekaj podobnega - v odsluženo kovinsko industrijsko elektro omarico sem dal motorček na os pa 1cm debelo Al ploščo in vanjo urezal utore T tako da lahko fiksiram ploščico da jo ne odnese čez. Lak centrifuga odnese okoli , da ravno ne svinja stene škatle je okoli dan trak od kartonastih škatel ki ga potem enostavno zamenjam . Ko se ploščica vrti kako minuti se vžge ena grelna tuljava , ki s pomočjo ventilatorčka zasuši lak na površini brez prahu .
V stilu pekača za kruh daš vse not in dobiš kruh ven .Sicer naredim malo ploščic
me pa tako igračakanje veseli
Ostane malo ostanka laka na robovih cca. 2mm in nato v pečico na 50° za ene 2 ure tako da se lak res utrdi. Če nisem sušil dovolj dolgo tako predvidevam mi je na površini plast otrdela , spodnja plast v kontaktu s Cu pa je bila še mehka , tako da mi je osvetlitev in razvijanje uspelo super , jedkanje pa je bilo štala
Lp _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 4:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Koliko je pa cena P-501 in kje se ga da dobit in v kakšnih količinah? Kako dolg je rok uporabe? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 5:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
V Celju, v industrijski prodajalni Cinkarne Celje (torej zelo blizu tebe), literske steklenice, cca 6000 SIT/l,praktično neomejen.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 7:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preizkusil sem zjedkati polakirane ploščice, ki sem jih posprejal včeraj. Rezultati...porazno . Razžrlo mi je skoraj ves baker. Se mi zdi, da je bilo premalo osvetljeno. Imam prav?
Zdajle pa sem dal sušit že druge koščke ploščice. Pri teh sem nanesel malenkost več laka in tudi osvetljevanje bom podaljšal. Rezultati sledijo jutri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 7:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
NUFAN je napisal/a: |
Preizkusil sem zjedkati polakirane ploščice, ki sem jih posprejal včeraj. Rezultati...porazno . Razžrlo mi je skoraj ves baker. Se mi zdi, da je bilo premalo osvetljeno. Imam prav?
Zdajle pa sem dal sušit že druge koščke ploščice. Pri teh sem nanesel malenkost več laka in tudi osvetljevanje bom podaljšal. Rezultati sledijo jutri. |
Iz napisanega se ne da razbrati kaj si delal narobe. Potem ko ploščico osvetliš jo je potrebno razviti. Pri razvijanju se odstrani osvetljen lak. Tisti, ki ni osvetljen mora ostati na ploščici. na mestu kjer je lak bo po jedkanju ostal baker.
Če ti je vse "požrlo" pomeni, da je bil lak zelo tanek, kar je lahko posledica predolgega razvijanja, ali premalo temnega filma. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NUFAN Član

|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 8:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Film je bil dovolj temen, ker sem ga že enkrat uporabil pri oslojenih ploščicah in se je dobro obneslo. Tudi z razvijanjem se mi zdi, da ni bilo kaj narobe. Nanos laka pa je lahko bil problem. Dal sem ga res bolj malo- posledica straha .
No, v drugo pa s sprejem nisem šparal, tako da je ploščica dobila kar lepo vijoličasto barvo. Osvetljeval bom kakšno minutko več (8 min) čez dvojini pavs (kot prvič). Razvijalec pa bom naredil za odtenek "redkejšega" (na začetku bolje bolj počasi).
Upam, da bo tokrat uspelo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Slowfly Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07 Prispevkov: 4082 Aktiv.: 17.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 28, 2005 8:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
NUFAN je napisal/a: |
Razvijalec pa bom naredil za odtenek "redkejšega" (na začetku bolje bolj počasi).
Upam, da bo tokrat uspelo. |
Razvijalec je najbolje narediti kar ta pravi 7g/l NaOH oz merico pri tistem iz Conrada.
Temperatura pa okoli 25 - 30° C. Z redkejšim razvijalcem znajo biti težave - ne odstrani popolnoma laka ki je osvetljen. Pri dobri predlogi, je bolje osvetljevati malo dalj časa, kot premalo. Lahko narediš poskusno ploščico, ki jo najprej osvetliš tako, da z neprosojno masko pokriješ 90 % površine filma. Tako osvetljuješ recimo 5 minut. Nato vsako minuto razkrješ nadaljnih 10 % površine. Ko končaš, imaš ploščico, ki je osvetljena od 5 - 15 minut. Po razvijanju in jedkanju tako zlahka ugotoviš, kateri čas osvetljevanja je najboljši. Seveda to velja za enako razdaljo žarnice od predloge, ter enako kvaliteto filma.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni