www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Funkcijski generator krmiljen z računalnikom
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
drVrh
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17
Aktiv.: 4.35
Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 9:32 am    Naslov sporočila:  Funkcijski generator krmiljen z računalnikom Odgovori s citatom

Živjo,

letos sem odlično končal drugi letnik Elektrotehnik računalništva sedaj grem v tretji letnik, nato pa še v četrtega ker se matura hitro bliža sem že zdaj začel razmišljat o izdelku, ki ga moramo opraviti na maturi.

Odločil sem se da bom naredil funkcijski generator krmiljen z računalnikom ali brez.

Zasnovan bo tako da ga bo mogoče priklopiti preko serijskega porta na računalniik na katerem bo program ki bo krmilil FG, mogoče pa bo še krmiliti preko njegovega panela na FG, ali to ali to.

Uporabil bi mikrokrmilnik PIC serije kateri bo krmilil zadevo.

Sedaj pa me zanima če bi bilo možno delovanje kot ga bom opisal spodaj:

Ko bo prišel signal iz računalnika naprimer 100 bo uC vklopil modul, ki daja ven samo sinusno obliko, ko bo prišel podatek 010 bo vklopil modul, ki daje ven samo enosmerno obliko, če bo pa prišel signal 001 pa bo vklopil modul, ki daje ven samo žagasto obliko.

Najprej bi ta podatek prišel iz računalnika nato pa prišli še podatki o velikosti te napetosti in toka to bi pa delovalo naprimer podobno kot deluje V-meter ki da podatke v mikroprocesor v binarni obliki za vsako napetost ali tok ta jo pretvori v desetiško obliko ter jo prikaže na LCD, namesto LCD za prikaz bi se uporabili digitalni potenciometri ki bi ''navili'' napetost in tok na točno prej določenim modolu.

Krmiljenje FG bi potekalo vzporedno, računalnik in pa krmilje na njegovem panelu (osprednji plošči) bi bila vezana vzporedno ali ta ali ta.

Kako se vam zdi ideja o tem? Preveč komplicirana ali premalo? Very Happy

fg.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  34.44 KB
 Pogledana:  4 krat

fg.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 10:49 am    Naslov sporočila:  Re: Funkcijski generator krmiljen z računalnikom Odgovori s citatom

drVrh je napisal/a:
Kako se vam zdi ideja o tem? Preveč komplicirana ali premalo? Very Happy

Ravno prav.

Sicer najbrz ne bo pretirano uporabno v praksi, a gre predvsem za koncept; ko bos enkrat zadevo naredil in razumel njene omejitve z izbranimi komponentami, bos lahko kasneje (diploma ?) vse skupaj izboljsal in ti bodo vse nabrane izkusnje prisle zelo prav.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 11:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na izhodu ti manjka seštevalnik, da lahko AC in DC sešteješ skupaj (AC dodaš offset). To je pomembna funkcija.
Ko ti bo to zalaufalo, boš kmalu začelk pogrešat Arbitrary funkcijo ali DDS, ko kar na ekranu PCja narišeš signal z miško, FG ti ga pa generira v realni svet...

S čim nameravaš generirat signale? Tisti MAX038 ali kaj je že? Ali analogni oscilatorji? Pa kvadraten signal manjka.

drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Citiram:
Na izhodu ti manjka seštevalnik, da lahko AC in DC sešteješ skupaj (AC dodaš offset). To je pomembna funkcija.
Ko ti bo to zalaufalo, boš kmalu začelk pogrešat Arbitrary funkcijo ali DDS, ko kar na ekranu PCja narišeš signal z miško, FG ti ga pa generira v realni svet...

Aha torej moram še dodati ta seštevalnik kako pa to zgleda? Zamotil me je stavek AC dodaš offset... kaj je to?

Glede Arbitrary, DDS, hja zakaj pa ne toda je to možno implementirati v VisualStudioC++ program? Moralo bi, ne?

Citiram:
S čim nameravaš generirat signale? Tisti MAX038 ali kaj je že? Ali analogni oscilatorji? Pa kvadraten signal manjka.

Generiral bi signale s pomočjo analognih oscilatorjev, za začetek. Dodan pa bi bil tudi kvadraten signal tudi ta bi bil jaz sem pač samo tiste tri napisal manjkajo tri pikice Very Happy

Sokrat, da, pravzaprav gre res za predvsem koncept, da vidim kako to deluje.

Toda rabil bi res odgovora na vprašanja ki se mi bodo porajale med projektom, ta projekt bi rad razbil na več delov, v tem polletju bi naredil funkcijski generator ki bo mi dajal ven signale katere bom hotel z tipkami in potenciometrom nato bom vso to zadevo priključil na računalnikom in bom razvil svoj protokol, če se seveda temu tako reče, svoj način prenosa podatkov preko comportom, glede številk to mislim povedati naprimer kot sem že v prejšnjem postu napisal da na nek način ko bo 100 bo sinusna oblika ko bo 010 bo ta in tako naprej.

Glede DDS-a pa sem to razmišljal toda odkrito povedano se mi pravzaprav niti ne sanja kako zadeva deluje. Mislim kako spravi podatke iz tiste slike na FG.

Je možno dobiti kakšno literaturo glede teh zadev, Aljaž ti si v Ljubljani si lahko kako sposodiš kakšno diplomsko nalogo če je bila narejena v tej smeri na FE LJ, ter mi nekako spraviš na Koroško.
Ali če mogoče veš glede kakšne literature angleške in slovenske glede tega.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vecina (vse ?) novejsih diplom je na voljo v PDF. Sicer lahko dobis prakticno vso literaturo izdrugih knjiznic tudi v svoji knjiznici, ce placas postnino. Vcasih je bilo to okrog 1500 SIT, torej preccej manj kot ze samo clanarina drugje, kaj sele pot.

Pozabi tisto, kar je napisal Aljaz za zakljucno nalogo - tisto bi bilo cisto OK za diplomo, do tam imas pa se precej let. Pojdi po vrsti.

Generiranje narisanih krivulj je precej preprostejse, kot se zdi, ampak res ni nobene potrebe, da ti to tlacil v nalogo za srednjo solo. Vse skupaj je samo predvajanje vzorca, enako kot ce bi predvajal zvok.

drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 6:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Generiranje narisanih krivulj je precej preprostejse, kot se zdi, ampak res ni nobene potrebe, da ti to tlacil v nalogo za srednjo solo. Vse skupaj je samo predvajanje vzorca, enako kot ce bi predvajal zvok.

ravno to me moti, namreč rad bi pokazal kar sem se naučil ne želim stlačiti notri nato pa o tem ničesar vedeti ampak rad bi se naučil če me zanima ter to moje znanje tudi pokazati ter ga razložiti drugim res da je to nora matura za srednjo šolo toda če me zanima pa ker vem da sem sposoben to narediti zakaj pa ne.

Toda vse je stvar raziskovanje ter to da vem kje iskati.

Google ni vedno dovolj.

Marsikje gledam diplomske naloge. kjer so našteti viri in literatura, pa za vraga kje je on našel točno to knjigo in ta spisek in to shemo, ali vam pri tem pomagajo mentorji ali kako? Pustimo zdaj to, ampak če se le da rad bi raziskal do potankosti.

Kje pa je možno dobiti diplomske v PDF, rad bi tudi prebral diplomsko delo Aljaž-a, sem že iskal na FE (kjer je Aljaž naredil diplomsko) spletni strani pa ni nič prav tako tudi za FERI v MB(za drugo DD).

Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 6:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drVrh je napisal/a:
Marsikje gledam diplomske naloge. kjer so našteti viri in literatura, pa za vraga kje je on našel točno to knjigo in ta spisek in to shemo, ali vam pri tem pomagajo mentorji ali kako? Pustimo zdaj to, ampak če se le da rad bi raziskal do potankosti.

Iskanje ! Mentorji sicer kaj svetujejo, nekaj imas iz predavanj (dopolnilna literatura), nekaj je referenc v ze znani literaturi (zelo malo je mojstrov pri ans, ki lahko napisejo ucbenik, brez da bi kogarkoli citirali), a vecino se vedno najdes z iskanjem.

Citiram:
Kje pa je možno dobiti diplomske v PDF, rad bi tudi prebral diplomsko delo Aljaž-a, sem že iskal na FE (kjer je Aljaž naredil diplomsko) spletni strani pa ni nič prav tako tudi za FERI v MB(za drugo DD).

COBISS, pod vrsta gradiva izberi monografska publikacija.

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 7:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sori, moje napisano je res za diplomsko. Sem spregledal, sa si še v srednji šoli.
DDS je naredil VolkD z AVRjem in tudi dal nekaj fotk na forum.
Diplomske so na voljo le na ogled v čitalnici - ne moreš je odnesti ven iz knjižnice.

Tisto s seštevalnikom pa le uporabi. Operacijski ojačevalnik kot seštevalnik. Standardna vezava. Bo šlo?

aly
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 24, 2009 8:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat je napisal/a:
Vecina (vse ?) novejsih diplom je na voljo v PDF.

Ko sem jaz oddajal mojo diplomsko, je bila kopija na CDju zgolj za komisijo in ni šla nikamor naprej. Vsaj tako so zatrdili.
Tiskana pa je na voljo v knjižnici.

Mojo diplomsko si lahko ogledaš tukaj:
http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?p=170174

lp.

drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2009 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Sem razmišljal še malo glede tega seštevalnika toda mi ni najbolj kapnilo kaj naj bi to bilo, je to kar mislim da dvigne amplitudo na pozitivno pol, npr. da začne sinusno obliko oddajat z 2 V, nato pa recimo ne gre pod minus?

Nazaj na vrh
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2009 9:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tako nekako Wink
Kot bi sinusoido premaknil gor.
Če npr. niha od + do - 2V in ji dodaš offset 2V, bo potem nihala od +4V do GND

lp

drVrh
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 27, 2009 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Potem sem razmišljal pravilno točno to sem hotel povedati samo mi ni uspelo Very Happy hehe...hvala....načrti se že zbirajo verjetno bom nekje našel zamenjavo za IC MAX038 ter naredil FG s tistim IC-jem, ter bom za začetek naredil samo FG krmiljen z računalnikom za letos za drugo leto pa bosta obe možnosti.

Izključil pa bom možnost DDS.

Aja pa še nekaj ... kako je glede nastavljanjem napetosti pri FG, pri tem se ne nastavlja ampak se nastavlja frekvenca razmišljam prav?

Nazaj na vrh
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 28, 2009 1:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drVrh je napisal/a:
Aja pa še nekaj ... kako je glede nastavljanjem napetosti pri FG, pri tem se ne nastavlja ampak se nastavlja frekvenca razmišljam prav?

Pri običajnem funkcijskem generatorju z osnovnimi funkcijami nastavljaš obliko, frekvenco in amplitudo signala. Amplituda je napetost. Tudi offset (dodajanje enosmerne napetosti) je precej pomembna funkcija, ki jo skoraj zagotovo vkjuči v projekt.

Slemi
Član
Član

Pridružen-a: Pet 29 Okt 2004 13:29
Aktiv.: 1.63
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 28, 2009 2:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za genereator signala ti priporočam tegale ali pa katerega iz njegove družine.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo AIM - AOL Instant - naslov MSN Messenger - naslov
sortaj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Jul 2008 21:51
Aktiv.: 3.95
Kraj: Med Vipavo in Štanjelom

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 28, 2009 5:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

drVrh je napisal/a:
Potem sem razmišljal pravilno točno to sem hotel povedati samo mi ni uspelo Very Happy hehe...hvala....načrti se že zbirajo verjetno bom nekje našel zamenjavo za IC MAX038 ter naredil FG s tistim IC-jem, ter bom za začetek naredil samo FG krmiljen z računalnikom za letos za drugo leto pa bosta obe možnosti.

Največij problem pri teh IC-jih je, da se težko dobijo... Sad
Ti kar naštejem:
MAX038...najboljši, gre do 20MHz-ni več v proizvodnji
ICL8038...baje bolj precizen, naj bi bil uporaben nekje do 300kHz-ni več v proizvodnji
XR2206...podoben zgornjemu-se težko dobi, a sem ga "izvohal".

ti trije so tako v grobem. Mislim, da obstaja še en NTExxx, ki mu ne vem več imena Sad

lp

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Merilna tehnika in senzorji Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni