|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.66 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Dec 26, 2007 11:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, mislim da je to res. Ne vem ali to pri T2 to plačljivo...ga še nisem menjal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Stoyc Član

Pridružen-a: Pon 26 Nov 2007 20:55 Prispevkov: 42 Aktiv.: 0.20 Kraj: Ilirska Bistrica
|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2007 7:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne, je tudi pri T-2 zastonj, le da moraš poslati pisno zahtevo z vsemi svojimi podatki in l.r. podpisom- so malo zakomplicirani. Zakaj bi bilo enostavno, če je lahko komplicirano. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Čet Dec 27, 2007 9:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, kot rečeno je tako bilo pri Siolu kar lepo vrsto let. Jaz sem moral za spremembo naslova zahtevek poslati po faksu in samo po faksu. Pismo ni bilo dobro - zakaj, niso vedeli niti oni. In potem gasa na pošto, vprašat če imajo faks - "ja, nekje pod prahom pa res je - če še dela" in potem po minuti držanja zraka - "bravo ! Dela" olajšanje - uspelo bo.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dr.1m Član

Pridružen-a: Sre 16 Jan 2008 15:30 Prispevkov: 454 Aktiv.: 2.13 Kraj: Goriška Primorska
|
Objavljeno: Sre Jan 23, 2008 10:45 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
No, kot rečeno je tako bilo pri Siolu kar lepo vrsto let. Jaz sem moral za spremembo naslova zahtevek poslati po faksu in samo po faksu. Pismo ni bilo dobro - zakaj, niso vedeli niti oni. In potem gasa na pošto, vprašat če imajo faks - "ja, nekje pod prahom pa res je - če še dela" in potem po minuti držanja zraka - "bravo ! Dela" olajšanje - uspelo bo.. |
Ti bi verjel, a le če si to urejal kakšni dve leti nazaj. Meni je brez težav pred enim letom uspelo spremeniti ženin mail, kar preko interneta.
Kar se pa tiče Siol-ovega maila, sem mnenja, da bi se ga dalo na en način obdržati. Kako? S tem, da naročniško razmerje ne prekineš, oz. prekineš le ADSL. Obdržiš pa klicni paket in to urni, pri katerem ni naročnine
Sam sem že od začetka AMIS-ov naročnik in z njimi nimam težav. Žal pa sem priključen prek Telekomove centrale ...
Bratu pa sem uredil bivšo Voljo, in tudi deluje brez težav.
Je pa zanimivo kakšen pristop ima TUŠ telekom, saj je trenutno najugodnejši, za naročnike priklopljene prek Telekomove centrale. Le kako jim to uspe? Ne vem na kaj še čaka AMIS? Oziroma, kako da tega AMIS ni storil? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Jan 23, 2008 11:15 am Naslov sporočila: |
|
|
ja, to je bilo vsaj dve leti nazaj. Vem da je sedaj možno vraga in pol delati kar preko interneta, čeprav ne deluje vedno vse - recimo kolega ni uspel vključiti drugo IP številko, je moral klicati na podporo, so potem tam rekli da je očitno nekaj šlo narobe,itd....
Preko telekomove centrale nas je pa itak večina priključenih... z izjemo optike ali kabla...žal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 11:08 am Naslov sporočila: |
|
|
Nadaljevanje teme - Julij 2009.
cimer je napisal/a: |
Pred pribljižno pol leta sem presedlal iz Telekoma na T-2. Odločil sem se za ISDN vmesnik za obstoječe telefone. |
Pri nas imamo sedaj podobno situacijo.
Trenutno stanje:
- Siol ADSL 1Mbit preko parice
- Telekom ISDN telefonija (2 liniji, 3 številke)
- ISDN+PSTN hišna centrala, 10 analognih telefonov in fax, 2 ISDN telefona
- 2x Telemach kabelska TV
Do hiše so sedaj potegnili optiko (Telekom). Ljubljana Bežigrad.
Bosheva hišna centrala (že spet) nekaj zeza in crkuje (servis pa je zelo drag).
Kaj se sedaj splača naredit
Se da preko telekomove optike vzet storitve od T2?
Telefonov je preveč, da bi za vsakega vzel IP/PSTN ali IP/ISDN vmesnik, se pravi hišna centrala mora bit. Mogoče bo poservisirana, mogoče bomo nabavili novo. Vsa telefonija mora iti preko centrale, da se da klice prevezovat med telefoni.
Se splača it na IP telefonijo ali obdržat ISDN preko parice?
Če prvo, bi najraje vzel en IP/ISDN vmesnik in zvezal na centralo. Skrbi me naslednje:
cimer je napisal/a: |
ISDN vmesnik ima nekaj omejitev, ki jih je pametno vedeti preden se lotiš konfiguriranja sistema. Omejitve se pojavijo, ko želiš na ISDN vmesnik priključiti več dohodnih številk. |
Kaj je s tem??
Internet in televizijo bi preklopil na optiko.
Za internet ni težav, vzel bi 10/10Mbit paket.
Kako je s televizijo?
Ena varianta je, da ima vsak TV svoj STB vmesnik.
Druga varianta, ki sem jo videl, je nekakšen IP/Coax vmesnik, ki hkrati konvertira vse programe v antenski signal. Tega potem ni težko peljat po obstoječi instalaciji do obeh TVjev (je tudi ceneje?).
Predlogi, ideje?
Hvala! _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bero Član

Pridružen-a: Pet 12 Sep 2008 12:24 Prispevkov: 268 Aktiv.: 1.31 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
... Se da preko telekomove optike vzet storitve od T2?... |
Ni variante, po moje. Vsak ISP namreč posebej razkopava ceste, polaga kabelsko kanalizacijo, vleče kable, po blokih montira svoje NIK kanale...
Citiram: |
... - Telekom ISDN telefonija (2 liniji, 3 številke)
- ISDN+PSTN hišna centrala, 10 analognih telefonov in fax, 2 ISDN telefona ... |
Povprašaš Telekom, če se na njihovo terminalno opremo da priključiti IP/ISDN vmesnik, nato pa ISDN centralo.
... - 2x Telemach kabelska TV...
|
Če to pomeni 2 TV sprejemnika, potem bo najenostavneje naročiti 2x STB
... Druga varianta, ki sem jo videl, je nekakšen IP/Coax vmesnik, ki hkrati konvertira vse programe v antenski signal... |
Hm, to pomeni, da iz strežnikov HKRATI vleče dol stream za 100+ programov!? Vsak stream ima bitrate okoli 6,5Mbit/s.
Nič ne rečem, pasovne širine je dovolj. Če bi bil jaz operater, mi to nebi bilo všeč, ker se mi multiplicira obremenitev omrežja.
A daš lahko kak link, prosim, da vidim kako to izgleda?
... - Telekom ISDN telefonija (2 liniji, 3 številke)
- ISDN+PSTN hišna centrala, 10 analognih telefonov in fax, 2 ISDN telefona ... |
Na misel mi pride še Asterisk v sledeči konfiguraciji:
ISP(IP telefonija)-------PC(Asterisk)------obstoječa topologija (brez centrale).
Na forumu omrezja.info je tudi en prispevek na temo Asteriska.
lp, Gašper _________________ Najbolj neumno vprašanje je tisto, ki se ne vpraša. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3366 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 1:22 pm Naslov sporočila: Imam |
|
|
imam siol trio na optiki
dela dobro, kadar dela.
najbolj me jezi, da se vse prepogosto zgodi, da mi crkne samo telefon, in tega niti ne opazim, dokler mi nekdo po mobitelu sporoči, da sem nedosegljiv. Za profesinalno rabo zelo moteče, pa tudi za osebno rabo ni prav prijetno.
Stvar se sicer običajno odpravi z resetiranjem naprave, ampak, kaj, ko ne vem, da je potreben reset .
. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 1:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
definitivno NI možno imeti recimo T2 optiko preko Siolovega kabla....preverjeno s strani sodelavca, ki ima do bloka obe optiki, po bloku je pa razpeljano samo siolova, T2 pa ne. Tako lahko vzame siol (kar noče niti zastonj), ne more pa T2, ker T2 pravi da nima soglasja vsaj polovice stanovalcev (seveda, vsaj polovica trpi pod siolom in se jim j**e za T2)...
Druga stvar, ki sem jo občutil par dni nazaj - (ponudnik T2) TV kanali so mi štekali...vsi po vrsti. Kličem, pravi gospodič na drugi strani da do nezavesti dajem podatke v omrežje (=uploadam). Potegnem ven mrežni kabel za internet in ---voil!!! TV ne šteka več. Je rekel da je imel ping do modema skoraj 500ms...zdaj pa: a ni TV in internet načeloma ločeno ? Programsko bi moral biti določen tisti minimum, ki zagotavlja nemoteno delovanje TV-ja zanimivo je da se to prej vsa ta leta ni dogajalo, mesec nazaj je pa v bližini udarila strela in skurila miljon žilni kabel do centrale, ki je sedaj speljan kar po pločniku(je bilo menda 500-700 hiš brez telefona itd) in od zdaj je to. Je pa tip rekel da po tem novem kablu dosegajo večje hitrosti kot prej... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 1:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
bero je napisal/a: |
... Druga varianta, ki sem jo videl, je nekakšen IP/Coax vmesnik, ki hkrati konvertira vse programe v antenski signal... |
Hm, to pomeni, da iz strežnikov HKRATI vleče dol stream za 100+ programov!? Vsak stream ima bitrate okoli 6,5Mbit/s.
|
Meni so ob montazi rekli, da pri tej opciji v drugi fiber spravijo kar analogni (RF ?) signal, vmes pride samo transceiver. To torej ni enako kot IPTV. Ker ni nobene prednosti, ampak samo se ena skatla vmes, ki lahko crkne, je TV ostal na coaxu. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 3:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Čudi me, da T2 ne more zakupiti dela Telekomovega optičnega omrežja, kot so to naredili pri bakrenih paricah. Optični kabel imamo sicer že v hiši.
Se pravi, bi bilo v vsakem primeru dobro obdržati direktno ISDN linijo (firma - zanesljivost). [Ve kdo za kakšen dober deal za novo/rabljeno hišno telefonsko centralo?]
Za TV bom še malo cene primerjal. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.50
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brez skrbi, tudi bakrenega ne bi mogli, ce bi o tem odlocal Telekom. Pri optiki Telekom nima tako velikega deleza, da bi bil prisiljen drugim dovoliti dostop. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
spomnite se, kolikokrat je moral T2 tožiti vse živo in mrtvo pri mednarodnem sodišču... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cimer Član

Pridružen-a: Sob 07 Okt 2006 0:07 Prispevkov: 122 Aktiv.: 0.53 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
@aly
Na T2 sem priklopljen preko bakrene parice na dveh različnih lokacijah (privatno in firma). Na obeh lokacijah nimam pripomb na delovanje.
Privatno imam tudi IPTV samo enega, ker več ne gre. Najprej sem povsod imel ISDN vmesnik pa se je doma poslovila slušalka in sem ISDN zamenjal z analognimi telefoni. Menjava iz ISDN na analogno je po moji oceni korak nazaj v kvaliteti zvoka in prijaznosti uporabe telefonskega aparata (Panasonic).
Na ISDN vmesniku imaš lahko samo dve telefonski številki, čeprev ISDN kot tak podpira do 8 številk.
Drugi bolj preč problem so telefonske linije, ki se obnašajo malo drugače kot ISDN. Npr: Dohodni klic na številko 1 to številko zasede in je za drugega klicočega zasedena (ISDN preveže klic po drugem prostem kanalu). Dobro to lahko rešiš z avtomatsko preusmeritvijo klica na številko 2, če je številka 1 zasedena. Klici znotraj T2 so brezplačni.
Bolj zoprna je zadava pri odhodnih klicih, saj moraš centrali (Siemens Gigaset) povedati na katero zunanjo linijo naj se poveže. Prvi odhodni klic zasede številko 1 in drugi odhodni klic nima kam oziroma mora uporabnik ročno izbirati po kateri številki bo opravil svoj klic. To je malo moteče, sploh če sta v podjetju več kot 2 uporabnika.
Klasični faks (Philips) deluje v odhodu brez težav, dohodne fakse pa sprejema računalnik in jih preko e-pošte razdeli po firmi.
Upam, da si boš z mojimi izkušnjami lahko kaj pomagal. _________________ Lep pozdrav!
Marko S. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Jul 24, 2009 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zanimive informacije.
Do T2 itak ne moremo, tako da to pade v vodo.
Sicer sem malo sanjal o taki konfiguraciji z Asteriskom, ampak bojda je IP telefonija preveč nezanesljiva in bomo ostali na ISDN parici. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni