www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Iščem primeren elektromotor

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Bua
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 25 Jul 2009 20:16
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 25, 2009 8:35 pm    Naslov sporočila:  Iščem primeren elektromotor Odgovori s citatom

Zdravo!

Najprej bi rad povedal, da sem na tem forumu nov in niti ne vem ali sem postavil to temo v pravi prostor. Če sem zgrešil, se vsem skupaj opravičujem.

Torej, spravil sem se k nadgradnji našega teleskopa, saj se ga ročno precej težko usmerja pa še rad bi malo treniral elektrotehniko preden grem na elektro faks Laughing .

Kakorkoli, rad bi elektronsko premikal teleskop v levo, desno, gor in dol, za to pa potrebujem motorje, tukaj pa se mi ustavi. Motor ne sme biti večjega premera kot je 4 cm, ampak kljub njegovi majhnosti, mora biti dovolj močan za vrtenje ca 1 kg težke osi, plus to da ne sme imeti prav veliko obratov, saj se mora os vrteti zelo počasi, da ne zgrešim kakšne zvezde oz planeta (naj pa povem, da bi rad naredil tako, da bi bile kakšne tri stopnje vrtenja - hitra, srednja in počasna).

Vem da bi lahko obrate reguliral z manjšanjem napetosti, ampak se bojim, da bi s tem padla tudi moč in se os nebi premikala oz bi se motor preobremenil. Kot druga stvar za manjšanje obratov osi pa bi lahko uporabil tudi različne zobnike, ampak kar se tiče strojništva, sem mrzel.

Zato bi vas, ki imate več praktičnih izkušenj prosil za pomoč. Kako naj se stvari lotim, kakšne dva motorja potrebujem in kje naj ju kupim.

P.s.: motor naj ne bo predrag (če je možno)!

Že v naprej hvala in lep pozdrav,
Žiga
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.02

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 25, 2009 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kak Deltronov motorček s prigrajenim reduktorjem bi bil kot nalašč zate, le cena ni niti malo prijazna...
Strička Gugla povprašaj po recimo "micromotor e192.24.125", za pokušino.

Imaš pa v grobem 12 in 24V izvedbe, z reduktorji 1:5 (575–830 rpm) do kar 1:625 (6,2–6,6 rpm), navor do 3Nm....

micromotor.jpg
 Opis:
12 ali 24V DC motor z reduktorjem
 Velikost datoteke:  22.4 KB
 Pogledana:  3 krat

micromotor.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2009 5:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kakšen je pa trenutni način pomikanja, verjetno na "vrtljive ročke"? Povej še kaj več o teleskopu, najbolje kaka slika...

Sicer pa kupi na primer kak tak motor kot je predlagal MadMax in potem, če ne gre direktno pritrdit motorja na ročko, pritrdi na ročke zobnike ter nato zobnike z jermenico poveži z motorjem. Nekako tako. Seveda še je veliko drugih načinov povezave.

Če boš motorju s primernim prenosom malo zmanjšal napetost se bo ta upočasnil vendar še ne bo nevarnosti da bi se tudi ustavil. Za regulacetijo naposti oziroma povprečne moči si poglej PWM regulacijo, o kateri google ve precej. Pa tudi za izvest je dokaj preprosta in imaš lahko z uporabo potenciometra popolnoma nastavljivo hitrost.

Obstaja pa tudi možnost uporabe koračnih motorjev, ki bi bila še najbolj primerna vendar pa precej zahtevna možnost. Za krmiljenje koračnih motorjev bi rabil namreč mikrokrmilik oziroma precej elektronike.

Bua
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 25 Jul 2009 20:16
Aktiv.: 0.01

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 26, 2009 12:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutni način premikanja je na vrtljive ročke ja. Sem pa zadevo (mehanizem) poslikal, tako da boste bolje vedeli pri čem smo.

Najprej fotografija celega mehanizma:

1 - prva vrtljiva os
1a - na to os se pritrdi vrtljivo ročko za premikanje prve osi
2 - druga vrtljiva os
2a - na to os se pritrdi vrtljivo ročko za premikanje druge osi

Tukaj je fotografija celega mehanizma še z druge strani:

Sam sem razmišljal, da bi motorja vstavil kar direktno na osi v mehanizem, saj bi bil tako še najbolje zaščiten pred vremenskimi in tudi drugimi vplivi okolja. Zato sem poslikal še notranjost ene izmed osi, da vidite če je glede navora to sploh mogoče:

Še fotografija iz druge strani za boljšo orientacijo:

Tukaj pa je še fotografija obstoječih zobnikov vgrajenih v mehanizem (en del je od osi, drugi od vrtljivih ročk):

Pri vsem skupaj pa je potrebno gledati tudi na to, da bom imel motorje kam pritrditi. Če bi motorje pritrdil direktno na os, bi lahko z raznimi po meri izdelanimi distančniki, pritrdil motor na ohišje, da se nebi premikal. Ni pa povsod take možnosti, ker ni povsod prostora za pritrditev.

Vem pa tudi, da bi bil koračni motor najbolj primeren, ampak sem to možnost že odmislil, ker ne poznam nobenega, ki bi mi sprogramiral čip.

Pade še kakšna nova ideja sedaj po slikah?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni