|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2009 7:18 pm Naslov sporočila: Popravilo avtoradia LG TCH-M550R |
|
|
Danes sem na akumulator v avtu priklopil omenjen avtoradio. Pomotoma sem se z ohišjem avtoradia dotaknil plus pol akumulatorja. Močno se je zaiskrilo in slišal se je pok, nakar se radio ni več prižgal. Najprej sem pregledal varovalko, vendar je ostala cela. Potem sem avtoradio odprl in navidezno pregledal. Odkril sem močno napihnjen kondenzator 3300μF/16V (105°C). Odlotal sem ga, jutri pa ga bom menjal, saj nimam doma ustreznega. Zanima me, če bi lahko še kaj drugega skuril, razen tega kondenzatorja? Kako naj preverim vezje in lociram še druge morebitne napake?
Jutri bom pripel še slike.
Za pomoč se vam že v naprej zahvaljujem.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2009 7:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Danes sem na akumulator v avtu priklopil omenjen avtoradio. Pomotoma sem se z ohiąjem avtoradia dotaknil plus pol akumulatorja. |
Mase ni odžgalo?
Je bil radio že v uporabi?
Napihnjen kondi (če je od te zadnje nesreče), bi pomenil, da si zamenjal polariteto napajanja, kar je pogosto za take reči enako pogreb.
Zato bi bilo dobro vedeti, ali je prišlo do ognjemeta še med priklapljanjem ali si radio uspel pripravit do delovanja in je šele potem počilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

Pridružen-a: Sre 08 Jun 2005 13:29 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.85 Kraj: Selnica ob Dravi
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2009 8:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako to misliš mase ni odžgalo? Radio je bil v uporabi, danes sem ga pa dobil jaz in sem ga priklopil in sem poslušal cd (polaritete nisem obrnil). Tako, da je prišlo do ognjemeta med delovanjem radia, ko sem se pomotoma dotaknil z s ohišjem radia plus pola na akumulatorju.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Azrael Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46 Prispevkov: 4432 Aktiv.: 22.16 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2009 9:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Potem je bil kondenzator napihnjen verjetno že od prej.
Če radio sedaj ne dela, ti je najverjetneje odžgalo maso, to je minus pol napajanja. Kje, ne vem, lahko nekje na TIV ali v konektorju, saj je ohišje radia vezano na maso. Skratka, išči prekinitev nekje na poti od ohišja do konektorja, točneje minus pola napajanja v njem.
Če boš ugotovil, da masa ni prekinjena, dobro preglej ali je v notranjosti radia kaj ožgano, počeno, oškropljeno s staljeno kovino itd na mestu, kjer je prišlo do kratkega stika na ohišju, saj je v tem primeru nekaj poškodovano na tem mestu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2009 9:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Vredu, bom tako napravil. Pričel bom jutri saj je že prepozno. Radio pa je pred "nesrečo" definitivno deloval, tako, da je moral bit kondenzator že prej napihnjen? Ampak radio je brezhibno deloval. Za kaj pa sploh služi ta kondenzator? Je tudi edini s tako veliko kapacitivnostjo na vezju.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Jul 26, 2009 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej tudi zaščitno diodo.
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 7:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Katera pa je ta zaščitna dioda, jih je kar nekaj? Oprostite mojim vprašanjem, vendar se prvič srečujem s popravilom avtoradia.
Zakaj pa bi ravno maso odžgalo in ne recimo pozitivnega pola?
Nekje sem zasledil, da imajo eni avtoradiji nekje na vezju varovalko reda mA proti masi. Je možno, da je tudi na tem avtoradio tako in je šla varovalka?
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Tako, začel sem preverjati maso po vezju in kolikor sem videl masa po vezju je, ni pa je med priklopnim konektorjem in vezjem. Kako naj rešim problem?
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Slika, slika, slika, slika! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.97 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
slanek je napisal/a: |
Tako, začel sem preverjati maso po vezju in kolikor sem videl masa po vezju je, ni pa je med priklopnim konektorjem in vezjem. Kako naj rešim problem?
LP, Jaka |
Žica,žica.žica  _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 9:35 am Naslov sporočila: |
|
|
Če je samo masa kriva, bi radio moral delovati, če bi se z njegovim kovinskim delom dotaknil negativnega pola akumulatorja. Vseeno pa ne škodi prej preveriti drugih zadev, kot so že napisali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Menjal sem kondenzator, sicer sem dal 1000uF, ker 3300uF nisem imel, bom pa ga ob priliki menjal s pravim. Maso sem povezal direktno z šasijo in radio deluje.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 23.94
|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 11:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi je masa narejena tako, da je tiskanina preko kovinskih podložk privijačena na ohišje. Preko teh podložk je tudi ozemljena. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 12:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi se dalo kako popravit konektor, da bi imel lahko original priklopljeno?
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
slanek Član

|
Objavljeno: Pon Jul 27, 2009 1:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prosil bi še za shemo tega avtoradia, če kdo najde. Sam ne najdem.
LP, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni