|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Modelar Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Avg 2009 12:27 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.03 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Avg 03, 2009 12:32 pm Naslov sporočila: ECS polnilec akumulatorskih baterij (1,2 V) LYTRON AHS 2044 |
|
|
Pozdravljeni,
imam preko 10 let star ECS polnilec akumulatorskih baterij (NiCd in NiMh, AAA, AA, C in D) Lytron AHS 2044
zadnje čase ne deluje več pravilno, bolje rečeno sploh ne deluje.
Ali ima mogoče kdo od vas na forumu izkušnje s takim ali sorodnim polnilcem ? Na netu je zelo malo informacij, vsaj zame laika. Se da ta zadeva kako popraviti ali se ne splača več ? Za vse informacije se že vnaprej zahvaljujem.
Pred kratkim je začela utripati zelena signalna dioda med polnjenjem in kasneje tudi ob samem vklopu brez baterij. Polnilec več ne napolni akumulatorjev.
Navodilo, ki je bilo priloženo polnilcu ne omenja tega pojava (utripanje zelene lučke), na netu ne najdem nič več, kot zgoraj omenjeno, nemško znam preslabo, firme Lytron pa ni več. Na netu ne najdem podobnih problemov ali tehničnih navodil.
Ni mi problem kupiti novega, ampak žal mi je tega starega, delal je zelo dobro, mogoče pa je dotrajal samo kak zamenjljiv del. Poleg tega je večina novih polnilcev mnogo slabših od mojega.
Do nedavnega mi je odlično in zelo hitro (10 - 150 minut) polnil vse okrogle akku baterije, tudi novejše z veliko kapaciteto (npr. 4 x 2600 MAh v dobrih dveh urah).
Edina slika mojega (LYTRON AHS 2044) in sorodnih modelov ter osnovni tehnični podatki, ki sem jih našel na netu: http://www.quovadis.tv/neuprodukte/ladest.html
Polnilec dela po sistemu ECS, nekaj več podatkov sem našel tukaj:
http://www.praktiker.at/download/lepse803.pdf
in tukaj:
http://www.kriechhammer.at/ecs/
Nisem elektronik, na elektriko se tudi ne spoznam nič, edini inštrument ki ga premorem je preprost multimeter, pa še na tem uporabljam le voltmeter. Polnilec bi naj polnil celice do 1,48 V in max 2 VA (s pulznim tokom do 2,0 V) in potem preklopil na vzdrževanje (preklop iz rdeče lučke na zeleno) z cca 50 MAh. Moji akumulatorji so odvisno od modela imeli po koncu polnjenja cca 1,44 V. Sedaj polnilec sploh ne preklopi na konec polnjenja (zeleno), ves čas gori rdeča, baterije pa mi je celo tudi spraznil pod 0,5 V. Drug pojav je da že pred polnjenjem ali vmes začne utripati zelena.
Izvedba je dokaj zaprta, med delovanjem ne morem izmeriti napetosti, saj odprt pokrov avtomatsko izklopi delovanje, poskusil sem ga tudi odpreti, vendar z mojim nepoznavanjem elektronike nisem mogel najti napake, nočem pa ga poškodovati.
Mogoče pa je na tem forumu kdo, ki mu bo kaj takega izziv ali celo mala malica
Sem iz Maribora
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Pyr0Beast Član

Pridružen-a: Pon 16 Jun 2008 14:11 Prispevkov: 4969 Aktiv.: 24.01
|
Objavljeno: Pon Avg 03, 2009 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi je za kaj takega kriv napajalni sklop oz, dotrajan elektrolit v njem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Modelar Neznanec

|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 8:35 am Naslov sporočila: ECS |
|
|
hvala za odgovor, medtem sem v Mariboru odkril firmo, ki se je včasih ukvarjala s sistemom ECS, upam, da bom preko njih našel tudi kakšnega strokovnjaka, ki bo znal premerit polnilec in ugotovil napako ter ali je popravilo še smiselno.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gregzy87 Član

Pridružen-a: Čet 08 Feb 2007 2:48 Prispevkov: 742 Aktiv.: 3.32 Kraj: Okolica Vrhnike
|
Objavljeno: Tor Avg 04, 2009 7:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Switcherji" so hudič ja , čim ko jim nekaj ne paše, nočejo več delat . Popravljanje le teh je za večino vsekakor izziv.
Kaj pa kakšna slika notranjosti (vezja) bi malo pomagala, da vidimo kako kompleksno je vezje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Modelar Neznanec

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Modelar Neznanec

|
Objavljeno: Tor Avg 11, 2009 12:14 pm Naslov sporočila: ECS |
|
|
Polnilec sem dal strokovnjaku, ki ga bo premeril in poskušal ugotovit napako ter popravit.
Ko bo kaj novic, napišem kaj je bilo.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Modelar Neznanec

|
Objavljeno: Čet Dec 17, 2009 9:27 am Naslov sporočila: ni šlo |
|
|
na žalost ni uspelo...
grem v nabavo novega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni